Načítám...

Zlatý Bludný balvan 2011 - Společnost Quantum Medical Institute

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS
oznamuje, že v kategorii družstev za rok 2011 získává
zlatý Bludný balvan

Společnost Quantum Medical Institute

za provozování přístroje „Neinvazivní analyzátor krve AMP“, který převratně dokáže diagnostikovat lidské zdraví během několika minut

Tak jako v moderní vědecké medicíně, tak i v její alternativní sestře si získávají stále větší oblibu složité diagnostické elektronické přístroje. Horkou novinkou je na našem trhu přístroj nové generace, Neinvazivní analyzátor AMP. Jeho princip „je založen na zpracování naměřených teplot“. Výrobce je utajen, nejspíše je skryt někde na Ukrajině. Legenda šířená mnohými provozovateli přístroje totiž praví, že vznikl jako vedlejší produkt ruského kosmického výzkumu. Analyzátor byl vyvinut proto, aby sledoval zdravotní stav kosmonautů ve vesmíru, kde není možné dělat složité zdravotní testy.

Přístroj AMP je založen na „zcela novém principu“: informace o lidském těle, jeho složení, stavbě a funkcích získává pomocí „optických čidel“, tedy senzorů infračerveného záření. Prostě hodnotí tepelné záření těla v pěti biologicky aktivních bodech. Dva jsou uložené nad pravou a levou krční tepnou, další dva v pravém a levém podpaží a pátý „na pupku nad břišní tepnou“. Princip metody je „založen na metodách kvantové fyziky, resp. termodynamiky lidského těla“, „na vzájemném vztahu mezi prací vykonávanou krevním oběhem vnitřních orgánů a teplem, které vzniká v důsledku chemických reakcí (prvků)“… „Změny teplot jsou určené změnami vzájemného působení koeficientů rozpustnosti sloučenin dusíku, vodíkových vazeb a kyslíku...“ Výklad je to velmi podivný, vztah mezi prací krevního oběhu a teplem z chemických reakcí nebo vzájemné působení koeficientů si představit nedokážeme. Výpočet hodnot vyšetřovaných parametrů krevního obrazu se uskutečňuje na základě speciálního zkušebního algoritmu podle metody Malychina a Pulavského (ukrajinský patent č. 3546 A61B5).

Možnosti analyzátoru jsou úžasné. Během pouhých 6 minut zhodnotí přístroj 117 nejrůznějších parametrů složení krve i všech ostatních tekutin a tkání lidského těla, a získané hodnoty porovná s hodnotami normálními. Výsledky se zobrazí na monitoru a vytisknou.
Malý čtvrtkilový přístroj o rozměrech 16x10x5 cm spojený s počítačem zjistí tedy neuvěřitelné spektrum ukazatelů, což by běžným laboratořím trvalo celé dny a musely by použít desítky metod a složitých přístrojů. Vedle chemického složení krve, hladiny všech prvků, sloučenin, enzymů a hormonů se údajně změří velikost i množství buněčných elementů, rychlost sedimentace krvinek, začátek i konec srážení krve, množství vody v organizmu, a to zvlášť extra- i intracelulární, zjistí se asimilace a transport kyslíku a oxidu uhličitého v těle, velikost průtoku krve jednotlivými orgány, prokáže se i křeč svěrače žlučovodu.
Naděje firem na úspěch na trhu je velká, protože jejich přístroje zaštítily dvě význačné osobnosti, prof. MUDr. Jan Betka, DrSc. a stejně významný lékař doc. MUDr. Tomáš Sechser, CSc.

Když firmě uvěří páni profesoři, proč ne pacient? Tím spíš, že přístroj kupodivu „fungovat“ může, jeho výsledky se možná někdy budou s laboratorním vyšetřením krýt. Zázrak? Ale ne, jde nejspíš o hezky starý fígl. Před vyšetřením na přístroji totiž udělá dobře vyškolená sestřička podrobnou anamnézu, vyptá se na příznaky, na předchozí i současné nemoci a vše poctivě zaznamená do počítače, třeba i s přesnými údaji o zdravotním stavu pacienta, pokud ten svěří sestřičce svou kartu informačního systému IZIP. A zázračná krabička snadno a bystře pomocí vhodného expertního programu může provést orientační diagnózu a podle ní také vytiskne seznam očekávaných chemických změn. Pacienti, u nichž tento postup „klapne“, pak určitě budou šířit zprávy o úžasné diagnostické schopnosti přístroje. Pokud se ovšem někomu podaří změřit na přístroji hodnoty u anamnesticky nezpracovaného pacienta a porovná je s těmi laboratorními, diskuse skončí a bude možno podat žalobu na firmu pro klamání spotřebitelů. Podají ji ale lékaři, kteří upřímně sedli na tak naivní propagační lep?

Moc v to nedoufáme a tak alespoň dokonale naplněný byznysplán firmy Quantum Medical Institute využívající tento přístroj oceňujeme naším Balvanem.

Doporučená literatura
Jiří Heřt: Neinvazivní analyzátor krve AMP. Zpravodaj SISYFOS 1/2012

Kam dál?

Stříbrný Bludný balvan za rok 2022 v kategorii jednotlivců - JUDr. Jindřich Rajchl Zobrazit

Stříbrný Bludný balvan za rok 2022 v kategorii jednotlivců - JUDr. Jindřich Rajchl

Český klub skeptiků Sisyfos uděluje stříbrný Bludný balvan za rok 2022 v kategorii jednotlivců JUDr. Jindřichovi Rajchlovi za úspěšné přetavení strachu, zloby a dezinformace na zboží.
Pá 12. 5. 2023 Přečíst
Stříbrný Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev - Dokonalá láska, s. r. o. Zobrazit

Stříbrný Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev - Dokonalá láska, s. r. o.

Český klub skeptiků Sisyfos uděluje stříbrný Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev firmě Dokonalá Láska s. r. o. stříbrný Bludný balvan za rok 2022 za praktický důkaz toho, že Dokonalou Lásku lze vyjádřit i nevyjádřeným louhem či kadidlem.
Pá 12. 5. 2023 Přečíst
Bronzový Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2020 - Daniela Drtinová Zobrazit

Bronzový Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2020 - Daniela Drtinová

Novinářka a moderátorka Daniela Drtinová za excelentní ukázku špatné novinářské práce ve vleku vlastních kognitivních zkreslení.
Út 27. 7. 2021 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace