Načítám...

Magnetoterapie

Magnetismus je fenomén zvláštní, záhadný, a proto se odpradávna magnetovec používal k magickým účelům a k léčení nemocí. Do kusů magnetovce se vrývaly magické symboly a kámen se přikládal na bolestivá místa. Později se slovem magnetické léčení označovalo přeneseně i přikládání rukou. K vrcholu přivedl tuto léčbu tzv. živočišným magnetismem F.A. Mesmer. Jde však o omyl, žádný živočišný nebo také bio-magnetismus neexistuje (viz Mesmerismus).

Za magnetoterapii proto můžeme považovat jen terapii pomocí permanentních magnetů nebo pomocí pulzního magnetického pole. Léčba pomocí permanentních magnetů se v posledních desetiletích stala doménou léčitelů, kteří přikládají magnety v různých podobách na bolestivá místa nebo na místa předpokládané projekce orgánů včetně akupunkturních bodů. Vyrábějí se magnetické náramky, hodinky, přívěsky, ale i magnetické jehly, folie a náplasti. Často se také magnety všívají do opasků, vest, polštářů nebo podušek. Existují i firmy (např. Harmonie), které se na výrobu mikromagnetů a magnetických léčebných prostředků specializují.

Před 40 lety vznikla v USA nová metoda, využívající tzv. pulzní magnetické pole, které vytvářejí cívky, napájené elektrickými impulzy o frekvenci 1-50 Hz. Původně se metoda doporučovala k urychlení kostního hojení, ale rychle se objevily další indikace. Metoda se stala velice módní, výrobou přístrojů ve tvaru obručí, objímajících končetinu nebo celé tělo se dnes zabývá množství firem zahraničních i českých

Hodnocení: Pokusy o léčbu permanentními magnety jsou iracionální, je to klasická vědeckým poznatkům odporující neúčinná alternativní medicína. Z věcných i logických důvodů lze možnost léčivého účinku magnetu vyloučit. Už proto, že se magnetismus neuplatňuje jako mediátor, prostředník žádných biochemických, fyziologických ani patologických reakcí v lidském těle. Dalším argumentem je, že magnetická indukce, kterou působí magnetické výrobky na povrch těla, je příliš malá. Na samém povrchu magnetů má indukce hodnotu 0,1 T a do hloubky rychle klesá, takže v místech orgánů má hodnotu nižší než je trvalá magnetická indukce Země. Logickým argumentem proti názoru, že i tak slabé magnety mohou mít nějaký efekt, je skutečnost, že při vyšetřování pacientů pomocí magnetické rezonance je vyšetřovaný po dobu několika minut vystaven indukci asi 2T, tedy dvěstěkrát vyšší než je na povrchu magnetických náramků, a ještě vyšších hodnot se dosahuje při tzv. magnetické stimulaci mozku, a to bez jakéhokoli vlivu na organismus. Ani v experimentech se neprokázal žádný vliv i silného magnetického pole na laboratorní zvířata.

Léčba pomocí pulzního magnetického pole má racionální jádro, protože ve tkáních vznikají elektrické proudy, které by nepochybně mohly biochemické reakce ve tkáních ovlivnit. Používá se v klasické medicíně, zejména na rehabilitačních odděleních. Metoda je doporučována k léčbě širokého spektra chorob jako panacea, i když v praxi se přece jen používá především k léčbě chorob pohybového systému. V posledních letech se na trhu objevují modifikované přístroje pod různými názvy, provázené masivní neseriózní reklamou a marketingem, typickým pro metody šarlatánské. Přes široké používání v medicíně je tato léčba problematická a musí být řazena na pomezí medicíny vědecké a alternativní. Léčivý efekt zpochybňuje už skutečnost, že hodnota indukovaných proudů je o 1 - 2 řády nižší, než jsou hodnoty, při kterých fyziologové popsali alespoň prahové efekty elektrického proudu na tkáň. Dalším problémem je, že elektrické podněty mají nespecifickou povahu a tedy malý informační potenciál. Logicky nelze předpokládat, že by měly mít u všech chorob nejrůznějšího původu vždy jen příznivý účinek, jak se udává. Existuje i výrazný názorový rozdíl v hodnocení metody. Úspěchy hlásí jen lékaři, kteří přístroje používají v praxi, zatímco teoretická pracoviště, fyzikální a fyziologická, účinek nepotvrzují. Převážně negativní jsou i výsledky prací experimentálních. Jisto je, že jde o metodu spornou, v zahraničí pojišťovnami neproplácenou. Ve vědeckých kruzích je metoda pokládána za neúčinnou. I v případě průkazu účinku by byla hodnota metody pro praxi sporná, protože existují účinnější elektroterapeutické metody, které používají silnější elektrická pole bez prostřednictví magnetické indukce.

Odkazy: Bureš J.: Vliv elektromagnetického pole na lidský organismus. In: Věda kontra iracionalita 1. Sborník. Academia, Praha 1998, 53-61
Handbuch Die Andere Medizin
Kolektiv autorů: Alternativní medicína, možnosti a rizika. Grada, Praha 1995
Lexikon der Parawissenschaften
Pekárek L.: Člověk v magnetickém poli. In: Věda kontra iracionalita 3. Sborník. Nakl V. Nosková, Praha 2005, 166-176

Kam dál?

Oznámení akce: THE SISYPHUS PRIZE – 1 milion Euro Zobrazit

Oznámení akce: THE SISYPHUS PRIZE – 1 milion Euro

Dne 1. října 2012 vyhlásili belgičtí skeptici ve spolupráci s evropskou skeptickou společností ECSO ...
St 24. 10. 2012 Přečíst
Ben Goldacre: Prolhaná věda a Zkorumpovaná farmacie Zobrazit

Ben Goldacre: Prolhaná věda a Zkorumpovaná farmacie

V r. 2008 a 2012 napsal Ben Goldacre, lékař, komentátor a spisovatel, dvě knihy, které se setkaly s ...
Čt 6. 2. 2014 Přečíst
A. Strunecká, J. Patočka: Doba jedová (Triton, Praha 2011) Zobrazit

A. Strunecká, J. Patočka: Doba jedová (Triton, Praha 2011)

Prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc. oslovila v letošním roce veřejnost další knihou s provokativním ná...
Po 13. 2. 2012 Přečíst
(Ne)úspěch naší výzvy ČLK aneb „ať žije a vzkvétá alternativní medicína“ Zobrazit

(Ne)úspěch naší výzvy ČLK aneb „ať žije a vzkvétá alternativní medicína“

Před měsícem jsme si postěžovali, že většina oslovených orgánů na naši výzvu České lékařské komoře (...
Pá 16. 3. 2012 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace