Načítám...

Proslov při předávání XXIV. Bludných balvanů Sisyfa za r. 2021

Slovutní laureáti a jejich příznivci, vzácní hosté, příznivci i odpůrci kritického skeptického myšlení, dámy a pánové!

V zastoupení Strašného Sisyfa předstupuji před slavnostní shromáždění již po pětadvacáté. Když jsme s ideou udělovat Bludné balvany Sisyfa začali, domnívali jsme se, že půjde maximálně o nějakých pět ročníků, abychom splnili přání odměnit těch několik málo desítek pomatených jednotlivců a družstev a pak už se budeme věnovat jenom úsilí o šíření kritického myšlení, které má tu výhodu, že je v souladu s přírodními zákony, které se ošulit nedají. Dnes po čtvrtstoletém jubileu naší iniciativy vidíme vinou internetu, který obsahuje zdaleka nejvíce nesmyslů a úmyslně falešných zpráv a úvah, že to máme na doživotí. Pravdu měl Winston Churchil, když řekl, že „Lež oběhne půl světa dřív, než má pravda příležitost si natáhnout kalhoty“. V době internetové se lež šíří rychlostí 220 tisíc km za sekundu po optických vláknech. Kdo z vás to má?

Ani letos se nám nepodařilo uskutečni slavnostní předávání bludných balvanů v osvědčeném termínu na konci března, ale s ohledem na současné vnější okolnosti je skoro zázrak, že letos máme menší zpoždění než minule.

Obecně lze konstatovat, že atmosféra ve společnosti stále houstne. Dlouhá, a někdy protichůdná omezení k tomu stavu přispívají. Lidé se vyznačují tím, že se dají snadněji vytočit a zastávají extrémní postoje. Kupodivu však ubývá nominací na bludné balvany. Zatímco dříve se pohybovaly roční počty nominací téměř ke stovce, po dvou letech pandemie počet nominací klesl na sotva 50 položek. Pokles lze vysvětlit nejspíš tím, že virus přednostně napadal různé šejdíře a šarlatány, protože právě oni věřili nesmyslným zkazkám o nepotřebě, ba dokonce škodlivosti očkování, takže se s covidem snadno svezli jako mentálně rizikovější oběti pandemie. Uvidíme v blízké budoucnosti, zda se tato domněnka potvrdí na větším statistickém souboru. Jak za chvíli uvidíte, letos udělované    Bludné balvany se výrazně osvobodily ze zajetých kolejí, takže pestrost bludné sféry je zaručena. V nejbližších létech se ukáže, zda je tato pracovní domněnka platná. Zatím se nezdá, že by paranormální scéna slábla, spíše přeskupuje své cíle podobně, jak s téměř neviditelným úspěchem činí už tři měsíce chrabrá armáda jedné nejmenované jaderné velmoci.

Děkuji všem přítomným posluchačům, kteří svou účastí zdůrazňujete, že bludný komitét Sisyfa berete za zcela pozitivní projekt s již čtvrtstoletou tradicí. Letos jsme komitét pro Balvany mírně omladili. Na přípravě podkladů pro hlasování a laudatia pracoval letos bludný Komitét ve složení: RNDr. Martin Bloch, CSc.; RNDr. Jiří Grygar, CSc.; Ing. Olga Kracíková, PhD.; Bc. Leoš Kyša; Věra Nosková; MVDr. Aneta Pierzynová, PhDr. David Anthony Procházka, PhD.; RNDr. Vladimír Přibyl, CSc.; Ing. Lenka Přibylová, Mgr. Jelena Lenka Příplatová, Ph.D.; Vítězslav Škorpík, Vladimír Vašek, MUDr. Jaromír Šrámek a Mgr. Zdeněk Zadražil, PhD. Všem členům komitétu děkuji za aktivní účast při výběru špičkových laureátů i za účast na schvalovacím telemručení, které bylo tentokrát opět jednomyslné.

Podobně děkuji všem, kdo se nejrůznějším způsobem podíleli na přípravě, organizaci a programu dnešní jubilejní slavnosti. Nemohu zapomenout ani na všechny příznivce, ba i nepříznivce našeho Klubu, kteří v průběhu celého roku dodávali do naší databáze výživné nominace.

Jiří Grygar

mimořádný a zplnomocněný velvyslanec Strašného Sisyfa, vrr.

Související články:


Kam dál?

Stříbrný Bludný balvan za rok 2022 v kategorii jednotlivců - JUDr. Jindřich Rajchl Zobrazit

Stříbrný Bludný balvan za rok 2022 v kategorii jednotlivců - JUDr. Jindřich Rajchl

Český klub skeptiků Sisyfos uděluje stříbrný Bludný balvan za rok 2022 v kategorii jednotlivců JUDr. Jindřichovi Rajchlovi za úspěšné přetavení strachu, zloby a dezinformace na zboží.
Pá 12. 5. 2023 Přečíst
Zlatý Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2021 - Karel Janeček Zobrazit

Zlatý Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2021 - Karel Janeček

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS oznamuje, že v kategorii jednotlivců za rok 2021 získává zlatý Bludný balvan Mgr. Karel Janeček, PhD, MBA, za důkaz, že "matematika" a "matení" možná přece jen mají společný slovní základ.
Pá 27. 5. 2022 Přečíst
Stříbrný Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2021 - Radim Grebeníček Zobrazit

Stříbrný Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2021 - Radim Grebeníček

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS oznamuje, že v kategorii jednotlivců za rok 2021 získává stříbrný Bludný balvan Radim Grebeníček za vytvoření zcela nového modelu uzdravování skrz myšlenkou indukovanou změnu genové exprese.
Pá 27. 5. 2022 Přečíst
Stříbrný Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2020 - Jan Válek Zobrazit

Stříbrný Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2020 - Jan Válek

PhDr. Jan Válek, Ph.D. za vedení a podporu kvalifikační práce, která má za cíl zavedení výukové látky plné diagnostických bludů.
Út 27. 7. 2021 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace