Načítám...

Oznámení akce: THE SISYPHUS PRIZE – 1 milion Euro

Dne 1. října 2012 vyhlásili belgičtí skeptici ve spolupráci s evropskou skeptickou společností ECSO soutěž “The Sisyphus Prize” o jeden milion euro. Cenu získá ten, kdo prokáže za kontrolovaných podmínek paranormální schopnosti, resp. takové, které jsou podle současných vědeckých poznatků nemožné. V Belgii, Holandsku, Německu, Polsku i jinde byla o této akci široce informována veřejnost v rozhlase i v tisku, a první přihlášky k testování byly již zaregistrovány.

Jde o analogii nabídky amerického skeptika, eskamotéra Jamese Randiho, který už před několika léty nabídl částku 1 milion dolarů za stejný výkon. Dodnes se ji nikomu nepodařilo získat. Menší obnosy nabídli parapsychologům, esoterikům a léčitelům i jiné skeptické spolky, např. Německý GWUP 10.000 euro, Anglický ASKE stejnou částku v librách, Polský skeptický klub 800 euro. Nabídky trvají už několik let, získat cenu se nezdařilo nikomu.

Současná akce vyvolala velký zájem nejen výší odměny, která je na evropské poměry mimořádná, ale i tím, že jde o akci celoevropskou. Částku jeden milion euro už na jedno belgické notářství deponoval anonymní donátor. V propozicích je zdůrazněno, že nejde o nabídku ze strany farmaceutického průmyslu. Nabídka platí zatím po dobu jednoho roku, ale prodloužení soutěže je pravděpodobné. Protože se očekává velký zájem, musí se před konečným testem, který uskuteční belgicko-vlámský skeptický klub SKEPP, provést test předběžný, tzv. pre-test, který budou organizovat spolky národní. Odměna za úspěch v pre-testu, u nějž je pravděpodobnost úspěchu propočítána na 1 : 1000, je 500 euro. K akci se už přihlásilo osm národních skeptických společností, a o účasti uvažuje i český Klub skeptiků Sisyfos.

Podmínky soutěže jsou prosté. Přihlásit se může každý, kdo se domnívá, že má takové schopnosti, jako je věštění, jasnovidnost, senzibilita, psychická diagnostika, telepatie, levitace, telekineze, materializace, proutkařství, rozlišení dvou homeopatických preparátů a pod., a může je prokázat. Některé návrhy budou však z řady důvodů vyloučeny. Patří k nim:

Průkaz existence bohů, ďáblů, andělů
Ovlivňování pohybů slunce, měsíce nebo jiných kosmických těles
Ovlivňování počasí nebo klimatu
Experimenty, které mohou být nebezpečné pro člověka nebo zvíře
Návrhy, v nichž by došlo k porušení státních zákonů
Kouzelnické a magické triky
Léčba chorob nebo deformit

Komise, sestavená ze členů národního skeptického spolku, posoudí, zda je test realizovatelný. V pozitivním případě bude s žadatelem vypracován přesný model testu, a po vložení garančního poplatku 50 euro bude sepsána řádná smlouva. V případě úspěchu žadatel obdrží přislíbenou odměnu a může se přihlásit k finálnímu testu v Belgii, který bude obtížnější, s pravděpodobností úspěchu 1 : 1000000.

Podrobnější informace o podmínkách a pravidlech včetně podoby žádosti a smlouvy lze najít na webové stránce SKEPP:
skepp.be
skepp.be

Český klub skeptiků Sisyfos zatím přihlášky nepřijímá, ale vážný zájemce se může obrátit na belgický spolek a požádat o výjimečné složení pre-testu v Belgii.

Kam dál?

Dvě reportáže o účasti Klubu skeptiků Sisyfos na Veletrhu vědy Zobrazit

Dvě reportáže o účasti Klubu skeptiků Sisyfos na Veletrhu vědy

Claire Klingenberg: I klub skeptiků Sisyfos rozhodně patří na Veletrh vědy, který se odehrával na le...
Čt 21. 6. 2018 Přečíst
Na návštěvě u léčitele Zobrazit

Na návštěvě u léčitele

Spisovatel Ivan Klíma popisuje své setkání s vyhlášeným léčitelem Jindřichem Pasekou (1928 - 2005). Článek vyšel ve Zpravodaji Sisyfa 3/2004.
Ne 3. 11. 2019 Přečíst
Když je Šarlatán skutečně šarlatán Zobrazit

Když je Šarlatán skutečně šarlatán

Film Agnieszky Holland o životě a díle léčitele Jana Mikoláška vyvolává hodně otázek – mimo jiné i tu, jak vůbec takové dílo posuzovat.
Po 18. 1. 2021 Přečíst
Mýtus o Sisyfovi Zobrazit

Mýtus o Sisyfovi

Text vyšel původně ve Zpravodaji 3/2002, rozhodli jsme se jej ale připomenout.
Čt 29. 8. 2019 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace