Načítám...

Ben Goldacre: Prolhaná věda a Zkorumpovaná farmacie

V r. 2008 a 2012 napsal Ben Goldacre, lékař, komentátor a spisovatel, dvě knihy, které se setkaly s mimořádným světovým ohlasem. První, „Bad Science“ byla vydaná v českém překladu v nakl. Cpress v r. 2013 po názvem „Prolhaná věda“, druhá, „Bad Pharma“, v českém vydání „Zkorumpovaná farmacie“, následovala. Obě knihy přeložila Eva Kadlecová.

Knihy si zaslouží naši pozornost, protože se zabývají týmiž problémy, jako Sisyfos. Poukazují na nešvary, které se rozšířily ve zdravotnictví, konkrétně na šarlatánství a metody alternativní medicíny, ale všímají si i nedostatků vědecké medicíny i farmaceutického průmyslu. V této recenzi posoudíme jen knihu první.

Z alternativních metod si Goldacre vybral ty, které jsou v současné době v Anglii nejrozšířenější a nejnebezpečnější. Je to detoxikace s jejími různými variantami a metoda Brain Gym, u nás zatím příliš nerozšířená, která doporučuje série patentovaných, ale nesmyslných cvičení, které mají usnadnit učení „celým mozkem“. Podrobně se věnuje homeopatii, na jejímž příkladě ukazuje, jak lze k její podpoře zneužít klinické studie, ale také, jak lze chybnost takových studií odhalit. Proč mohou alternativní terapie mít určitý efekt, vysvětluje autor v kapitole o placebu. V následujících kapitolách autor upozorňuje, že pseudověda pronikla i do kosmetiky a jejího výzkumu, ale především do potravinářského průmyslu. Kritizuje především masivní propagaci tzv. potravinových doplňků i zavádějící reklamu na ně. Podrobně se věnuje antioxidantům a cituje přesvědčivé prameny, které ukazují, že antioxidanty nemají slibovaný pozitivní účinek, ale mohou naopak zdraví poškozovat., Stejně tak kritizuje neodůvodněné doporučování rybího tuku, resp. Omega-3 olejů a přeceňování možností vitaminoterapie. Goldacere dokonce jmenuje přímo hlavní protagonisty těchto metod z řad léčitelů i lékařů, a do detailu sleduje jejich podezřelou profesionální dráhu a podvody, kterých se dopouštějí. V kapitole o farmaceutickém průmyslu popisuje nejen nejrůznější reklamní triky a podvody sloužící jen zvýšení prodeje a zisku bez ohledu na skutečný účinek a prospěch pacientů, ale větší část kapitoly se zabývá podrobným výkladem, jak se mají léky správně testovat a jak to firmy obcházejí. Neváhá vysvětlit i zásady správného statistického zpracování a poukazuje na záměrně chybně formulované výsledky statistického hodnocení. Nejpodrobněji, do nejmenších detailů, jsou popsány dvě velké aféry, týkající se léků. První se týká případu multiresistentního zlatého stafylokoka, tzv. MRSA, který byl pravidelně, ale mylně nacházen v jedné nekvalitní laboratoři a který vyvolal téměř celonárodní paniku. Druhá, které je věnována celá poslední čtvrtina knihy, se týká problému očkování ve vztahu k autismu, na jehož vzniku má mít očkování podle odpůrců vakcinace významný podíl (tato kapitola je zvlášť poučná pro nás, protože v České republice působí kromě léčitelů a homeopatů dvě vlivné autorky z vědecké oblasti, první lékařka, MUDr. L. Eleková, druhá prof. přírodních věd A. Strunecká, DrSc., které se ve svých přednáškách a knihách silně angažují v boji proti očkování). Na příkladu vakcíny MMR proti spalničkám, příušnicím a zarděnkách Goldacre dokumentuje, k jakým důsledkům vede nedostatečné proočkování populace. Jedna mylná, nedostatečně dokumentovaná Wakefeldova práce o škodlivosti MMR vakcíny na několika málo dětech z r. 1998 vyvolala rozsáhlou a stále se rozvíjející diskusi o jejím nebezpečí. Kampaň proti vakcinaci podporovali a rozvíjeli nezodpovědní a nepoučení novináři. Výsledkem bylo prudké snížení zájmu o očkování a následné také vypuknutí epidemií těchto chorob, které vrcholí právě v současné době.

Kniha je psaná přesvědčivým populárně vědeckým, místy i zábavným způsobem, a všechna tvrzení jsou doložena jak citacemi v knize, tak i odkazem na rozsáhlou webovou stránku autora, kde lze nalézt i mnoho dalších informací na téma knihy.

Jako správný recenzent musím také poukázat alespoň na dvě závady. Hlavní z nich je nekvalitní, místy přímo hrůzný překlad. Překladatelka zřejmě nechápe správný význam některých anglických slov (např. anekdota), nerozumí textu a vytváří kuriózní vazby (např. „výroba podnětné, ale udržitelné pseudovědy“, „ať je to zanedbání, praktický lékař nebo cokoliv jiného“, „vroucně obhajuje metodu“, „pronásledování vodítek“, „prozpěvují vědecky znějící obrany svých produktů“, „Grahamové krekry“, „neměl žádné medicínské výroky“, „fenomenální dopady konformity“, „záplava vyhýbavých doktorů“, „zdravotní články“ a pod.) a zcela nesrozumitelná souvětí. Medicínsky vzdělaný čtenář si s tím poradí, ale laikům smysl textu až příliš často zřejmě unikne. Druhá poznámka se týká zavádějícího názvu knihy. Titul originálu „Bad science“ je ještě přijatelný, ale slova „Prolhaná věda“ naznačují, že v knize půjde o kritiku vědy, její nesolidnosti a prolhanosti. Nikoli, autor se věnuje jen oblasti zdravotnictví a je zásadovým obhájcem kritické vědecké metody i medicíny založené na důkazech. Hlavním terčem jeho kritiky, vedle šarlatánů, podvodníků a hlupáků, jsou málo vzdělaní novináři a jejich média, která jsou zodpovědná za šíření nesmyslů do celé populace. Výstižný název pro knihu najdeme na obálce, psaný malými písmenky na nakreslené lahvičce s léky: Léčitelé, šarlatáni a obchodníci s lidským zdravím.

Knihu vřele doporučuji všem, kdo chtějí porozumět problémům v medicínské oblasti, pochopit metody vědeckého výzkumu, ověřit si účinnost resp. neúčinnost řady léčebných postupů a prostředků, a poučit i pobavit se množstvím konkrétních zajímavých příkladů.

Kam dál?

„Elektrosmog“ jako evergreen Zobrazit

„Elektrosmog“ jako evergreen

I. Úvod V letošním roce (2015) byl udělen zlatý Bludný balvan Sisyfa (za rok 2014) za tématiku „el...
Út 16. 6. 2015 Přečíst
Věda v hlavní roli Zobrazit

Věda v hlavní roli

Ta zpráva způsobila mezi skeptiky mírný rozruch: Prý se o vědě, potažmo o jejích obráncích ve spolku...
St 31. 10. 2018 Přečíst
Čeští skeptici - Kdo jsou a co chtějí Zobrazit

Čeští skeptici - Kdo jsou a co chtějí

Čeští skeptici s podtitulem Kdo jsou a co chtějí jsou především knihou humoru a údivu nad tím, co vš...
So 22. 8. 2015 Přečíst
CDS uznán jako lék? Zobrazit

CDS uznán jako lék?

Mezi příznivci pomýlených léčebných postupů nemůže zavládnou větší radost, než když zjistí, že se ně...
Čt 12. 7. 2018 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace