Načítám...

Stříbrný Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2000 - Nedělník Blesk

Komise pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků Sisyfos oznamuje, že v kategorii družstev získává

Stříbrný Bludný balvan 2000
Nedělník Blesk
za proslavení léčitele Vaňáka, jemuž díky mnoha nadějeplným článkům vehnal pod hadici "luxující zhoubné nádory" stovky onkologických pacientů, z nichž mnohé stačil Vaňák zkasírovat jen pár týdnů před jejich neodvratným skonem.

Akce propukla článkem s názvem Čekání na zázrak se neodkládá 13. února. Tam fyzikální terapeut Karel Vaňák varuje: je třeba se mít na pozoru před tak zvanými léčiteli, (tvoří podle něj 90 % celé léčitelské scény) kteří parazitují na lidském neštěstí.
Sám Vaňák pak obsah těchto vět naplňuje za vydatného přispění oceněného časopisu krok za krokem. Celá akce se pokouší tvářit jako, že jde o ověřování pravdy, o nevšední experiment. Hned druhý článek z 20. února nese název: Přinesl naději, teď apeluje na odborníky, další pak vyšel o týden později a naléhavě se v názvu ptal: Přesvědčí odborníky názorná demonstrace léčby?

Svůj vynález Karel Vaňák nazval Kvant 4. Pracuje takto: hadicí proudí kvantové částice. Ty léčitel nasává a jímá speciální aparaturou z okolního geomagnetického pole, poté je filtruje, obohacuje a po urychlení v tzv. detonizátoru paprskem, jehož šířku je schopen zužovat nebo naopak rozšiřovat do kužele, vstřeluje soustředěným proudem na nádor. Kvant 4 prý pracuje na základě elektroslabých kvantodynamických reakcí. Nádory pak vynálezce rozbíjí na mikrony a vyssává.

12. března prosí Vaňák v článku Stovky lidí se dožadují péče, aby se k němu lidé už nevrhali. Onkologičtí pacienti čtoucí Nedělník Blesk doslova táboří kolem léčitelova domu a čekají v autech na "poslední naději". Vaňák zatím uvažuje o možnosti vzít do zaječích, neboť prý dostal lukrativní nabídku ze Spojených států. 21. května vychází zásadní článek: Léčitelova zkouška pravdy: Zahájeno! Našli se dobrovolníci s onkologickým nálezem, špičkové pracoviště v čele s profesorem Pavlem Pafkem se ujalo testování osmi pacientů před Vaňákovým luxováním a po něm.

Tři z nich se závěrečného testu nedožili, u dalších byl nález prakticky stejný jako před léčitelovým působením. Tak konstatoval profesor Pafko na několika málo řádcích. Mnohem větší prostor dostal ale Vaňák, který navzdory důkazům vzývaných odborníků tvrdí, že nádory zničil. Tak se ostatně jmenuje i článek. Léčení lidé, kteří tehdy jetě žili, pak navzdory skutečnému stavu tvrdí, že se cítí lépe.

Tímto článkem z 1. srpna končí legrace. Jejich autor, František Prachař, se věnuje raději méně rizikovému sportu, přichází nový šéfredaktor, a pod jeho vedením Nedělník vypouští ze svých oblíbených témat propagaci léčitelů. Přesto, Nedělník Blesk má jistě na svědomí mnoho lidských zklamání a tragédií a anticena Bludný balvan je jen nepatrnou "odměnou" za takové "zásluhy".

Kam dál?

Zlatý Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2021 - Zdravé fórum a spol. Zobrazit

Zlatý Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2021 - Zdravé fórum a spol.

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS oznamuje, že v kategorii družstev za rok 2021 získává zlatý Bludný balvan Zdravé fórum, z.s., a spol. za obohacení Public Health o cherry picking, datovou magii a konspirační teorie vůbec.
Pá 27. 5. 2022 Přečíst
Stříbrný Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2020 - Jan Válek Zobrazit

Stříbrný Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2020 - Jan Válek

PhDr. Jan Válek, Ph.D. za vedení a podporu kvalifikační práce, která má za cíl zavedení výukové látky plné diagnostických bludů.
Út 27. 7. 2021 Přečíst
Bronzový Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2021 - doc. PhDr. Marie Macková, PhD Zobrazit

Bronzový Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2021 - doc. PhDr. Marie Macková, PhD

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS oznamuje, že v kategorii jednotlivců za rok 2021 získává bronzový Bludný balvan doc. PhDr. Marie Macková, PhD, za zrození pro jasnovidectví, docenturu v oboru Zdravotně sociální péče, absolvování Olomoucké školy astrologie, ověřování nových modelů sociální péče a šíření světla svým studentům a klientům.
Pá 27. 5. 2022 Přečíst
Bronzový Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev - firma Deaktivátor K Zobrazit

Bronzový Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev - firma Deaktivátor K

Český klub skeptiků Sisyfos uděluje bronzový Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev firmě Deaktivátor K z Hronova za výrobu a prodej přístroje k absorbci vln vyvěrajících z geopatogenních zón.
Pá 12. 5. 2023 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace