Načítám...

Proslov při předávání XXII. Bludných balvanů Sisyfa za rok 2019


Proslov při předávání XXII. Bludných balvanů Sisyfa za r. 2019
(Pá 9 X 2019)



Slovutní laureáti a jejich fanynky, vzácní hosté, příznivci i odpůrci kritického skeptického myšlení, dámy a pánové!

       V zastoupení Strašného Sisyfa předstupuji před tentokrát virtuální slavnostní shromáždění již podvacáté druhé.
Jistě jste jako mnozí tradiční čtenáři mého úvodního proslovu marně čekali, že se jako ve všech dosavadních ročnících něco dozvíte o našich laureátech nejpozději koncem března. Právem jste mohli vyslovit podiv nad tím, že se nad tradičním ceremoniálem zavřela voda. Nebyla to voda, byl to coronavir, který nás překvapil a způsobil, že celá republika upadla v polovině března do umělého spánku ordinovaného prof. Prymulou.

Přitom přestupný rok 2020 započal zcela standardně a jméno Roman Prymula znali jen příznivci Sisyfa, protože v r. 2015, kdy byl tento univerzitní profesor ředitelem Fakultní nemocnice v Hradci Králové, zřídil v září 2015 při Fakultní nemocnici Centrum tradiční čínské medicíny, za což byla nemocnice vyznamenána zlatým bludným balvanem v kategorii družstev. Centrum tam působilo až do konce února 2019, kdy bylo po soustavné kritice českými lékařskými společnostmi konečně uzavřeno.
Zatímco běžný občan sledoval novoroční bití hodin na Pražském orloji buď přímo v davu na Staroměstském náměstí, anebo v České televizi, hlídali členové Bludného komitétu online adresu: balvany@sisyfos.cz s cílem nepřipustit do databáze 2019 nominace došlé v čase 1. ledna 2020; 0 d 00 h 00 min 00,1 sekundy, anebo později. Po této náročné kontrole se celý Bludný komitét odebral rovnou na lože nemaje energii na nějaké novoroční oslavy.

Po zotavení se letošní první porada Bludného komitétu konal již v sobotu 4. ledna 2020 na obvyklém utajeném místě na zeměkouli. Předmětem schůze bylo seznámit se s nominacemi, jež došly v r. 2019 a pokud možno oddělit zrno od plev. Vzhledem k tomu, že jsme se museli rozhodovat mezi 67 obsahově i formálně nezpochybnitelnými nominacemi jsme tu sobotu pracovali do úmoru a přes čas.

    Ve druhém letošním zasedání Bludného komitétu v sobotu 15. února jsme poměrně rychle identifikovali laureáty pro balvany jak v kategorii jednotlivců, tak družstev. Rozdělili jsme si úkoly při vypracování laudatií, zajištění kostýmů, ozvučení a promítání i propůjčení Strouhalovy posluchárny pro bludnou slavnost na pátek 27. března 2020 v 17 h.

    Jistě je většině z vás známo, že jsem velmi nakloněn astrologii a sahám tak znovu letos po astrologické předpovědi našeho údajně nejlepšího současného inženýra astrologa, kterého si vážil i neméně úspěšný astrolog doc. Antonín Baudyš. Podle našeho astrologa začal totiž nový astrologický rok 20. března ve 4:49 h SEČ a celý svět tak dostane nový impulz. „Z této konstelace lze usuzovat na to, že se bude hodně stavět a státy budou investovat velké úsilí do boje s chudobou, měla by stoupat produktivita práce a lidé si budou své práce vážit. Prosperovat by měly nejen stavební a geologické firmy, ale i bankovní sektor. Tuhle spíše pragmaticky působící konstelaci pak vyvažuje pozice Merkura s Neptunem ve znamení Ryb přející studiu psychologie nebo duchovních nauk a pak Venuše s Uranem ve znamení Býka, která povzbudí propojení architektury s duchovními aspekty. Luna ve znamení Vodnáře je v tomto horoskopu v napětí s Venuší ve znamení Býka a možný projev této kvadratury bude zesilující boj mezi oficiálními měnami a kryptoměnami, přijdou další pokusy o regulaci kryptoměn či sdílených dopravních a ubytovacích služeb. Liberální a konzervativní proudy společnosti na sebe budou narážet, nicméně mohou být nalezeny kompromisy, napětí není nijak extrémní.“
Tak nevím, ale o pandemii nepadlo v předpovědi ani slovo.

V loňském roce pracoval bludný Komitét ve složení: Ing. Martin Bloch, CSc.; RNDr. Jiří Grygar, CSc.; Ing. Olga Kracíková, PhD.; Bc. Leoš Kyša; MVDr. Aneta Pierzynová, RNDr. Vladimír Přibyl, CSc.; Ing. Lenka Přibylová, Mgr. Jelena Příplatová, PhD.; Vítězslav Škorpík a MUDr. Jaromír Šrámek. Všem jeho členům děkuji za aktivní účast při výběru špičkových laureátů i za účast na schvalovacím mručení, které bylo tentokrát opět jednomyslné.
Podobně děkuji všem, kdo se nejrůznějším způsobem podíleli na přípravě, organizaci a programu dnešního večera. Nemohu zapomenout ani na všechny příznivce, ba i nepříznivce našeho Klubu, kteří v průběhu celého roku dodávali do naší databáze výživné nominace.   

 
                        Jiří Grygar
          mimořádný a zplnomocněný velvyslanec Strašného Sisyfa, vrr.









 

 


Kam dál?

Zlatý Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2021 - Zdravé fórum a spol. Zobrazit

Zlatý Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2021 - Zdravé fórum a spol.

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS oznamuje, že v kategorii družstev za rok 2021 získává zlatý Bludný balvan Zdravé fórum, z.s., a spol. za obohacení Public Health o cherry picking, datovou magii a konspirační teorie vůbec.
Pá 27. 5. 2022 Přečíst
Zlatý Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2021 - Karel Janeček Zobrazit

Zlatý Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2021 - Karel Janeček

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS oznamuje, že v kategorii jednotlivců za rok 2021 získává zlatý Bludný balvan Mgr. Karel Janeček, PhD, MBA, za důkaz, že "matematika" a "matení" možná přece jen mají společný slovní základ.
Pá 27. 5. 2022 Přečíst
BENU Česká republika s.r.o. Zobrazit

BENU Česká republika s.r.o.

získává bronzový Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2019 za prodej předražených cukříků vydávaných za léky a to bez záruky alespoň placebo efektu.
Pá 9. 10. 2020 Přečíst
Bronzový Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2020 - redakce a spolupracovníci Jesenického týdeníku Zobrazit

Bronzový Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2020 - redakce a spolupracovníci Jesenického týdeníku

Redakce a spolupracovníci Jesenického týdeníku za to, že díky jejich práci budou obyvatelé Jesenicka v učebnicích historie stát po boku těch, kdo se báli bleskosvodu.
Út 27. 7. 2021 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace