Načítám...

Odvlhčování staveb

V posledních letech se prudce zvýšil zájem o přístroje, které by účinně pomáhaly při vysušování zdiva. Vznikla řada firem, zejména v Německu, Švýcarsku , Rakousku i v ČR, které takové přístroje nabízejí. U nás je nejznámější firma Aquapol, která nabízí pro vysoušení zdiva zařízení ve tvaru lustru, zavěšeného na stropě. Zařízení není napojeno na žádný vnější zdroj energie a nemá ani svůj vlastní zdroj. Má totiž pracovat s tzv. volnou energií, „přirozenou energií zemského magnetismu“, kterou nasává z okolí. Tato energie je potom vyzařovaná z dipólu přístroje a způsobuje polarizaci molekul vody, které jsou pak stahovány ze zdiva gravitační silou Země. Tím dojde k vysušení objektů. Mluví se proto o magnetokinetické metodě. Jejím autorem je pan Mohorn, rakouský občan, scientolog (viz Scientologie), který za vynález obdržel v Rakousku medaili V. Kaplana. Vynález byl patentován, firma už údajně prodala 30:000 přístrojů za posledních 20 let. Výrobky mají být účinné po dobu 20 let. Druhou metodou, kterou využívají zase jiné firmy, v České republice např. firma Hydropol, je tzv. bezkontaktní metoda, která pracuje s elektromagnetickou energií. I tato firma se pyšní tím, že prodala 15.000 přístrojů, které v terénu úspěšně pracovaly na 10.000 objektech. Experimentální ověření účinnosti přístrojů Hydropol bylo údajně realizováno Společností pro kontrolu kvality a inovace ve stavebnictví v Budapešti. V Maďarsku proto firma dostala povolení k uplatnění systému ve stavebnictví.

Hodnocení: Metoda odvlhčování zdiva pomocí tzv. „volné energie“ je metodou neúčinnou, vycházející z mylné teorie, která je v rozporu s fyzikálními zákony a lze ji odmítnout jako nonsens. Výrobky firem založené na tomto principu jsou propagovány falešnou reklamou, používající různých pseudoodborných, ve vědě neexistujících termínů jako „elektrogravitation, gravomagnetismus“. Mezinárodními orgány metoda schválena není, české státní instituce ji odmítají také a její účinnost nebyla standardním nezávislým způsobem ověřena. Jednoznačný je názor ředitele Ústavu experimentální a technické fyziky ČVUT Praha na výrobky firmy Aquapol: „zařízení není vybaveno žádným zdrojem elektrického napětí ani něčím, co by vytvářelo magnetické pole“. Firmou Aquapol a jejími výrobky se zabývali i oborníci klubu Sisyfos, kteří potvrdili, že uvnitř zařízení velikosti menší nádoby není skutečně žádný zdroj účinného magnetického pole. ČKS SISYFOS proto udělil firmě Aquapol anticenu Bronzový Bludný Balvan za rok 1999. Z iniciativy SISYFA byl také v r.2003 uspořádán celostátní workschop za účastni zástupců státních organizací, našich předních odborníků - fyziků i zástupců firem. Závěry workshopu jsou jasné: U typu zařízení firmy Aquapol nelze prokázat princip magnetokinéze ani změřit zdroj této „volné energie“. Stejně negativní byl názor workshopu na výrobky jiných firem, např. Hydropol, které využívají druhou metodu, údajně pracující na principu bezkontaktního nízkofrekvenčního EMG vlnění, protože představu o účincích metody na změnu polarity vody a na transportní jevy nelze teoreticky podpořit. Kromě toho je silové pole natolik slabé, že nelze očekávat žádný efekt. Typické pro dnešní dobu je bohužel to, že přes účast našich nejlepších odborníků a zástupců státních institucí a přes jednoznačné odsouzení obou „alternativních“ metod vysoušení zdi z důvodů jasného rozporu s fyzikálními zákony bylo workshopem navrženo uspořádání experimentů, dokonce ve spolupráci s uvedenými firmami, které by měly účinnost potvrdit. Pokud platí zákony fyziky (o čemž by se snad nemělo pochybovat) a pokusy budou provedeny exaktně, pak budou výsledky nepochybně negativní. Experimenty jsou zbytečné (viz Experiment v pseudovědě) a doporučení je jen alibismem, umožňujícím firmám pokračovat v klamání spotřebitelů.

Charakteristické pro výrobce takových podvodných výrobků a pro situaci ve schvalovacích orgánech je, že přes jasné důkazy o neúčinnosti metod a přesto, že firma byla zdiskreditována i v televizním pořadu NOVY „Divotvorný hrnec“, firma Aquapol pokračuje v prodeji svých zařízení v ČR a pyšní se tím, že získala licenci EUROFEM. Firma si je neúčinnosti svých zařízení jistě vědoma, a proto proti reklamacím a stížnostem se jistí tím, že kupující ztrácí nárok na záruku, pokud krabici otevře.

Odkazy: Klečka T.: Magnetokinetické metody sanace vlhkosti. Zpravodaj SISYFOS 12, 1/2006
Nosková V.: Odhalený Aquapol. Zpravodaj SISYFOS 9, 2-3/2003

Kam dál?

(Ne)úspěch naší výzvy ČLK aneb „ať žije a vzkvétá alternativní medicína“ Zobrazit

(Ne)úspěch naší výzvy ČLK aneb „ať žije a vzkvétá alternativní medicína“

Před měsícem jsme si postěžovali, že většina oslovených orgánů na naši výzvu České lékařské komoře (...
Pá 16. 3. 2012 Přečíst
Oznámení akce: THE SISYPHUS PRIZE – 1 milion Euro Zobrazit

Oznámení akce: THE SISYPHUS PRIZE – 1 milion Euro

Dne 1. října 2012 vyhlásili belgičtí skeptici ve spolupráci s evropskou skeptickou společností ECSO ...
St 24. 10. 2012 Přečíst
Ben Goldacre: Prolhaná věda a Zkorumpovaná farmacie Zobrazit

Ben Goldacre: Prolhaná věda a Zkorumpovaná farmacie

V r. 2008 a 2012 napsal Ben Goldacre, lékař, komentátor a spisovatel, dvě knihy, které se setkaly s ...
Čt 6. 2. 2014 Přečíst
Autismus a prof. Strunecká Zobrazit

Autismus a prof. Strunecká

V poslední době se nás stále častěji obracejí rodiče autistických dětí s prosbou, abychom se vyjádři...
Ne 25. 11. 2012 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace