Načítám...

Bronzový Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2020 - redakce a spolupracovníci Jesenického týdeníku

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS

oznamuje, že v kategorii družstev za rok 2020 získává

bronzový Bludný balvan

 

redakce a spolupracovníci Jesenického týdeníku za to, že díky jejich práci budou obyvatelé Jesenicka v učebnicích historie stát po boku těch, kdo se báli bleskosvodu

 

„Radnice v čele se starostkou Blišťanovou vědomě hazarduje se zdravím občanů Jeseníku!“

Takový titulek se mimo jiné objevil během hysterického tažení Jesenického týdeníku proti technologii 5G na Jesenicku. Článek byl plný naprosto bizarních slovních obratů, náznaků a nulových důkazů či argumentů jako „experiment, o kterém nikdo nic neví“, „město vyhrálo soutěž být mezi prvními pokusnými králíky“ a dalšími manipulacemi útočícími na nejnižší pudy a vyvolávající strach. 

 

Nejhorší je, že k manipulaci pomocí fám, hoaxů a nepodložených nesmyslů zneužili studentku, která se nejspíš za to jednou bude stydět. V jejím článku, který, bez jakékoliv snahy o kritické zhodnocení informací, Jesenický týdeník přetiskl, se můžeme dočíst, že kdesi četla článek o tom, že jednu slečnu, když byla malá, brával strýček do práce, kde pracovali na frekvenci 5G. Než prý vstoupila na pracoviště, musela si obléct ochranný oblek. Její strýček prý zemřel na rakovinu a se zničeným kyčelním kloubem, na kterém nosil svůj telefon, který nebyl tak chytrý, jako ty dnešní. „Stojí nám porucha soustředění, migrény, únava, ospalost, stres, rakovina, úbytek zvěře za tuto síť?“ píše studentka v článku, který je stejně naivní jako postavený na naprosto nesmyslných informacích, které někde slyšela, přesto velmi sugestivní a vyvolávající strach čtenářů. Studentce druhého ročníku je na místě odpustit neschopnost pracovat kriticky s informacemi. To, že její naivitu využijí noviny ke svému ideologickému tažení, je ale naprosto nepřijatelné. 

 

Jesenický týdeník kromě článků také uspořádal přednášku o údajné škodlivosti 5G sítí, na které vystoupil Martin Novotný, jenž se označuje za „bio-hackera“ a šířil zde klasické nesmysly o 5G. 

 

Přestože pan šéfredaktor a vydavatel Miroslav Chovanec seriozním médiím tvrdil, že mu jde jen o diskusi, žádná taková diskuze ve skutečnosti v jeho novinách neproběhla. Informace, které otiskoval a burcoval jimi vystrašené obyvatele Jesenicka, navíc byly jen na úrovni spekulací, nepodložených informací kolujících po internetu a náznaků. Co si budeme povídat, toto je běžný postup dezinformačních médií, jejichž autoři jsou schopni nekriticky šířit každou hloupost. U regionálních médií je však taková kampaň horkou dezinformační novinkou a to se musí náležitě ocenit. Zvlášť, když svým strašením udělali autoři týdeníku z obyvatel Jesenicka v očích zbytku republiky partu zaostalých hlupáků. 

 

Pojďme být ale trochu vážní. Za deset let bude 5G technologie všude. Odpor vůči ní zmizí, protože se ukáže, že není nijak nebezpečná. Veškerý hysterický cirkus se zapíše po bok ničení bleskosvodu Prokopa Diviše, strachu z vlaků, wi-fi, či telefonů. Je však třeba si pamatovat, jak snadno se dá vyvolat strach z nové technologie, protože se vše bude znovu a znovu opakovat tak jako v historii a ti, kdo dnes šíří jednu dezinformaci se za pár let budou tvářit, že to tak nemysleli, ale povedou jen další hysterickou kampaň útočící na nejnižší pudy lidí kolem nějaké nové technologické novinky, která jim přijde podezřelá.

Proto šéfredaktorovi Jesenického týdeníku panu Chovancovi a celému jeho týmu dáváme náš Bludný balvan, aby na jejich aktivity historie nezapomněla. Že by se z nich snad někdo poučil, až se objeví nějaká nová technologie, jako skeptici ovšem nečekáme. 

 


Kam dál?

Zlatý Bludný koviďák v mimořádné covid kategorii družstev za rok 2020 - Gardisté a kadeti Zobrazit

Zlatý Bludný koviďák v mimořádné covid kategorii družstev za rok 2020 - Gardisté a kadeti

Bludné koviďáky Gardistům a kadetům v mimořádné covid kategorii družstev za rok 2020.
Út 27. 7. 2021 Přečíst
Zlatý Bludný balvan za rok 2022 v kategorii jednotlivců - JUDr. Daniela Kovářová Zobrazit

Zlatý Bludný balvan za rok 2022 v kategorii jednotlivců - JUDr. Daniela Kovářová

Český klub skeptiků Sisyfos uděluje zlatý Bludný balvan za rok 2022 v kategorii jednotlivců JUDr. Daniele Kovářové za nenormální právní guláš uvařený nad doutnajícími ostatky rodinného práva.
Pá 12. 5. 2023 Přečíst
Zlatý Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2020 - Karel Nejedlý Zobrazit

Zlatý Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2020 - Karel Nejedlý

Karel Nejedlý za metodu RUŠ, její neúnavnou a letitou propagaci, jakož i za zneužívání odborných pojmů z oblasti psychologie a fyziky.
Út 27. 7. 2021 Přečíst
Zlatý Bludný koviďák v mimořádné covid kategorii jednotlivců za rok 2020 - Jiří Beran Zobrazit

Zlatý Bludný koviďák v mimořádné covid kategorii jednotlivců za rok 2020 - Jiří Beran

Prof. MUDr. Jiří Beran, CSc., za obohacení epidemiologie a medicíny založené na důkazech o nástroje založené na vnuknutí.
Út 27. 7. 2021 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace