Načítám...

Ne, Plandemic není dokumentární film

Možná jste již zaznamenali nové video kolující po internetu s názvem Plandemic. Jedná se o rozhovor s viroložkou Judy Mikovits, který ve vás má vzbudit dojem, že Covid-19 je jedná velká, naplánovaná pandemie.

Proč se nejedná o dokumentární film, jaké nepřesnosti, polopravdy a lži ve videu jsou a jaké jsou užité techniky pro maximální působivost? (Toto je základní rozbor, pro delší a detailnější rozbory můžete sjet na konec článku.)

 

1. První varovné vlajky

 
 
  • Ne, není to dokumentární film
    Dokumentární film je takový, který dokumentuje skutečnost. Dokumentární film o vědeckém tématu musí dokládat svá tvrzení, nelze stavět na osobním příběhu.
  • Není jasné, kdo za filmem stojí
    Chybí informace o tom, kdo vlastně vytvoření filmu zafinancoval. To se nejspíš v budoucích týdnech změní, v současné době to není jasné.
  • Vztah s protiočkovacím hnutím
    14. dubna, krátce předtím, než se video v květnu objevilo na internetu, vydala Mikovits knihu v partnerství s organizací s hezkým názvem Children's Health Defense s úvodním slovem od předsedy organizace Roberta F. Kennedyho. RFK je od roku 2005 známý svým opakováním již mnohokrát vyvrácených lží a konspirací o očkování. Na webu jeho organizace se mimo jiné tvrdí, že telefonní sloupy způsobují u dětí Alzheimerovu chorobu. (Ne.)
  • Užívání nesouvisejících video záznamů pro zdramatičtění
    Užítí záznamu těžko-oděného policejního týmu z jiného případu jako podkres k příběhu zatčení Mikovits. Nad to, že k ní domu žádný těžko-oděnec nevtrhl, ona sama se šla nahlásit na policii.

 

2. Co v něm není pravdivé? (neúplný seznam)

 
 
  • Původ Covidu-19
    Není pravda, že evoluce viru v přírodě trvá 800 let. Přenos ze zvířete na člověka není anomálií, známe z minulosti mnoho virů, kde došlo k tomuto přenosu. Ano, ve Wuhanu je laboratoř, která studuje koronaviry, vznikla po epidemii SARS. ALE! Opakované, nezávislé, studování genomu ukazuje, že je příbuzný k zvířecímu koronaviru a že příbuznost s laboratorním koronavirem v něm není.

  • Propojení s doktorem Faucim
    Video se snaží v nás vyvolat dojem, že za vším stojí Fauci, jako režisér loutek. Jeho jméno je často užito, ale vágně. V jednu chvíli se tvrdí, "že všichni byli řádně podplaceni" a pak z toho vyjde, že laboratoře výzkumníků získaly financování od Národního institutu alergií a infekčních chorob, kde je Fauci ředitelem - aneb, byl dodržen běžný postup. Mikovits se snaží vytvořit dojem propojení mezi sebou a Faucim, ale nikdy nedojde k upřesnění či podložení, jaké to propojení má být.

  • Trh s léky
    Video říká, že farmacuetické firmy mají zájem jen o léky, které lze patentovat a pak si o to víc naúčtovat. A Federální úřád pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) je jim komplicem. Ano, farma firmy mají zájem o zisk. A americký systém zdravotnictví jim v tom nahrává - ale zdravotnický systém, který je otázkou víry a politiky, a FDA, úřad, jsou dvě různé entity. Mimo to, farmaceutické firmy v USA si říkají nehorázné částky i v případě levných, nepatentovaných léčiv. Nemají motivaci trh zbavovat levných léků, naopak, na nich mohou vydělat nejvíce. (Ano, je to obhajoba stylem "je to ještě více nemorální." A proto zastávám názor, že je třeba farmaceutické firmy silně regulovat, i ty, které vyrábí tzv. komplementární a alternativní medicínu)

  • Covid-19 a masky
    Ne, masky virus neaktivují. Jak by to dělaly? Jako vážně, jak může maska ze starých povlaků na polštář aktivovat koronavirus? Mikovits své tvrzení nevysvětluje. Kvůli tomuto tvrzení bylo video staženo z Facebooku.

  • Pobyt doma a imunita
    Ne, pobyt doma nesnižuje naší imunitu. Mikrobů máme doma dost. Mikovits sice k tomuto tvrzení cituje z videí dvou lékařů, na něž ovšem odpovídají dvě lékařské komory, Americká akademie urgentní medicíny a Americká komora lékařů urgentní medicíny tak, že se od tvrzení obou lékařů silně distancuje.

  • Úmrtí a Covid-19
    Nemůžeme znát přesná čísla, protože neprobíhá dostatečné testování. Rozhodně se ale nedá říct, že nadceňujeme počet úmrtí na Covid-19, jelikož neúměrně narostla úmrtí na ostatní příčiny.

  • Peníze a Covid-19
    Ano, nemocnice získají více peněz, pokud mají pacienta s Covidem-19. Proč? Protože pacient se léčí delší dobu a musí se kolem něj dělat mnoho opatření. Peníze jsou platba za účet, nejsou bonusem. A výška částky? To je opět otázkou amerického systému zdravotnictví.

  • Cíl?
    Cílem celé PLANdemie je zaručit, aby nikdo nebyl na Covid-19 léčen a aby se pak mohlo lidem cpát očkování. Tento plán má ovšem zásadní zádrhel. Čím méně osob se bude léčit, tím víc osob si buďto nemocí projde a s velkou pravděpodobností se stane imunními, nebo na Covid-19 umře a pak očkování potřebovat nebude. Nějak to ti ilumináti/Soros/Bill Gates/Fauci/ještírci/BigPharma nedomysleli. Přece, mnohem více peněz by se vydělalo nabízením léčby teď hned. Mimo to, představa, že se domluvili a dohodli všechny pharma firmy a všechny vlády na světě, mi připadá nerealistická. Ale to mluvím z osobní zkušenosti organizátora různých akcí. (Víte, jak je těžké zkoordinovat 10 vědců? Natož desítky tisíc a politiky k tomu).

 

3. O Judy Mikovits

 
 
  • Ve videu se tvrdí, že Mikovits publikovala revoluční práci, ve které údajně odhalila, že chronický únavový syndrom je způsoben virem. Nejen, že nebyla žádná jiná laboratoř schopna replikovat její výsledky, nebyla toho schopna ani sama Mikovits, což sama přiznala v další odborné práci. Její původní práce byla stažena. Od té doby nic nového v odborném světě nepublikovala.

  • Na otázku, zda je antivaxer, odpovídá stylem: "Ne. Ale..." Spojila se s jednou z vlivných protiočkovacích a dezinformačních organizací. Mimo to, Mikovits propaguje tvrzení, že očkování způsobuje autismus. Máloco je v medicínské vědě tak dobře prokázáno, jako že mezi očkováním a autismem není žádné propojení.

  • Poté, co byla vyhozena z práce v laboratoři v Whittemore Peterson Institute for Neuro-Immune Disease pro nesdílení dat s kolegy, byla zatčena. Poprvé strávila ve vězení 4 noci a byla obviněna z vlastnění odcizeného materiálu z laboratoře. Podruhé se sama šla nahlásit, obvinění bylo odcizení počítačových dat a vybavení. Pořád to bylo v rámci toho stejného případu. Ve videu vytváří dojem, že byla vězněna jako Nelson Mandela - neprávem a dlouho.

 

4. Proč působí tak přesvědčivě?

 
 
  • Apel na "velké pravdy"
    Jsou určitá tvrzení, na kterých se obecně jako lidé shodneme přesto (nebo právě proto), že si pod nimi každý můžeme představovat něco jiného. Velké pravdy, které z videa vyzní jsou: A. Peníze hýbou světem B. Vláda není stoprocentně důvěryhodná (nezávisle na zemi, o které mluvíme) C. Jako veřejnost jsme o této pandemii slyšeli mnoho zmatených, matoucích a protichůdných informací.

  • Potřeba autority
    Právě proto, že jsme slyšeli všemožné informace odevšaď a odevšech, je neuvěřitelně svůdné podlehnout někomu, kdo nám sebejistě podá všechny odpovědi. K tomuto se můžete dočíst v mém článku zde.

  • Profesionálně vypadající video
    I kvalitní vizuální stránka je klíčová.

  • Osobní příběh
    Osobní vyprávění je pro nás vždy působivější, než holá fakta, to je bohužel tak. Tím, že je video postaveno na osobním příběhu Mikovits, stává se ona pro nás hrdinkou, důvěřujeme jí, fandíme jí. Není tam od tvůrců jediný pokus o fact-checking, žádná oprava jejích slov, a to v nás ještě prohlubuje pocit důvěry.

  • Zakázané ovoce
    Když je to sundavané z webu, tak to musí být pravdivé, ne? Ne. Nemusí. Představte si, kdyby někdo natočil video o vás, kde by byla jedna lež za druhou a toto video by mohlo ohrozit vaše existenční podmínky. Znamená to, že jeho stažení potvrzuje jeho pravdivost? Jeden důvod, proč dochází k opakovanému stahování z webu (kromě dezinformačního obsahu), je, že je ve videu užit copyrightovaný materiál bez svolení. A teď budu na závěr konspirovat já. Jak je možné, že někdo, kdo je schopen vytvořit tak kvalitně a profi vypadající video, udělá tak školáckou chybu? (Obzvlášť, když legálně užívá archivní stopáže) Že by si chtěl zaručit, aby video bylo mazáno z mainstreamových webů a vytvořil tím v lidech pocit, že je persekuovaný mučedník?

 

Mé články, které vám mohou pomoci při diskuzi o Plandemic
Jak naložit s novou informací?

Jak reagovat na nepravděpodobná tvrzení od blízkých?

Základní pravidla konstruktivní diskuze

 

Další rozbory obsahu Plandemic:
If You Found That ‘Plandemic’ Video Convincing, Read This Too Who is Judy Mikovits in ‘Plandemic,’ the coronavirus conspiracy video just banned from social media?

Skeptical of Plandemic

Fact-checking Judy Mikovits, the controversial virologist attacking Anthony Fauci in a viral conspiracy video

The Falsehoods of the ‘Plandemic’ Video


Rozbor užitých manipulačních metod

Why It’s Important To Push Back On ‘Pandemic’—And How To Do It


Nejdetailnější rozbor
Plandemic Documentary: The Hidden Agenda Behind Covid-19

 

Převzato s drobnými úpravami z ClaireK.com, původně publikováno v pondělí, 11. 5. 2020


Kam dál?

Léčba homöopathická Zobrazit

Léčba homöopathická

Komplexní i elektrická homöopathie je podvod s nátěrem vědy a kdo ji rozšiřuje, je vyděrač a nepřítel lidstva. Nic na tom nezáleží, že mnoho lidí chválí výsledky. Ty jsou u každé, i sebe hloupější methody, protože ani nemocní ani fušéři nedělají správné diagnosy. Když zrnéčka homöopatů vyléčí rakovinu, jsou zbytečná studia lékařů. Kapitoly "Léčba homöopathická" a "Komplexní homöopathie a elektrohomöopathie" z knihy Jan Šimsa: Přírodní léčba a domácí lékař: praktický populární popis všech method přírodoléčebných, fysikálních a dietetických, dále popis nemocí, jich příčin, jak jim předcházeti a jak je osvědčenými domácími prostředky léčiti, díl II. Praha: Strnadel a spol. 1923.
Út 14. 1. 2020 Přečíst
CDS uznán jako lék? Zobrazit

CDS uznán jako lék?

Mezi příznivci pomýlených léčebných postupů nemůže zavládnou větší radost, než když zjistí, že se ně...
Čt 12. 7. 2018 Přečíst
Umírá se na COVID, nebo s COVID? Zobrazit

Umírá se na COVID, nebo s COVID?

V souvislosti s onemocněním COVID se v médiích objevují i někteří lékaři, kteří tvrdí, že v případě smrti „na COVID“ jde ve skutečnosti obvykle o smrt „s COVID“. Ve světle současných poznatků není takové tvrzení obhajitelné.
Čt 27. 8. 2020 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace