Načítám...

Zlatý Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2020 - Karel Nejedlý

 

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS

oznamuje, že v kategorii jednotlivců za rok 2020 získává

zlatý bludný balvan

 

Karel Nejedlý

za metodu RUŠ, její neúnavnou a letitou propagaci, jakož i za zneužívání odborných pojmů z oblasti psychologie a fyziky.

 

Pro přiblížení vzniku metody RUŠ, převratné metody slibující doslova zázraky na počkání, je třeba vydat se proti proudu času a nahlédnout do života jejího tvůrce a zakladatele. Karel Nejedlý se narodil 18. 6. 1956 v Praze. Dle vlastních slov se již od dětství zajímal, jak se vypořádat s problémy v životě a žít co nejšťastněji. Mnoho let hledal jednoduchý, rychlý, účinný způsob s trvalým efektem. Nacházel různé techniky a metody, žádná ale nenabídla to, co hledal. Ač vyučen v oboru mechanik elektronických zařízení na Odborném učilišti Tesla Hloubětín a poté student Důstojnické školy v Liptovském Mikuláši, rozhodl se ve svém hledání unikátní metody nepolevit a plody jeho práce na sebe nenechaly dlouho čekat – pomáhal lidem od problémů předáváním energie (bohužel nespecifikováno jakého druhu) a inspiraci čerpal také na týdenním kurzu pana Ing. Dragomireckého, jenž získal bludný balvan již v roce 2011 za transformaci exorcismu, magie a duchařství na psychoterapii. Mohli bychom proto říci, že žák dohnal a předehnal svého učitele, oceněného „pouze“ balvanem stříbrným. 

 

Šťastná náhoda tomu chtěla, aby v roce 2005 přišel „aha moment“, autorem samým popisovaný takto: „Při mém třetím pobytu v ášramu v jihovýchodní Indii po jedné z přednášce o osobnostech mě něco napadlo, vyzkoušel jsem to a metoda metod byla na světě“. My můžeme jen dodat: jak prosté, milý Watsone. Tuto metodu pan Nejedlý nazval RUŠ neboli rychlá a účinná změna skutečnosti a začal s ní „pomáhat“ klientům formou individuálních sezení, knihy i seminářů, z nichž vyrostla řada nových „terapeutů“ této metody. Stejně jako další velcí objevitelé, nebál se ani pan Nejedlý odvážně testovat novou metodu sám na sobě. Podle medailonku na oficiálním webu metody RUŠ, přispěla k objevu také autorova snaha harmonizovat své manželství. Výsledek? Po vyRUŠení negací, trápících jej ve vztahu, dospělo manželství k rozvodu. Vše zlé je ale k něčemu dobré, a tak do života autorova vstoupila současná partnerka s velkým zápalem metodu svého muže propagující.

 

Tím se dostáváme ke kvalitám samotné metody. Dle autora většina technik nabádá k mnohaleté práci na sobě. Rozhodl se tedy, že najde něco, co pomůže komukoli na cokoli, rychle a trvale … a jak řekl, tak udělal. Výsledkem je moderní, jednoduchý, praktický, logický a věcný postup pro současného člověka, který je zároveň šetrný a nabízí trvalé řešení skutečné příčiny problémů – rychle, úplně a komukoliv, kdo je ochoten své potíže řešit, poslouchá během terapie pokyny terapeuta a je otevřený. Pod vedením terapeuta se klient zaměřuje na vyhledání a odstranění negativních programů (přesvědčení, vzorců, bloků), prostě toho, co člověku způsobuje nepříjemné pocity. Cíleným vedením se nejprve definují negace, které má klient uloženy v podvědomí (a kterých si často není vědom). Následně se tyto negace vyčistí tím, že je, dle autora, přestane žít. Úplně a navždy. Těžko může existovat něco snazšího: najdu problém, nazvu ho, zpracuji a je pryč. Odstranění této negace přitom netrvá roky, či měsíce, ale pouhé hodiny. Co jedno sezení, to jeden vyRUŠený problém. To alespoň uvádí oficiální prezentace metody.

 

Zde je na místě zmínit, jaké jsou praktické aplikace a možné kontraindikace. Autor zcela skromně a bezpochyby objektivně uvádí, že jeho originální metoda dokáže vyřešit prakticky všechny problémy, dokonce i budoucí a potenciální, které ještě ani nenastaly, což je obdivuhodné. Jak by řekl klasik, to ale stále ještě není vše! S metodu RUŠ lze řešit i jakékoli psychické trampoty. Co si pod tím představit? Fobie, strachy, úzkosti, smutky, depresi, stres, vztek, žárlivost, ale také myšlenky na sebevraždu, trauma z úmrtí zvířecího miláčka, rozvodu nebo potratu. Dle pana Nejedlého jeden z nejhorších prožitků je, když mamince zemře její malé dítě v náručí – během dvou hodin jsou však pomocí metody RUŠ všechny nepříjemné pocity vyčištěny. Jak si ale poradí tato metoda s fyzickými obtížemi? Rovněž bez problémů. Ať už se jedná o alergie, myomy, neplodnost, poruchy štítné žlázy, Crohnovu chorobu či cukrovku. Co ale s dědičnými chorobami, ptáme se. I zde si pan Nejedlý ví rady, neboť dle jeho slov nejsou dědičné nemoci, jsou jen dědičné myšlenky. Kontraindikace pro vstup do této terapie? Žádné. Pro tyto a celou řadu dalších možností využití si metoda RUŠ získala, jistě po právu, mnoho neoficiálních označení od svých fanoušků, jako například Savo na problémy, Mercedes na psychiku či Řidičák na život.

 

Přes výčet úchvatných výsledků však nelze opominout i „drobné“ problematické momenty, které u autora i jeho metody vnímáme a jako skeptici neopomeneme zmínit. A to i přesto, že metoda byla samotným tvůrcem nabízena k odbornému přezkoumání. Což však zlí, senilní a dogmatičtí vědci, snad z obavy o své nestydaté zisky ignorují a do průzkumu přelomové metody se nijak aktivně nehrnou. 

 

Absence odborného vzdělání se výrazně projevuje u pana Nejedlého, který možná právě proto vykazuje značnou míru kreativity při operování s odbornými pojmy, jako je třeba energie zmiňovaná výše nebo meridián, což je pro slušného člověka jiný název pro poledník. Znatelná neznalost je rovněž i u absolventů jeho kurzů, kteří mohou aktivně nabízet své služby jako terapeuté metody RUŠ. Jejich vzdělání je pestré podobně jako výčet účinků samotné metody a terapeutické služby lze tedy vyhledat u floristky, recepční, inženýra chemie, patologa… a k našemu zármutku i u vystudovaného psychologa. Nedostatečná odbornost se však zdá být u této metody spíše předností, neboť podle paní Nejedlé nezáleží na počtu znalostí, ty jsou naopak často překážkou pochopení, jde spíš o vnitřní nastavení člověka.

 

Problematický je také způsob, jakým metoda přistupuje k pocitům a myšlenkám. I negativní myšlenky jsou přirozenou součástí života. Cílem není je vyRUŠit, ale naučit se s nimi pracovat. Metoda však vyvolává pocit, že mít negativní myšlenky je apriori špatně. Místo integrace různých pocitů podporuje černobílé vnímání, respektive jejich štěpení na dobré a špatné. Přitom samotné obtíže skutečně neřeší. Příkladem budiž modelová situace popsaná v knize pana Nejedlého Já to mám jinak: „Vadí mi, že přítel kouří. Je to můj problém, a tak ho musím vyřešit. Opakuji si: “Přijímám, že kouří.” Minimálně pětkrát, dokud mi to nepřestane vadit a výrok je pro mě neutrální. Je to jako umýt talíř“.

 

Chvályhodná je podpora klientů v tom, aby aktivně přebírali odpovědnost za svůj život a stávali se proaktivními tvůrci změn ve svém životě. Proti tomu nelze nic namítat. Na druhou stranu není naprosté přebírání odpovědnosti funkční a v některých případech může být tento tlak dokonce nebezpečný a v rámci sezení retraumatizující, například u obětí trestných činů či osob trpících nevyléčitelným onemocněním.

 

Sporná je i uváděná univerzalita metody – vyřešení čehokoliv, u kohokoliv, během jednoho sezení a navždy. Člověka nelze opravit jako stroj, ač k němu tak pan Nejedlý, snad pod vlivem svého středoškolského vzdělání mechanika elektronických zařízení, přistupuje. Vzhledem k výše zmíněnému se k této metodě staví kriticky odborná veřejnost v České republice i na Slovensku, konkrétně Českomoravská psychologická společnost a Slovenská komora psychológov. 

 

Více než s panem Karlem Nejedlým, si dovolujeme při hodnocení metody RUŠ souznít s anonymní uživatelkou online diskusního fóra Omlazení, která se vyjadřuje takto: „Cesta k uzdravení nevede přes jedno zázračné sezení. Ono najít příčiny ještě neznamená se jich zbavit“. Metod slibujících divy podobně jako RUŠ je mnoho. RUŠ je však výjimečná tím, že je dlouhodobě medializována ve sdělovacích prostředcích, budí dojem odborné techniky a je jí dopřáván prostor formou přednášek pro širokou veřejnost i na vzdělávacích akcích pro pedagogy nebo v lékařských zařízeních. Ušetřena nezůstala dokonce ani nástěnka v prostorách MFF UK ? 

 

Za výše zmíněné zásluhy uděluje náš klub panu Karlu Nejedlému významné ocenění v podobě zlatého bludného balvanu.


Kam dál?

Zlatý Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev - Institut transformační psychologie Zobrazit

Zlatý Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev - Institut transformační psychologie

Český klub skeptiků Sisyfos uděluje zlatý Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev Institutu transformační psychologie za jejich podíl na rozšíření nabídky psychošmejdů, kteří to snad ani nemyslí zle.
Pá 12. 5. 2023 Přečíst
Zlatý Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2020 - Somavedic‌ ‌Techologies‌ ‌s.r.o.‌ Zobrazit

Zlatý Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2020 - Somavedic‌ ‌Techologies‌ ‌s.r.o.‌

Somavedic‌ ‌Techologies‌ ‌s.r.o.‌ ‌v‌ ‌čele‌ ‌s‌ ‌Ivanem‌ ‌Rybjanským‌ ‌za‌ ‌vynález,‌ ‌výrobu‌ ‌a‌ ‌prodej‌ ‌lampiček‌ ‌provázených‌ ‌velkolepým‌ ‌šálením‌ ‌o‌ ‌jejich‌ ‌hygienických,‌ ‌léčebných‌ ‌a‌ ‌ochranných‌ ‌účincích‌ ‌tajemnou‌ ‌energií‌ ‌získávanou‌ ‌z‌ ‌drahých‌ ‌kamenů‌ ‌uložených‌ ‌údajně‌ ‌uvnitř.‌ ‌ ‌
Út 27. 7. 2021 Přečíst
Bronzový Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2021 - doc. PhDr. Marie Macková, PhD Zobrazit

Bronzový Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2021 - doc. PhDr. Marie Macková, PhD

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS oznamuje, že v kategorii jednotlivců za rok 2021 získává bronzový Bludný balvan doc. PhDr. Marie Macková, PhD, za zrození pro jasnovidectví, docenturu v oboru Zdravotně sociální péče, absolvování Olomoucké školy astrologie, ověřování nových modelů sociální péče a šíření světla svým studentům a klientům.
Pá 27. 5. 2022 Přečíst
Zlatý Bludný koviďák v mimořádné covid kategorii družstev za rok 2020 - Gardisté a kadeti Zobrazit

Zlatý Bludný koviďák v mimořádné covid kategorii družstev za rok 2020 - Gardisté a kadeti

Bludné koviďáky Gardistům a kadetům v mimořádné covid kategorii družstev za rok 2020.
Út 27. 7. 2021 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace