Načítám...

Laudatio Ceny Jiřího Heřta za rok 2020 1. ročník

Laudatio

První udělení Ceny Jiřího Heřta za významný přínos k šíření zásad kritického myšlení týmu programu České televize Hyde Park civilizace

Všechno začalo v sobotu 8. září 2012 prvním dílem, v němž Daniel Stach pozval do studia Ing. Danu Drábovou, Ph.D., předsedkyni Státního úřadu pro jadernou bezpečnost a doc. RNDr. Radomíra Pánka, Ph.D. z Ústavu fyziky plazmatu AV ČR a z Ústavu teoretické fyziky MFF UK. Hned první díl nasadil laťku hodinového rozhovoru nebývale vysoko. Už ve třetí relaci se objevil Vinton Cerf, který se proslavil protokoly TCP/IP, čímž položil základy internetu. V 10. HPC hovořili dva předsedové AV ČR – profesoři Václav Pačes a Jiří Drahoš. To už popularita HPC vylétla nahoru a postupně se stabilizovala jako špičkový český televizní pořad o vědě. K mému potěšení, ale i úžasu jsem v srpnu 2013 viděl Dana u řídícího pracoviště urychlovače LHC v laboratoři CERN, kam normálně kromě operátorů nikdo nesmí, jak tam rozmlouvá s českým operátorem Davidem Bělohradem. 

Měl jsem možnost lehce nahlédnout do kuchyně, jak tandem PhDr. Gabriela Cihlářová a Daniel Stach spolupracovali. Na každou premiéru se pečlivě připravují rešeršemi, jež doplňují zejména u zahraničních hostů o střípky z jejich osobních životů. Nezřídka se stalo, že právě tito hosté představující špičky svých oborů, byli překvapeni nebo i zaskočeni tím, jak tandem jejich životopisy nastudoval. V HPC  vystupovalo již na dvacet nositelů Nobelových cen a podobných ocenění za přírodní vědy, vedoucí pracovníci předních laboratoří a další osobnosti, které zastávají důležité pozice v základním i aplikovaném výzkumu. Daniel Stach dokáže konverzovat stejně uvolněně v češtině i angličtině, takže atmosféra každého dílu mi připadá jako návštěva milého hosta u nás doma. Celá řada zahraničních účastníků se po rozhovoru raduje, jak zajímavé otázky a komentáře k věci během pořadu zazněly.  

Je naprosto skvělé, že existuje archiv všech HPC, který umožňuje v případě zahraničních hostů zvolit buď verzi anglickou nebo českou, takže tyto pořady jsou přístupné i pro anglicky mluvící cizince. Tandem Gabriela a Daniel vydal už dvě knihy s přepisy rozhovorů s celkem asi třiceti českými i zahraničními hosty. Mezitím se také rozšířil tým HPC, neboť frekvence premiér výrazně vzrostla. Domnívám se, že pořad Hyde Park civilizace se stal během uplynulého desetiletí rodinným stříbrem České televize a přispívá tak nemalou měrou na světové úrovni k tolik potřebné vědecké gramotnosti naší veřejnosti, jež často podléhá očividným bludům. Český klub skeptiků Sisyfos se proto jednomyslně rozhodl udělit první Cenu Jiřího Heřta pracovníkům redakce Hyde Park Civilizace.

Ocenění:

Gabriela Cihlářová (dramaturgyně a editorka)

Pavlína Sedlářová (editorka a rešeršistka)

Martina Azabi (produkční)

Jaroslav Zoul (redaktor) 

Daniel Stach (moderátor a redaktor)  

 

Zdroj obrázku: Wikimedia Commons

Záznam přednášky

Statut ceny


Kam dál?

Proslov při předávání XXIII. Bludných balvanů Sisyfa za rok 2020 Zobrazit

Proslov při předávání XXIII. Bludných balvanů Sisyfa za rok 2020

Slovutní laureáti a jejich fanynky, vzácní hosté, příznivci i odpůrci kritického skeptického myšlení, dámy a pánové!
Út 27. 7. 2021 Přečíst
Statut Ceny Jiřího Heřta Zobrazit

Statut Ceny Jiřího Heřta

Český klub skeptiků Sisyfos se rozhodl udělovat k uctění památky svého čelného člena Prof. MUDr. Jiřího Heřta, DrSc. (1928-2014) výroční ceny nesoucí jeho jméno (dále jen Cena)
Pá 5. 11. 2021 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace