Načítám...

SISYFOS

Český klub skeptiků SISYFOS je součástí světového skeptického hnutí CSICOP, Committee for the Scientific Investigation of the Claims of the Paranormal (Výbor pro vědecké zkoumání paranormálních názorů), od 1.1.2007 přejmenovaného na CSI (Committee for Skeptical Inquiry), a evropského skeptického sdružení ECSO. Byl založen na jaře r.1995 z podnětu několika racionálně myslících osob. Dnes má téměř 400 členů nejrůznějších profesí, vzdělání a věku. Dvě třetiny členstva mají vysokoškolské vzdělání, vysoký je podíl přírodovědců, techniků a lékařů. Ústředí je v Praze, téměř polovina členů je z Prahy a okolí, pobočka je v Brně, hodně členů je z Ostravska. Klub má tři sekce: společensko-vědní, fyzikální a biologicko-lékařskou. Současným předsedou je doc. RNDr. Čeněk Zlatník, CSc. Od r.2000 je SISYFOS členem Rady vědeckých společností ČR. Původním cílem klubu je vědecká analýza sporných a tzv. nadpřirozených, paranormálních jevů a názorů. Dalšími úkoly je šířit a obhajovat poznatky současné vědy, podporovat racionální, kritické myšlení a bránit šíření pseudovědeckých, paranormálních názorů a neověřených nebo klamavých postupů a přístrojů. Za významné považuje klub poskytování informací a pomoci občanům v ochraně před takovými výrobky a před neúčinnými nebo nebezpečnými metodami alternativní medicíny.

Klasickým skeptickým tématem jsou všechny okultní, esoterické a paranormální názory, aktivity a jevy. Patří sem astrologie, keltománie, numerologie, tzv. ufologie, mimozemšťané, proutkaření, poltergeisti, posmrtný život, kryptozoologie, pseudohistorie, zázraky, kreacionismus. Dalším širokým tématem je parapsychologie s jejími četnými fenomény: spiritismus, psychotronika, radionika i pseudovědecké hledání tzv. psychických sil. Důležitým tématem je tzv. alternativní medicína, jejíž šíření je vážnou hrozbou pro zdraví občanů. SISYFOS se vyjadřuje i k jiným „alternativním“ oborům, ve školství k waldorfským školám, v zemědělství k tzv. ekologickému zemědělství a upozorňuje také na významnou negativní roli našich médií v šíření iracionality.

V současné době vystupují do popředí nové oblasti, kde dochází ke zkreslování vědeckých poznatků a k aktivnímu, často agresivnímu hlásání a šíření protivědeckých názorů. Patří sem různé aktivity ekologistů, boj proti jaderné energetice, proti geneticky modifikovaným potravinám (viz Ekologismus, Energetika jaderná, Geneticky modifikované organismy), proti genetickému inženýrství atd.

Klub organizuje ve spolupráci s Akademií věd ČR přednášky v cyklu „Věda kontra iracionalita“ v budově AV v Praze, nejzdařilejší přednášky publikuje ve stejnojmenných sbornících (Věda kontra iracionalita 1, 2 a 3), a své členy informuje ve Zpravodaji SISYFOS. Se značným ohlasem se setkává každoroční udělování Bludných Balvanů, anticen za „významné příspěvky ke klamání veřejnosti“. SISYFOS má svou webovou stránku www.sisyfos.cz, kde jsou dostupné všechny základní dokumenty včetně všech čísel Zpravodaje a kde jsou uváděny aktuální informace o činnosti klubu a pořádaných akcích.

Kam dál?

Oznámení akce: THE SISYPHUS PRIZE – 1 milion Euro Zobrazit

Oznámení akce: THE SISYPHUS PRIZE – 1 milion Euro

Dne 1. října 2012 vyhlásili belgičtí skeptici ve spolupráci s evropskou skeptickou společností ECSO ...
St 24. 10. 2012 Přečíst
(Ne)úspěch naší výzvy ČLK aneb „ať žije a vzkvétá alternativní medicína“ Zobrazit

(Ne)úspěch naší výzvy ČLK aneb „ať žije a vzkvétá alternativní medicína“

Před měsícem jsme si postěžovali, že většina oslovených orgánů na naši výzvu České lékařské komoře (...
Pá 16. 3. 2012 Přečíst
Ben Goldacre: Prolhaná věda a Zkorumpovaná farmacie Zobrazit

Ben Goldacre: Prolhaná věda a Zkorumpovaná farmacie

V r. 2008 a 2012 napsal Ben Goldacre, lékař, komentátor a spisovatel, dvě knihy, které se setkaly s ...
Čt 6. 2. 2014 Přečíst
Autismus a prof. Strunecká Zobrazit

Autismus a prof. Strunecká

V poslední době se nás stále častěji obracejí rodiče autistických dětí s prosbou, abychom se vyjádři...
Ne 25. 11. 2012 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace