Načítám...

Zlatý Bludný balvan 2010 - Martin Sobotka

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS
oznamuje, že v kategorii jednotlivců za rok 2010 získává
zlatý Bludný balvan

Martin Sobotka

za vydání matoucí tiskové zprávy ČEZ o “strašení” ve Strašicích

Pan Martin Sobotka, mluvčí Skupiny ČEZ pro západní Čechy, vydal 14. dubna 2010 oficiální tiskovou zprávu nadepsanou: Ve Strašicích nestrašil „poltergeist“, rodinu trápily bludné proudy. Zprávu uveřejnily prostřednictvím ČTK všechny české deníky.

Proč oceňujeme autora na pohled rozumné, uklidňující zprávy?

Zrekapitulujme události: Od září roku 2009 se v rodinném domku Mračkových ve Strašicích na Rokycansku opakovaně děly podivné věci: praskaly žárovky, vypadávaly jističe, hořely elektrické zásuvky, dokonce vzplanul mokrý ručník a taky se samovolně rozbilo akvarium s rybičkami. Bylo toho více. Díky médiím nezůstalo národu utajeno že je zle, že v domku nejspíš řádí „poltergeist“ (doslova: „hřmotící duch“). Skeptici se z toho neradovali, ale od počátku naivně hlásali, že poltergeisti nejsou, že se jen tu a tam straší lidi navzájem. Kvůli lehkomyslnosti byl skeptikům zapovězen vstup do „strašidelného“ domku.

Rokycanská policie vydala 15. března 2010 výsledek vyšetřování. Potvrdila názor skeptiků - vše inscenoval člověk, který se k činu přiznal. Od té doby poltergeist utichl.

Pan Sobotka vydal uvedenou zprávu ČEZ měsíc po zveřejnění policejní zprávy, které z neznámých důvodů nevěřil. Uvedl zde: „Výboje, vypadávání jističů, praskání žárovek i zapalování zásuvek v domku rodiny Mračkových ve Strašicích zapříčinila rušivá energie zavlečená až ze železničního koridoru u Rokycan.“
Zpráva nahrazuje řádění ducha jiným fenoménem, vlastně nebezpečnějším. Před strašidlem se lze chránit magickými ingrediencemi na bázi česneku, ale jak se chránit před bludnými proudy? V našem případě byly zvláště záludné: šířily se od 12 km vzdáleného nádraží podél starého vodovodního potrubí. Do domku pronikaly po nulovém vodiči, z něhož pak vycházely decimetry dlouhé výboje, docházelo k zapalování zásuvek, zkrátka hrůza!

Pan Sobotka si tyhle bludné proudy nevymyslil, prý je převzal ze ... „studie, kterou dnes společnosti ČEZ Distribuce předal odborný pracovník ČVUT Ivan Cimbolinec“.
Na náš dotaz popřel Ing. Cimbolinec z Elektrotechnické fakulty ČVUT v Praze předání studie (nejspíš mezi oběma pány došlo k teletransportu), nicméně potvrdil, že studii o působení bludných proudů ve Strašicích má hotovou. Bohužel, k jejímu zveřejnění dodnes nedošlo, což vrhá podivné světlo na autora i na jeho renomované pracoviště.

Podle odborné analýzy klubu SISYFOS nemohly bludné elektrické proudy vyvolat žádný z uvedených jevů.

Co se vlastně v domku Mračkových dělo, když tam neřádil ani poltergeist ani bludné proudy? Jak byly jevy inscenovány? Detaily zná policie, zveřejněny nebyly. My známe přirozené vysvětlení, nevyžadující ani zvláštní znalosti ani rafinované pomůcky, dokonce ani žádnou elektřinu. Vše mohla zvládnout i nezletilá osoba.

Naše vysvětlení spolu s dalšími podrobnostmi o strašickém případu nalezne zájemce v článku L.Pekárka a L.Jelínka Strašení ve Strašicích skončilo, diskuse pokračuje (Zpravodaj SISYFOS 3/2010, viz www.sisyfos.cz).

Oficiální zprávu ČEZ vydanou panem Sobotkou přikládáme k tomuto textu. Je natolik pozoruhodná a originální, že jsme se rozhodli udělit jejímu autoru naše nejvyšší ocenění. Gratulujeme!


Ve Strašicích nestrašil „poltergeist“, rodinu trápily bludné proudy

Plzeň, 14. dubna – Výboje, vypadávání jističů, praskání žárovek i zapalování zásuvek v domku rodiny Mračkových ve Strašicích zapříčinila rušivá energie zavlečená až ze železničního koridoru u Rokycan. Tvrdí to studie, kterou dnes společnosti ČEZ Distribuce předal odborný pracovník ČVUT Ivan Cimbolinec.
Nenápadný domek na okraji vojenského výcvikového prostoru Brdy zaujal loni na podzim veřejnost tím, že v něm docházelo ke zdánlivě záhadným jevům. Technici ČEZ Distribuce, zaměstnanci firmy Elektro Zajíček i zástupci města byli svědky toho, kdy bez zjevné příčiny docházelo k výše uvedeným nehodám.
„Odborníka z ČVUT jsme pozvali proto, abychom zjistili, zda v naší síti nedochází k nějakým dosud nepoznaným poruchám. Postupně jsme vylučovali všechny vlivy, ale chtěli jsme příčinu znát přesně, abychom se při případném opakovaném výskytu takových jevů mohli o něco opřít,“ uvedl vedoucí útvaru Poskytování sítí ČEZ Distribuce Richard Ceplecha.

„Záhy jsem přišel na to, že jde o bludné proudy. Stejně tak jsem brzy poznal i to, že příčinou budou velké motory. Po vyloučeních pohonů ve vodárně jsem se dostal až k výstavbě železničního koridoru v prostorách nedaleko nádraží v Rokycanech,“ vzpomíná Ivan Cimbolinec a s úsměvem dodává, že došlo i na klišé z britských detektivek: „Z okna kupé jsem uviděl montážní vlak a uvědomil jsem si, co jsem v celé mozaice přehlédl. Bylo mi najednou jasné, že zdrojem rušivé energie může být jiskření v motorech starších typů lokomotiv.“

Pátrání po příčině mimořádných událostí v domku ve Strašicích tak ve zpětném pohledu vypadá jako klasická detektivka. S jediným rozdílem, neexistuje pachatel. Jde jen o nešťastnou souhru náhod. V místě výstavby koridoru se nachází vodovodní rozvody, které se další náhodou staly zároveň vlnovodem. Došlo k tomu navíc v době, kdy byl podkriticky nízký stav podzemních vod. Další podmínkou jevů bylo to, že výkopy při výstavbě kanalizace odkryly potrubí a také to, že domek Mračkových má jiný způsob uzemnění než okolní zástavba.

„Výsledky studie sedí perfektně na harmonogram prací na koridoru. Musím ocenit spolupráci, kterou mi kromě ČEZu Distribuce poskytla vodárna Veolia, obec i správci železniční cesty. Užitečná byla i studie, kterou pro obec vyhotovila zdarma firma Pudis,“ zakončil svou dvouapůlhodinovou prezentaci závěrečné zprávy Ivan Cimbolinec.

Martin Sobotka
mluvčí Skupiny ČEZ pro západní Čechy

Třinácté předávání Bludných balvanů 2010 - fotogalerie

Kam dál?

Zlatý Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2021 - Karel Janeček Zobrazit

Zlatý Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2021 - Karel Janeček

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS oznamuje, že v kategorii jednotlivců za rok 2021 získává zlatý Bludný balvan Mgr. Karel Janeček, PhD, MBA, za důkaz, že "matematika" a "matení" možná přece jen mají společný slovní základ.
Pá 27. 5. 2022 Přečíst
Stříbrný Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2020 - Jan Válek Zobrazit

Stříbrný Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2020 - Jan Válek

PhDr. Jan Válek, Ph.D. za vedení a podporu kvalifikační práce, která má za cíl zavedení výukové látky plné diagnostických bludů.
Út 27. 7. 2021 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace