Načítám...

Proslov při předávání VI. Bludných balvanů za r. 2003

(Přednesl dr. Jiří Grygar v posluchárně přírodověd. fakulty UK, Viničná 7; 22.04.2004)

Vážení vyšší obratlovci,

to oslovení jsem vybral po pečlivém uvážení s ohledem na místo, kde se dnešní předávání nejvyššího ocenění ČKS Sisyfos koná, aby naší hostitelé ihned poznali, že se v té jejich botanice nebo mikrobiologii vyznám stejně dobře jako v astrofyzice nebo astrologii.

Dnes je čtvrtek, zítra pátek, pozítří bude sobota, kdy na sv. Jiří vylézají z děr hadi a štíři. Hadi jsou slizcí a jedovatí, štíři však výborně odolávají radioaktivitě, kterou objevil Henri Becquerel v r. 1896; o rok dříve než Sir Joseph John Thompson elektron. Elektrony jsou nosiči elektřiny, které my Staročeši říkáme mluno, ale Mladočeši to odmítli a přijali ten cizácký termín, a proto dnes máme zkratku ČEZ, a nikoliv ČMZ - tak bychom totiž byli nejlépe ochránili naše národní zájmy při vstupu do Evropské unie. Poslyšte sami, jak krásně by to znělo: České Mlunařské Závody!

Promiňte prosím, teď mi došlo, že jsem do své Náhodně Přístupné Paměti NPP - nebo jak my anglicky mluvící Kanaďané říkáme: RAM - omylem nahrál PSB: Představení Silného Bodu, aneb jak my Australané říkáme: Power Point Presentation, určenou pro Univerzitu III. věku, probíhající zde v sále každou lichou sobotu. Tak si říkám, zda bych už neměl začít chystat pro každou sudou sobotu Představení Silného Bodu pro Univerzitu věku (3 + N), kde N je celé kladné, ale překvapivě malé, číslo.

Takže dříve než vylezou z děr ti radioaktivní štíři, chtěl bych vás seznámit s odpovědnou prací našeho Komitétu pro Bludné balvany Sisyfa, jenž po celý uplynulý rok sbíral vlastní poznatky i náměty členů našeho klubu, ale též příznivců z řad nejširší veřejnosti, takže na první letošní poradě Komitétu BlB o Večeru Tříkrálovém se nám sešlo na 40 nominací v obvyklých kategoriích jednotlivců i družstev. Výkony jednotlivých osobností této podivuhodné české veřejné scény byly tradičně tak vyrovnané, že jen s největším sebezapřením jsme museli některé návrhy v prvním kole vyřadit, převážně pro formální nedostatky, takže je klidně možné, že neúspěšní uchazeči se dostanou do finále v příštích letech. Jejich výkony totiž stále průběžně sledujeme.

Členové Komitétu pak odvedli dobrou práci při oponentuře těch prezentací, jež postoupily do únorového semifinále. V něm jsme zcela nelítostně vyřadili ty výkony, které případně obsahovaly byť i jen náznak zapovězeného kritického vědeckého myšlení - například správně uvedené hodnoty fyzikálních konstant nebo jiné prohřešky proti blátivému způsobu myšlení. Tak se také stalo, že do březnového finále postoupili opravdu jen ti nejlepší z nejlepších, jak ostatně vzápětí posoudíte sami z podrobného zdůvodnění jednotlivých balvanů členy našeho komitétu. Podotýkám ještě, že všichni laureáti BlB 2003 byli obesláni osobními dopisy, v nichž jsme jim sdělili potěšitelnou zprávu o jejich vyznamenání spolu s výzvou, aby si zaslouženou odměnu přišli dnes do tohoto sálu osobně převzít a mohli pronést až pětiminutový děkovný projev.

fotogalerie

Kam dál?

Proslov při předávání XXIII. Bludných balvanů Sisyfa za rok 2020 Zobrazit

Proslov při předávání XXIII. Bludných balvanů Sisyfa za rok 2020

Slovutní laureáti a jejich fanynky, vzácní hosté, příznivci i odpůrci kritického skeptického myšlení, dámy a pánové!
Út 27. 7. 2021 Přečíst
Bronzový Bludný balvan za rok 2022 v kategorii jednotlivců - Veronika Vendlová Zobrazit

Bronzový Bludný balvan za rok 2022 v kategorii jednotlivců - Veronika Vendlová

Český klub skeptiků Sisyfos uděluje bronzový Bludný balvan za rok 2022 v kategorii jednotlivců Veronice Vendlové za objev jemnohmotné struktury emocí a aplikaci tohoto objevu v politickém marketingu.
Pá 12. 5. 2023 Přečíst
Stříbrný Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev - Dokonalá láska, s. r. o. Zobrazit

Stříbrný Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev - Dokonalá láska, s. r. o.

Český klub skeptiků Sisyfos uděluje stříbrný Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev firmě Dokonalá Láska s. r. o. stříbrný Bludný balvan za rok 2022 za praktický důkaz toho, že Dokonalou Lásku lze vyjádřit i nevyjádřeným louhem či kadidlem.
Pá 12. 5. 2023 Přečíst
Stříbrný Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2021 - Radim Grebeníček Zobrazit

Stříbrný Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2021 - Radim Grebeníček

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS oznamuje, že v kategorii jednotlivců za rok 2021 získává stříbrný Bludný balvan Radim Grebeníček za vytvoření zcela nového modelu uzdravování skrz myšlenkou indukovanou změnu genové exprese.
Pá 27. 5. 2022 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace