Načítám...

Bludné balvany za rok 2018 se už valí.

 

Milí skeptici,
dne 6. ledna 2019 ve 14:00 nejmenovaného času se na středoevropském místě sešel přísně tajný Komitét pro udělování Bludných balvanů, aby projednal všechny došlé nominace, zhodnotil úrodnost kandidátů v průběhu jejich plodných let a posoudil, kdo ještě nedozrál, kdo dozrál a kdo přezrál.

Osmičlenný Komitét pro udělování Bludných balvanů (BlBů) zahájil schůzi vzpomínkou na Ing. Karla Pavlů, který nás náhle opustil. Členové následně usedli ke svým zápiskům a jednotlivě předložili své roční poznámky a komentáře. Po seznámení se vzájemně s důležitými událostmi a jejich aktéry v roce 2018, následoval přehled nominací zaslaných na e-mail: balvany@sisyfos.cz.

Zkrotit pokušení rozšířit počet cen, aby bylo možné ocenit všechny nominované, je každoročně velmi náročné. Zásadou číslo jedna je proto nevybírat laureáty nalačno, protože by se lehce mohlo stát, že se zvedne tlak nebo kufr. Vše jistí dlouholetá dobrá duše, kterou neodradilo připravovat hostinu ani pro v řadě již jednadvacáté udělování Bludných balvanů.

Nominací nám přišlo tolik, že kdybychom je všechny vytiskli a papíry podélně rozstříhali na jeden milimetr široké proužky, dostali bychom pruh papíru dlouhý něco přes 6,2 kilometru. Tuto vzdálenost bychom průměrně rychlou chůzí ušli za jednu hodinu a patnáct minut. To je méně než dvě vyučovací hodiny. Podle tohoto srovnání jste si, doufám, udělali názornou představu o tom, že mašíbloviny je snazší vymýšlet než studovat.

Stalo se, že se řada na sobě nezávislých nominací shodovala, z čehož Komitét naznal, že nastudování daného kandidáta bude minimálně stejně tak hluboké jako doly na Ostravsku. Doufáme jen, že nenarazíme na zatopené oblasti, kde bychom museli začít s odčerpáváním levitující a notně naspinované vody s pamětí, protože v takovém případě byste se laudatií pro rok 2018 nemuseli vůbec dočkat. My Češi jsme ale prý imaginativní, umíme improvizovat a máme smysl pro srandu, a tak předávání anticen Bludných balvanů v posluchárně Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy dne 15. března 2019 na sto procent uskutečníme.

Co říci závěrem? Snad mi nebudete mít za zlé, když si dovolím citovat Jana Sterna z jeho fejetonu Háčkaři, v němž se snaží vtipnou formou charakterizovat Čechy. Nikdy bych to nedokázala vystihnout lépe, a tak:

„A tak se nenechte otrávit, milí malí háčkaři/(skeptici – vloženo námi). Ještě jsme to neprohráli. Ještě není po honu. Ba dokonce, řekl bych, ještě není ani úplně jasné, kdo bude vlastně honěn. On i každý hon má svůj háček.“ [Stern Jan, Česko je hezko, Nový Prostor, Praha 2017]

Další přísně tajná schůze Komitétu stanovena na 3. února 2019.

Držte nám palce, tedy balvany.

 

Váš Komitét pro udělování BlBů.

 


Kam dál?

Posvátná erotika a nová náboženská hnutí - veřejné mínění vs. soukromá skutečnost Zobrazit

Posvátná erotika a nová náboženská hnutí - veřejné mínění vs. soukromá skutečnost

Přednáškový cyklus Věda kontra iracionalita Českého klubu skeptiků Sisyfos uvádí: Posvátná erotika a nová náboženská hnutí - veřejné mínění vs. soukromá skutečnost Pojďme se podívat za oponu nových náboženských hnutí, které se točí kolem netradičních sexuálních praktik. Slyšeli jsme mnohé o českém guru Járovi, rumunském guru Bivolaru, či o maďarském guru Harun Yahya. Co z toho se zakládá na pravdě? Které kritiky těchto guru a jejich praktik jsou trefné? Které vyvolávají zbytečnou paniku? A naopak, v čem jsou média a společnost příliš shovívaví?
St 16. 11. 2022 | Sisyfos Přečíst
Skepticon 2020 Zobrazit

Skepticon 2020

28. 11. od 10:00. Program a odkaz na stream najdete po rozkliknutí příspěvku.
So 28. 11. 2020 | Jiří Grygar, Jakub Kroulík a Zdeněk Zadražil Přečíst
Stříbrný Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2020 - Robert Frischer a Univerzita Hradec Králové Zobrazit

Stříbrný Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2020 - Robert Frischer a Univerzita Hradec Králové

Doc. Ing. Robert Frischer, Ph.D., a Univerzitě Hradec Králové za originální a výpočty téměř podpořené chápání procesů probíhajících v nanostrukturních materiálech.
Út 27. 7. 2021 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace