Načítám...

Stříbrný Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2020 - Robert Frischer a Univerzita Hradec Králové

 

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS

oznamuje, že v kategorii družstev za rok 2020 získává

stříbrný Bludný balvan

Doc.  Ing. Robert Frischer, Ph.D., reprezentující Univerzitu Hradec Králové  

 

za originální a výpočty téměř podpořené chápání procesů probíhajících v nanostrukturních materiálech 

 

Mámivý svět reklamy zná sílu módních slov. Konžská červeň se ve skutečnosti narodila v Severním Porýní-Vestfálsku, radiové omlazující masti naštěstí většinou radioaktivní nebyly a ruské vejce by Rusa přinejmenším překvapilo. Takovým módním slovem může být i nanotechnologie. Co ho spojit s novým předmětem běžné potřeby, s rouškou? Všeobecně se ví, že běžná rouška poskytuje ochranu především před tím, kdo ji má nasazenou, ale je levnější a obvykle i pohodlnější než respirátor. Pokud se rouška vyrobí z netkané textilie založené na nanovláknech, vžilo se pro ni označení nanorouška. Od nanoroušky lze očekávat vyšší ochranu nositele než od běžné roušky. Možná nejdůležitější je ale to, že nanoroušky jsou dražší než běžné roušky. Není proto nijak překvapující, že se objevili podnikavci, kteří z celé nanotechnologie použili jen předponu „nano“. Vznikl tak spor o to, zda jde či nejde o klamání spotřebitele. 

Do sporu významně zasáhl náš laureát tím, že technickou zprávou „Posouzení struktury tkaniny TNG“ s hlavičkou Přírodovědecké fakulty Univerzity Hradec Králové podpořil legitimnost označování v zásadě běžné tkané roušky jako „nanoroušky“. 

Docent Robert Frischer je muž mnoha afiliací. Působí na Katedře automatizace a počítačové techniky v průmyslu Fakulty materiálově technologické Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava, Katedře ekonomie Fakulty informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové a na Environmentálním výzkumném pracovišti Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Také je zapsán do seznamu soudních znalců pro obor elektronika, odvětví elektronika, specializace analogové obvody – analýza, posuzování stavu; digitální obvody-analýza, posuzování stavu; mikroelektronika a desky plošných spojů (DPS) - analýza, posuzování stavu, provádění simulací elektronických obvodů, a pro obor kybernetika, odvětví výpočetní technika, specializace komunikační technika na bázi ethernetu – posuzování stavu; analýza chyb, komunikační technika na bázi bezdrátových sítí – posuzování stavu; analýza chyb, ICT vybavení – posuzování stavu, analýza vad, komunikační a zabezpečovací technika. 

Tato jeho široká erudice mu umožnila získat několik elektronmikroskopických snímků materiálu jedné takové taky-nanouroušky. Základem jeho analýzy je přímočará analogie filtru se sítem. Bohužel u plynových filtrů není tato analogie příliš dobrá, protože se na filtrační schopnosti významně podílejí i další fyzikální procesy. To ale nevadí, zásadní problém jeho analýzy je patrný už při použití modelu síta. V místě křížení osnovy s útkem jsou celkem logicky otvory mnohem širší, ve tkané textilii jsou prostě přirozeně „díry“. Laureát se s jejich existencí vyrovnává nedoloženým tvrzením, že jde o struktury, které při používání roušky efektivně zmizí. Důležitá jsou podle něj místa, kde jsou vlákna – nebo jak píše laureát „nitě“ – tak blízko u sebe, že je mezi nimi prostor řádu nanometrů. Na základě tohoto zjištění mohl konstatovat: „Testovaná tkanina se chová jako jakýsi nano filtr, který je schopen zachytit částice v řádech stovek nm a více.“ 

Ani po důkladném prostudování technické zprávy nevidíme platné argumenty, o které by se toto tvrzení laureáta mohlo opírat. Stále zůstává tvrzení na úrovni konstatování, že step je vlastně hustý prales, protože u řeky rostou dva stromy blízko u sebe. A také vidíme podivný kód v Matlabu, který má nejspíš dodat zdání větší odbornosti celé zprávě.

Protože se domníváme, že by něco takového potřebovalo ještě nějaký nezávislý punc kvality, oceňujeme Univerzitu Hradec Králové za spolupráci s docentem Frischerem Bludným balvanem za originální a výpočty téměř podpořené chápání procesů probíhajících v nanostrukturních materiálech.



Reakce Univerzity Hradec Králové z 30. 7. 2021 na univerzitních webových stránkách.


Kam dál?

Zlatý Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2020 - Somavedic‌ ‌Techologies‌ ‌s.r.o.‌ Zobrazit

Zlatý Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2020 - Somavedic‌ ‌Techologies‌ ‌s.r.o.‌

Somavedic‌ ‌Techologies‌ ‌s.r.o.‌ ‌v‌ ‌čele‌ ‌s‌ ‌Ivanem‌ ‌Rybjanským‌ ‌za‌ ‌vynález,‌ ‌výrobu‌ ‌a‌ ‌prodej‌ ‌lampiček‌ ‌provázených‌ ‌velkolepým‌ ‌šálením‌ ‌o‌ ‌jejich‌ ‌hygienických,‌ ‌léčebných‌ ‌a‌ ‌ochranných‌ ‌účincích‌ ‌tajemnou‌ ‌energií‌ ‌získávanou‌ ‌z‌ ‌drahých‌ ‌kamenů‌ ‌uložených‌ ‌údajně‌ ‌uvnitř.‌ ‌ ‌
Út 27. 7. 2021 Přečíst
Stříbrný Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2020 - Jan Válek Zobrazit

Stříbrný Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2020 - Jan Válek

PhDr. Jan Válek, Ph.D. za vedení a podporu kvalifikační práce, která má za cíl zavedení výukové látky plné diagnostických bludů.
Út 27. 7. 2021 Přečíst
Proslov při předávání XXIII. Bludných balvanů Sisyfa za rok 2020 Zobrazit

Proslov při předávání XXIII. Bludných balvanů Sisyfa za rok 2020

Slovutní laureáti a jejich fanynky, vzácní hosté, příznivci i odpůrci kritického skeptického myšlení, dámy a pánové!
Út 27. 7. 2021 Přečíst
Bronzový Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev - firma Deaktivátor K Zobrazit

Bronzový Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev - firma Deaktivátor K

Český klub skeptiků Sisyfos uděluje bronzový Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev firmě Deaktivátor K z Hronova za výrobu a prodej přístroje k absorbci vln vyvěrajících z geopatogenních zón.
Pá 12. 5. 2023 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace