Načítám...

Zlatý Bludný balvan za rok 2007 - Julius a Beáta Patakyovi

Komise pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS
oznamuje, že v kategorii družstev za rok 2007 získávají

zlatý Bludný balvan
Julius a Beáta Patakyovi
za glorifikaci léčitelství, zvláště reflexologie, a za očerňování moderní medicíny

Manželé Patakyovi provozují léčitelství profesionálně. Hlásí se k odkazu čínské medicíny, jsou přímými žáky charismatického léčitele Jiřího Janči (1924-2005). Vydávají knihy, DVD, časopisecké články, pořádají léčitelské kurzy, vystupují v médiích.

Hleďme na sympatickou dvojici jak stojí pospolu bosky ve štěrku nebo jak si navzájem mačká chodidla! Doporučují zdravou životosprávu, zpěv, meditaci, cvičení, otužování - vesměs věci blahodárné. Povzbuzují i lenivou skeptickou mysl radami: pít moč, vyhýbat se geopatogenním zónám a chránit se před zloději duchovně-energetickými barierami.

Radikálně kritizují vědecko-technickou civilizaci a zvláště se snaží osvobodit lidstvo od totality moderní medicíny. Citujeme z knihy „Reflexní terapie jako životní styl“, Eminent 2007, kde Julius píše: Od té doby jsem s doktory skončil. Ne z uraženosti a pýchy, ale z poznání, že dnešní tak zvaná medicína neumí nic vyléčit (s.54). Na jiném místě oba autoři uzavírají: …, že nechat se léčit takzvanou školskou medicínou je životu nebezpečné (s.115).

Proti medicíně uvádějí nejen vlastní nedobré zkušenosti s lékaři, ale především důvody filosofické: jako sympatizanti hnutí New Age tvrdí, že medicína nedokáže odhalit skutečné příčiny neduhů, pouze potlačit příznaky. Patakyovi žijí iluzí, že oni dokáží léčit lépe: Věříme, že urinoterapií v kombinaci s reflexní terapií lze vyléčit každou nemoc, takže vlastně nemáme ten skrytý strach, který vidíme u normálních lidí (s.52).

Za léčbu však odmítají nést odpovědnost, ta podle nich leží na pacientu. Odpovědnost nesoucí moderní medicína prý zbavuje pacienty svéprávnosti.

Podstatou terapie má být uvolňování toků domnělé „životní energie“ po mystických dráhách, tzv. meridiánech. Z přírodovědeckého hlediska jde o nesmyslné představy. S nervovými reflexy, známými ze školy, má metoda jen málo společného. Přitom lze pouze jimi, podobně jako je tomu u akupunktury, racionálně vysvětlit některé objektivní terapeutické úspěchy, zvláště útlum bolesti.

Každý pacient, ať trpí čímkoli, se v ordinaci Patakyů podrobí speciální masáži pro „uvolnění krční páteře“. Uvolněním zúženého místa toku „životní energie“ poblíž třetího obratle vysvětlují léčitelé úlevu, která se zpravidla okamžitě dostavuje.

Hlavní je ovšem práce s chodidly. Ta mají být bůhvíproč pokryta desítkami reflexních plošek, z nichž každá je tajemně spojena s některým tělesným orgánem. Drážděním plošky lze příznivě ovlivnit jí příslušný orgán a prostřednictvím sítě meridiánů třeba i orgány další. Nepříznivé ovlivnění je prý nemožné, uškodit nemůže ani terapeut - neznalec.

Pacient kupř. přijde s bolavým kolenem. Terapeut odhalí, že domněle nemocné koleno je v pořádku, protože s ním spojená ploška nereaguje na tlak. Zabolí však ploška žlučníku. Její masáží uklidní terapeut domněle zdravý žlučník, načež zmizí bolest v kolenu, protože žlučník i koleno leží na jednom meridiánu. Kdyby pacient přišel s tenisovým loktem na pravé paži, mohla by probíhat terapie zcela stejně. Pravý loket sice neleží na meridiánu žlučníku, ale je přesto žlučníkem ovlivněn tím, že často pobývá blízko žlučníku, při poloze uvolněných paží.

Takhle jednoduché to nemusí být, zvláště s kolenem. Na s. 157 čteme: Přestože to zní neuvěřitelně, je koleno z větší části duchovní povahy a v symbolické rovině stojí za jeho dysfunkcemi nedostatek, nebo naopak přebytek pokory. O tom, že koleno je skutečně citlivou částí těla, svědčí i prožitky, které každý určitě zná, když se kolenem pod stolem dotkne kolena pro něj významné bytosti.

Profesionální léčitelé Patakyovi fakticky navrhují podstatně zredukovat medicínu i farmaceutický průmysl a tak ušetřit desítky miliard. Nabízí se řada otázek, především zda počínání našich laureátů nepřekračuje hranu zákona. Bezesporné je jedině udělení Bludného balvanu.

Fotografie z předávání X. Bludných balvanů Sisyfa

Video z předávání X. Bludných balvanů Sisyfa

Kam dál?

Stříbrný Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2021 - Hnutí Pro život Zobrazit

Stříbrný Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2021 - Hnutí Pro život

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS oznamuje, že v kategorii družstev za rok 2021 získává stříbrný Bludný balvan Hnutí pro život ČR za odborné poradenství a objevy v oblasti vojenství, posunutí ochrany nenarozeného dítěte až do okamžiku ejakulace, za předcházení epidemii neexistujícího syndromu a za propagaci alternativní chirurgie.
Pá 27. 5. 2022 Přečíst
Zlatý Bludný koviďák v mimořádné covid kategorii jednotlivců za rok 2020 - Jiří Beran Zobrazit

Zlatý Bludný koviďák v mimořádné covid kategorii jednotlivců za rok 2020 - Jiří Beran

Prof. MUDr. Jiří Beran, CSc., za obohacení epidemiologie a medicíny založené na důkazech o nástroje založené na vnuknutí.
Út 27. 7. 2021 Přečíst
Stříbrný Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev - Dokonalá láska, s. r. o. Zobrazit

Stříbrný Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev - Dokonalá láska, s. r. o.

Český klub skeptiků Sisyfos uděluje stříbrný Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev firmě Dokonalá Láska s. r. o. stříbrný Bludný balvan za rok 2022 za praktický důkaz toho, že Dokonalou Lásku lze vyjádřit i nevyjádřeným louhem či kadidlem.
Pá 12. 5. 2023 Přečíst
Zlatý Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2021 - Zdravé fórum a spol. Zobrazit

Zlatý Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2021 - Zdravé fórum a spol.

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS oznamuje, že v kategorii družstev za rok 2021 získává zlatý Bludný balvan Zdravé fórum, z.s., a spol. za obohacení Public Health o cherry picking, datovou magii a konspirační teorie vůbec.
Pá 27. 5. 2022 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace