Načítám...

Nazca planina

Pod pohořím And v Peru, v oblasti, kde z hor kdysi tekly řeky, se postírá rozsáhlá planina Nazca, 50 km dlouhá a 20 km široká, proslulá dlouhými liniemi, geometrickými vzory a obrovskými stylizovanými obrazy zvířat a ptáků o rozměrech až stovek metrů. Zobrazeni jsou hadi, pavouci, opice, lamy, psi i různí ptáci. Planina je součástí pouštní oblasti, vroubící Tichý oceán v délce 2000 km. Obrazce, patrné nejlépe z letadla, jsou dílem populace, která tam žila usedle v období od 2. století před Kristem až do 6. století po Kristu. Technika zhotovení linií a obrazců byla jednoduchá, jsou vytvořeny odstraněním větších červenavě zbarvených balvanů, kamenů a vrstvy povrchové temnější půdy, a odkrytím podkladové světlejší vrstvy.

Od doby, kdy byla planina ve 30. letech 20. století objevena při leteckém průzkumu oblasti, neustávají diskuse o smyslu linií a obrazců. Vzhledem k jejich rozsahu a pracnosti odstraňování kamenů a půdy je zřejmé, že šlo o práci namáhavou a dlouhodobou, trvala snad celá staletí, a nepochybně musela mít pro obyvatele mimořádný smysl. Zprvu se uvažovalo o tom, že přímé linie byly spojnicemi mezi osadami, nebo závodními dráhami, že sloužily k zavodňování nebo že měly astronomický význam. Podle posledních názorů měly linie a obrazce náboženský smysl a odpovídaly megalitickým stavbám nebo stavbám pyramid. Tehdejší zemědělské obyvatelstvo bylo závislé na přízni počasí a jistě často muselo žádat své bohy o ochranu a pomoc, zejména když. planina začala postupně vysýchat. Stále víc se také akceptuje názor archeologa D. Johnsona, že alespoň některé linie měly označit průběh podzemních vodních toků. Obrazce pak mohly sloužit různým náboženským magickým účelům, možná souvisely s kultem smrti a uctíváním mrtvých.

Hodnocení: Výše uvedené vysvětlení archeologů se opírá o geologické důkazy vývoje klimatu tehdejší oblasti a je zřejmě nejpravděpodobnější. Podivné linie a obrazy se však staly také vhodným objektem pro „záhadology“ a „ufology“. Ti se domnívají, že to byli vesmírní lidé, mimozemšťané, kdo vzory vytvořili nebo alespoň práce na nich řídili. E. von Däniken a před ním už L. Pauwels a J. Bergier v jejich knize „Jitro kouzelníků“ psali přímo, že šlo o vymezení přistávacích drah pro staré astronauty (viz Astronauti archaičtí). Výklad je to ovšem nelogický nejen proto, že žádné důkazy o existenci mimozemšťanů nebo o jejich návštěvě Země neexistují, ale i proto, že pro vytvoření obrazů pozemských tvorů by neměli mimozemšťané žádný důvod, navíc by při přistávání obrazce jistě poškodili. Nesrozumitelné by bylo i to, že linie probíhají různými směry a často se křižují. Ani dlouhé přetrvávání linií není dnes záhadou: na povrchu kamenů se vlivem jen minimální vlhkosti a slunečního záření vytvořila souvislá kůra, která. zabránila další erozi a vytvoření prachu, který by při větru mohl výtvory překrýt. Jiným argumentem proti mimozemskému původu je to, že styl obrazců odpovídáí uměleckým dílům tehdejších jihoamerických kultur.

Odkazy: The Skeptic´s Dictionary, www.skepdic.com

Kam dál?

Ben Goldacre: Prolhaná věda a Zkorumpovaná farmacie Zobrazit

Ben Goldacre: Prolhaná věda a Zkorumpovaná farmacie

V r. 2008 a 2012 napsal Ben Goldacre, lékař, komentátor a spisovatel, dvě knihy, které se setkaly s ...
Čt 6. 2. 2014 Přečíst
Oznámení akce: THE SISYPHUS PRIZE – 1 milion Euro Zobrazit

Oznámení akce: THE SISYPHUS PRIZE – 1 milion Euro

Dne 1. října 2012 vyhlásili belgičtí skeptici ve spolupráci s evropskou skeptickou společností ECSO ...
St 24. 10. 2012 Přečíst
A. Strunecká, J. Patočka: Doba jedová (Triton, Praha 2011) Zobrazit

A. Strunecká, J. Patočka: Doba jedová (Triton, Praha 2011)

Prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc. oslovila v letošním roce veřejnost další knihou s provokativním ná...
Po 13. 2. 2012 Přečíst
Autismus a prof. Strunecká Zobrazit

Autismus a prof. Strunecká

V poslední době se nás stále častěji obracejí rodiče autistických dětí s prosbou, abychom se vyjádři...
Ne 25. 11. 2012 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace