Načítám...

Rusty Razor za rok 2020 putuje Didierovi Raoultovi

Britský magazín The Skeptic zveřejnil 19. listopadu výherce anticeny The Rusty Razor (rezavá břitva) určené pro nejhoršího propagátora pseudovědy v roce 2020. Vítězem se stal francouzský vědec Didier Raoult.

Raoult se ocitl na stránkách světových novin na začátku roku 2020, když představil terapii COVID-19 spočívající v podávání antimalarika hydroxychlorochin a antibiotika azitromycin. Po bombastické tiskové konferenci došlo na publikaci a tedy i na možnost podívat se na data. Celá studie byla provedena na neadekvátně malém vzorku a s přinejmenším neadekvátní kontrolou. Není tedy překvapující, že následné studie takový efekt nezachytily. Džin z láhve už byl vypuštěn a hydroxychlorochin se stal hvězdou, kterou podporovaly i takové veličiny jako Donald Trump nebo Jair Bolsanaro.

Editor The Skeptic Michael Marshall k tomu říká: „Letos jsme obdrželi řadu nominací pro světové politiky jako je Donald Trump nebo Jair Bolsanaro za propagaci pseudovědecké léčby COVID-19 - a ve všech případech byl nejvýraznější neefektivní 'léčbou' právě hydroxychlorochin, tedy přímý důsledek Raoultovy studie.“

Více na stránkách The Skeptic.


Kam dál?

Stříbrný Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2021 - Hnutí Pro život Zobrazit

Stříbrný Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2021 - Hnutí Pro život

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS oznamuje, že v kategorii družstev za rok 2021 získává stříbrný Bludný balvan Hnutí pro život ČR za odborné poradenství a objevy v oblasti vojenství, posunutí ochrany nenarozeného dítěte až do okamžiku ejakulace, za předcházení epidemii neexistujícího syndromu a za propagaci alternativní chirurgie.
Pá 27. 5. 2022 Přečíst
Zlatý bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2017 - Prof. Ing. Miloslav Šoch, CSc., dr. h. c. za bezcílný akademický výzkum na magii založené homeopatie a za její veřejnou propagaci Zobrazit

Zlatý bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2017 - Prof. Ing. Miloslav Šoch, CSc., dr. h. c. za bezcílný akademický výzkum na magii založené homeopatie a za její veřejnou propagaci

Náš laureát je od roku 2008 děkanem Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, ...
Pá 23. 3. 2018 Přečíst
Zlatý Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2018 - MUDr. Jan Šula alias MUDr. Ian Sulla Zobrazit

Zlatý Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2018 - MUDr. Jan Šula alias MUDr. Ian Sulla

Zlatý Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2018 získal MUDr. Jan Šula alias MUDr. Ian Sulla za propagaci myšlenky, že by akademické tituly měly být dědičné, a za příspěvek k poznání významu zmrzliny pro laboratorní medicínu.
So 16. 3. 2019 Přečíst
První celosvětové manifesto proti zdravotním pseudoterapiím Zobrazit

První celosvětové manifesto proti zdravotním pseudoterapiím

Skupina dvou tisíc sedmseti padesáti odborníků z čtyřiceti čtyř zemí podepsali manifesto proti pseudoterapiím v zdravotnictví. Manifesto bylo dáno dohromady za pomoci více než třiceti vědeckých a skeptických organizací z více než dvaceti zemí.
Po 19. 10. 2020 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace