Načítám...

Zlatý Bludný balvan 2012 v kategorii družstev - Česká televize

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS
oznamuje, že v kategorii družstev za rok 2012 získává
zlatý Bludný balvan

Česká televize
za propagaci a šíření pavědy na kanále ČT2


Česká televize si zřejmě vzala k srdci radu Sisyfa, jak naložit s penězi před koncem světa. Utrácela naše koncesionářské poplatky, kde mohla – též na několik skvostných vzdělávacích pořadů.

„Voda … je plná fascinujících překvapení a záhad. Může mít voda paměť? Pamatují si molekuly vody události, jimiž byly vystaveny? Hrají zde roli také energie vesmíru?“

Tak začíná 42minutový pořad „Tajný projekt voda – zkoumání nevysvětlitelných jevů“. Česká televize zakoupila licenci pro čtyři odvysílání. První dvě proběhla v roce 2011, poslední v březnu 2012.

V pořadu vystupují:
• Masaru Emoto - japonský léčitel studující vliv hudby na růst sněhových vloček.
• Dr. Yuri Rachmanin – místopředseda ruské akademie přírodních věd, kterého lze nalézt pouze v citacích spojených s Grander Technology, nikoli však na stránkách Ruské akademie věd.
• Vitol M. Bakhir – vědec a v důsledku okolností také obchodník.
• Tyrolan Johan Grander, objevitel revitalizované vody. (Za prodej přístrojů k revitalizaci vody získala společnost VodaEco Stříbrný Bludný balvan za rok 2008.)
• Wilhelm Mohorn, vynálezce vysoušeče zdiva na principu fyzice neznámé „magnetokineze“. (Za zavádění těchto vysoušečů získala firma AQUAPOL Bronzový Bludný balvan za rok 1999.)
Rusky se jim výstižně říká „oколонаучный проходимец“ (okolonaučnyj prochodimec).
Paměť vody byla závěrem dotvrzena fantastickými účinky homeopatických léčiv.

Další z pořadů nesl název „2012 Mayská proroctví a kruhy v obilí“. Od roku 2011 vysílán celkem 8x na stanici ČT2. Poslední tři reprízy zjevně varovně v prosinci 2012. I tu vystupovala řada zaručených autorit:
Jaime Maussan – mexický žurnalista a nejznámější mexický ufolog.
Roberto Pinotti – italský prezident C.U.N. (Centro Ufologico Nazionale).
Celý pořad je pikantním mixem agrosymbolů, jak se kruhy v obilí nazývají, Mayského kalendáře a ufologie. O jednom z piktogramů, zobrazujícím obličej, nalezeném v blízkosti radioteleskopu v Chilboltonu, mexický ufolog říká:
„Použijeme-li Gaussianův filtr o šířce 6.6 pixelu, přechody se zvýrazní. Dokazuje to, že při focení nebo vytlačování obrazu do pole byla tato postava živá.“ Oč snazší by mohly být vědecké důkazy s využitím Gaussianova filtru!

Těmito dvěma programy to bohužel nekončí.

6. a 8. listopadu 2012 byl vysílán pořad „Pološero/Setkání s UFO“. Svědectví Čechů, kteří přišli do kontaktu s mimozemšťany.

Od 25. srpna do 27. září vysílala ČT2 sérii pěti pořadů „Pyramidy“. Pořad je uvozen mottem „Alternativní cyklus kanadské profesorky Carmen Boulterové, kterou zajímá magie více než fakta“. Pořad o neúctě a podceňování schopností našich předků.

V září 2012 nám ČT2 naservírovala britský dokumentární film „Plný signál - nebezpečí mobilních telefonů a elektromagnetického záření“. Pořad, který lze bez přehánění označit za poplašnou zprávu, založenou na smyšlených tvrzeních o vlastnostech elektromagnetického pole a o jeho biologických účincích.

Užasli jsme i nad pořadem „Pološero/Síla myšlenky“. Byl dvakrát vysílán v roce 2011 a dvakrát reprizován v říjnu 2012. Je to pořad domácí výroby, vystupují v něm naši psychotronici a léčitelé, připomíná se „legendární“ laboratoř prof. Františka Kahudy. Dokonce se tu vzpomíná na smyšlené Kahudovy elemetární částice myšlení, tzv. mentiony. Moderátorka Jana Škopová uzavírá pořad vskutku „perlivě“: „Menšny existují, protože nikdo nikdy neprokázal, že neexistují.“

Tento pořad se stal jedním z motivů „Výzvy k zaujetí stanoviska k léčitelství a k metodám alternativní medicíny“, s níž se náš klub v prosinci 2011 obrátil otevřeným dopisem na více veřejných institucí, včetně Rady ČT (viz Zpravodaj SISYFOS 1/2012, s. 4–10).

Nelíbí-li se vám tyto vzdělávací pořady a žádáte pořady seriózní, odpověď Petry Dvořákové za divácké centrum zní:
„Program ČT2 je programem dokumentárním. To, že ne všechny dokumenty přijdou všem divákům dostatečně kvalitní, neznamená, že nevyhovují ostatním.“

Druhý kanál české televize nás dobře připravil či vyděsil stran konce světa, vlezlých ufonů a vody, co si na nás všechno pamatuje. Rozhodně to nebyly pořady vzdělávací, nýbrž spíše matoucí, nepatřící do vysílání veřejnoprávní televize.


Patnácté předávání Bludných balvanů 2012 - fotogalerie

Kam dál?

Stříbrný Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2021 - Radim Grebeníček Zobrazit

Stříbrný Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2021 - Radim Grebeníček

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS oznamuje, že v kategorii jednotlivců za rok 2021 získává stříbrný Bludný balvan Radim Grebeníček za vytvoření zcela nového modelu uzdravování skrz myšlenkou indukovanou změnu genové exprese.
Pá 27. 5. 2022 Přečíst
Bronzový Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev - firma Deaktivátor K Zobrazit

Bronzový Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev - firma Deaktivátor K

Český klub skeptiků Sisyfos uděluje bronzový Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev firmě Deaktivátor K z Hronova za výrobu a prodej přístroje k absorbci vln vyvěrajících z geopatogenních zón.
Pá 12. 5. 2023 Přečíst
Stříbrný Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2020 - Jan Válek Zobrazit

Stříbrný Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2020 - Jan Válek

PhDr. Jan Válek, Ph.D. za vedení a podporu kvalifikační práce, která má za cíl zavedení výukové látky plné diagnostických bludů.
Út 27. 7. 2021 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace