Načítám...

Zlatý Bludný koviďák v mimořádné covid kategorii jednotlivců za rok 2020 - Jiří Beran

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS

oznamuje, že v mimořádné covid kategorii jednotlivců za rok 2020 získává

zlatého Bludného koviďáka

 

Prof. MUDr. Jiří Beran, CSc., 

 

za obohacení epidemiologie a medicíny založené na důkazech o nástroje založené na vnuknutí.

 

Profesor Jiří Beran, podplukovník ve výslužbě, je jednou z výrazných tváří české vakcinologie. I když rozhodně není číslo jedna nebo s trochou skromnosti číslo dvě evropského vakcinačního výzkumu, tak se podílel na vzniku kvalitních publikací a nestal se profesorem vojenské epidemiologie kontumačně. O to víc je překvapující, jaké základní neznalosti oboru předvádí především v souvislosti s pandemií. Sice nejsme tak dobří jako on, abychom hned jako čerství absolventi dokázali vyřešit prakticky každý týden jednu epidemii, ale i tak si myslíme, že autoritativní vyjádření majitele formální autority by se měla opírat o data a nikoliv o pocit, že má nejlepší erudici v epidemiologii v České republice. 

Například počátkem října rezolutně tvrdil, že není možné prodělat COVID opakovaně. V té době bylo srovnáním sekvencí potvrzeno 21 reinfekcí i u mladých lidí. V osmi případech dokonce se závažnějším průběhem druhé nákazy. Oficiální postoje odborných autorit, například amerického CDC, byly v říjnu takové, že reinfekce je možná, i když je zřejmě vzácná. Svůj postoj zopakoval i později v prosinci, kdy přibylo jak několik potvrzených reinfekcí, tak i publikací s podrobným popisem případů.

Nebyl to jediný případ, kdy měl náš laureát k dispozici data zřejmě zcela odlišná od dat, která měl k dispozici zbytek světa. V polovině prosince prohlásil, že v poměru zemřelých ku nakaženým patříme k nejlepším zemím na světě. Tehdejší podíl 1,66 % skutečně nebyl nejhorší ve srovnání třeba s Alžírskem nebo Brazílií, ale stále byl zhruba trojnásobný ve srovnání se zeměmi jako je Island nebo Thajsko.

Za tato a podobná vyjádření, která se nejspíš opírala o vlastní data utajená před zbytkem světa, se náš laureát dočkal ocenění na webových stránkách Ministerstva zdravotnictví – byl uveden jako příklad desinformátora. 

Trochu stranou pozornosti médií i konsternované odborné veřejnosti byly ohlášeny objevy na poli biologie infekcí. Laureát odhalil, že není možné být nakažen současně dvěma různými viry. Až se s tímto odborná komunita smíří, jistě tvrdě zakročí proti očkování proti lidskému papilomaviru. Infekce tímto virem sice zvyšuje riziko karcinomu děložního čípku, ale zato spolehlivě ochrání před HIV, spalničkami a dokonce i ebolou.

Mezi laickou i odbornou veřejností se náš laureát stal známý především jako propagátor léku inosine pranobex (Isoprinosine). Tento půl století starý lék je zajímavý především tím, že jeho historie je historií ústupu z indikací, ve kterých se neosvědčil. Vyzbrojen pouze jednou studií, která vydala statisticky signifikantní výsledek a klinicky téměř bezvýznamný výsledek zřejmě až po statistickém rybaření, několika nepříliš přesvědčivými laboratorními výsledky a přesvědčením, že je Isoprinosine účinný, se vrhl do jeho propagace na všech frontách. Vliv formální autority byl tak velký, že se Isoprinosine dostal dokonce do doporučených postupů některých nemocnic a byl zmíněn jako experimentální terapie i v doporučeném postupu Společnosti infekčního lékařství České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.  

Protože základem medicíny založené na důkazech jsou klinické studie, náš laureát jednu takovou studii, která měla prokázat klinickou účinnost Isoprinosine v prevenci těžkého průběhu COVIDu, zorganizoval. Výsledek je zoufale špatný nejen z hlediska metodického provedení, ale i z hlediska etiky biomedicínského výzkumu, že je až s podivem, že mohl vyjít ve vědeckém časopise. K tomuto článku, protože začal být prezentován jako důkaz efektivity, vydal náš klub kritické stanovisko. Laureát dostal možnost se vyjádřit, tuto možnost nevyužil. 

Jako červená nit se vyjádřeními laureáta vine problém společný řadě majitelů formální autority. Přesvědčení, že poznání v přírodních vědách nebo v medicíně vzniká nejen na základě dat získaných poctivým výzkumem, ale že s profesorskou stolicí získá příslušný profesor i schopnost získávat data vnuknutím.

S vědomím toho, že když je někdo číslo jedna až dva ve vývoji vakcín v Evropě, má riziko udělení Nobelovy ceny, udělujeme prof. MUDr. Jiřímu Beranovi, CSc., možná jen dočasný Bludný balvan za obohacení epidemiologie a medicíny založené na důkazech o nástroje založené na vnuknutí.

Související texty:


Kam dál?

Stříbrný Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2021 - Hnutí Pro život Zobrazit

Stříbrný Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2021 - Hnutí Pro život

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS oznamuje, že v kategorii družstev za rok 2021 získává stříbrný Bludný balvan Hnutí pro život ČR za odborné poradenství a objevy v oblasti vojenství, posunutí ochrany nenarozeného dítěte až do okamžiku ejakulace, za předcházení epidemii neexistujícího syndromu a za propagaci alternativní chirurgie.
Pá 27. 5. 2022 Přečíst
Bronzový Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2020 - Daniela Drtinová Zobrazit

Bronzový Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2020 - Daniela Drtinová

Novinářka a moderátorka Daniela Drtinová za excelentní ukázku špatné novinářské práce ve vleku vlastních kognitivních zkreslení.
Út 27. 7. 2021 Přečíst
25. Bludné balvany Zobrazit

25. Bludné balvany

Pá 12. 5. 2023 | Sisyfos Přečíst
Zlatý Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2021 - Zdravé fórum a spol. Zobrazit

Zlatý Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2021 - Zdravé fórum a spol.

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS oznamuje, že v kategorii družstev za rok 2021 získává zlatý Bludný balvan Zdravé fórum, z.s., a spol. za obohacení Public Health o cherry picking, datovou magii a konspirační teorie vůbec.
Pá 27. 5. 2022 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace