Načítám...

Bronzový Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2018 - Redakce časopisu Nová Regena

 

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS

oznamuje, že v  kategorii družstev za rok 2018 získává

bronzový Bludný balvan

 

Redakce časopisu Nová Regena

za pravidelnou dávku nepravd, pseudověd a mýtů.

 

Ženy, kdy jste si naposled vážně pohovořily se svou dělohou? Nikdy? Chyba! Pamatujte, že ačkoli je myomy menší dvou centimetrů možné poměrně úspěšně léčit pomocí bylinných směsí, akupunktury a diet, blokaci jaterní Qi je rozhodně lépe předcházet. Pozor si dejte zejména na veganskou raw stravu a hybaj za kamna – prohřát a aktivovat dělohu a při tom nasušit pár křížal.1

Ne, nezbláznili jsme se, pouze parafrázujeme jeden z článků z časopisu Nová Regena, nad nímž naše zatvrzelá, bludnokamenná srdce poněkud pookřála. Zjistili jsme totiž, že jsme v našem genderově vyváženém kolektivu i díky důkladnému nastudování všech čísel minulého ročníku dokonale chráněni před děložními myomy. Rozhovor s dámskou rozmnožovací soustavou jsme totiž při studiu vedli pravidelně. No do p… Četli jste to? Kořeny aflatoxinu prý prorůstají celou potravinou!2

Ptáte se, jaké je asi vzdělání autorů podobných textů? Asi vás nepřekvapí, že přírodovědně a lékařsky vzdělaní lidé zde publikují poskrovnu. Autoři se často honosí tituly magistra umění, aktivní matka, dlouholetý senzibil, badatel v hlubinách duše či dokonce praktický mystik moderní doby a ani články Margit Slimákové3, která se dlouho honosila doktorátem z podvodné Clayton College of Natural Health4, tak nijak nevybočují z průměru. Mnohem smutnější je ovšem občasný výskyt lékařů.

Angína je blokáda v oblasti 5. čakry, což znamená, že jde o nějaký problém, který ten člověk chce vyjádřit slovně, ale když už to dostoupá do hrdla, řekne si, že to není vhodné něco takového říct, emoce se zablokuje, a trvá-li to dlouho a opakovaně, může to odnést štítná žláza, hlasivky, opakované angíny, krční páteř. Další úhel z pohledu čínské medicíny je například ten, že krční mandle podle čínské medicíny patří pod ledviny a ledviny jsou strachy, obavy, deprese a partnerské vztahy,“ hovoří ze stránek časopisu Sisyfu dávno dobře známý5 šarlatán MUDr. Miroslav Pekárek.6 Doktorka Zdislava Majeráková, která dle svých vlastních slov získala teoretické i praktické zkušenosti z oborů bakteriologie, virologie, parazitologie, mykologie, klinické biochemie, imunochemie, imunologie a hematologie, se zase nezdráhá propagovat převratný měřící a harmonizační přístroj vynalezený biologem a kvantovým fyzikem Siegfriedem Kiontkem. Naštěstí, jak se dozvídáme, není k využití přístrojů lékařské vzdělání potřeba. „Po měření vygeneruje přístroj [Global Diagnostics] základní harmonizační program podle naměřeného energetického vzorce, který lze použít pro harmonizaci bez jakýchkoli znalostí.7 Bludný komitét snad jenom dodává, že znalosti jsou v tomto případě možná dokonce na škodu, titul MUDr. je ale, zdá se, naštěstí nezaručuje.

Ironii na chvíli stranou, místo kamenování bylo by možná na místě redakci Nové Regeny upřímně pogratulovat k nejdetailnějšímu zmapování pseudověd a alternativních přístupů od dob pana doktora Heřta. Kundalini, plazmové generátory (ale pozor, jenom ty redakci milé – konkurence zaručeně podvádí!8), ozonová terapie, molekulární vodík, koloidní stříbro, ClO2 (chápeme, látky a sloučeniny s více jak dvěma chemickými prvky jsou příliš složité, a tudíž nutně podezřelé!) astrologie i zhoubný elektrosmog, vše má v časopise své místo. Žel, ačkoli fráze „otištěné texty a inzeráty nevyjadřují nutně názor redakce,9 naznačuje, že by snad redakce mohla vědecké a medicínské úlety pouze shromažďovat a nikoli jim věřit, úvodní slova šéfredaktorky i články podepsané přímo redakcí ukazují, že otištěné texty a inzeráty vyjadřují názor redakce možná ne nutně, ale zato poměrně přesně.

A právě proto udělujeme redakci Nové Regeny bronzový Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2018 za pravidelnou dávku nepravd, pseudověd a mýtů a doufáme, že si jej na poličku umístí v souladu se zásadami Feng Shui. Přece jenom bychom jim v redakci neradi vytvořili nějakou tu geopatogenní zónu.



1 Jiří Hötzel: Tradiční čínská medicína a její principy a praxe, Nová Regena Prosinec 2017/Leden 2018, s. 12-14.

2 Tereza Turková: Jaterní requiem s Terezou „Škulovcovou“ Turkovou, Nová Regena Červen 2018, s. 41-43.

Jste-li zmateni, nebuďte: Aflatoxin samozřejmě není plíseň a neprodukuje žádné další toxiny, jak se můžete dočíst v článku. Jde o jedovatou látku produkovanou plísněmi rodu Aspergillus.

3 Např. Margit Slimáková: Přirozená doporučení ve výživě dětí, Nová Regena, Duben 2018, s. 37-39.

6 Ivana Štědrá: Bicom pomůže i s psychikou, Nová Regena Prosinec 2018/Leden 2019, s. 18-20.

7 Zdislava Majerová: Global Diagnostics je přístroj budoucnosti, Nová Regena, Říjen 2018, s. 44-48.

8 Viz např. Pavel Eiselt: Rife. Tech? Nová Regena Prosinec 2017/Leden 2018, s. 17-23.

9 Uvedeno ve všech číslech Nové Regeny v roce 2018.


Kam dál?

Bronzový Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2016 - Homeopatická lékařská asociace, z. s. za usilovnou a všestrannou homeopatickou potenciaci medicínských znalostí Zobrazit

Bronzový Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2016 - Homeopatická lékařská asociace, z. s. za usilovnou a všestrannou homeopatickou potenciaci medicínských znalostí

Nekonečným světem za Avogadrovou mezí bloudí Homeopatická lékařská asociace, která se znovu a znovu ...
Pá 24. 3. 2017 Přečíst
Stanovisko Českého klubu skeptiků Sisyfos k dlouhodobým aktivitám Zdravého fóra a jeho odnoží Zobrazit

Stanovisko Českého klubu skeptiků Sisyfos k dlouhodobým aktivitám Zdravého fóra a jeho odnoží

Dezinformační charakter Zdravého fóra je natolik zásadní, že kontaminuje i pobočné spolky, které se snaží vystupovat jako odborné skupiny, například ProLibertate v oblasti právní nebo Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků (SMIS) v oblasti medicínské a epidemiologické.
So 11. 12. 2021 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace