Načítám...

Zasvěcenci dostali počtvrté Bludné balvany

Posluchárnou matematicko-fyzikální fakulty UK v ulici Ke Karlovu zazněl džezový pochod Svatí pochodují. Místo svatých se ale ve dveřích objevili členové komise pro Bludné balvany Českého klubu skeptiků Sisyfos, v antických řízách a s věnečky z břečťanu na hlavách. Pedel, v civilu počítačový odborník Martin Bloch, s politováním přítomným sdělil, že ani tentokrát neuvolnil zaměstnavatel pracovitého Sisyfa, aby se mohl zúčastnit slavnosti svého klubu. Předal tedy slovo Sisyfovu mimořádnému a zplnomocněnému velvyslanci Jiřímu Grygarovi. Ten nejdříve pohovořil o návštěvě v podsvětí, a radostně konstatoval, že Sisyfos nominace na udělení Bludných balvanů schválil. Tak začala každoroční akce českých skeptiků.

Scénář vyhlašování cen měl už z minulých let zavedená pravidla. Jiří Grygar vyhlásil laureáty bronzového bludného balvanu, nejdříve v kategorii skupin, pak jednotlivců. Totéž se opakovalo s cenou stříbrnou a vyvrcholilo cenami zlatými. Poté co sdělil v jedné větě zásluhy vyznamenaného, požádal, aby si Vy(po)znamenaný přišel pro cenu. Poté skeptik, který připravil podklady pro nominaci a sepsal delší zdůvodnění předstoupil, a přečetl připravený materiál. Oceněný pak měl příležitost vyjádřit své pocity, vděk či mohl dárce třeba i proklít. A jak to dopadlo? Osobně si pro cenu nepřišel žádný z nich, ale někteří poslali zástupce i s „poděkováním“. Část cen si odnášela šéfredaktorka léčitelského časopisu Regenerace Ilona Manolevská, která je s dotyčnými ve styku. Regenerace v minulosti už Bludný balvan obdržela.


Proč se lidé smáli, když se řeklo Nova a Věštírna?

Pořad Novy, Věštírna, dostal Bludný bronzový balvan v kategorii skupin. Obecenstvo v posluchárně se prozradilo smíchem, vše nasvědčovalo tomu, že ani přítomní nebyli ezoterickou šou fascinováni, a že je pobavila jinak, než tvůrci pořadu zamýšleli. V obhajobě nominace se například pravilo: Nedejme se zmást pouťově vyzdobeným studiem, polopaticky adjustovanou moderátorkou nebo zdánlivou prostoduchostí dějů. Pod pláštíkem zábavnosti tu proudí mohutné věštecké síly, aktéři po mnoha nápovědích klidně uhodnou, kdo ze známých osobností se skrývá pod pláštěm s kápí. Pozvaní duchovní pracovníci tu propagují své metody, ať už čtou z hvězd, karet, kávové sedliny nebo kozích bobků. ... Například zpěvákovi Michalu Davidovi pomohlo když mu přítomní hadači vyjevili, že má potíže s hlasivkami proto, že mu v 15. století jakýsi nelida probodl krk kordem. (V 15. století kordy sice ještě nebyly, ale realita je cosi tak vulgárního...) Do Věštírny přilákali i matku dvou unesených dětí. Doporučili jí, aby si děti vizualizovala, a poté se je astroložka a psychotronik pokoušeli lokalizovat. Věc se jako vždy nepovedla, ale zúčastnění alespoň předvedli divákům svůj cit pro lidské neštěstí. ... Někteří z pozvaných astrologů se ve Věštírně mohli chlubit tím, že předem věděli o teroristickém útoku na World Trade Center 11. září 2001. Svěřili se s tím až po tragédii. Útlocitně Američany raději předem nevarovali, aby je prý nevyděsili.“ Z Novy si nikdo pro balvan nepřišel, snad proto, že tato televizní stanice zlaté heslo, že i negativní reklama je dobrá zatratila, protože negativní „reklamy“ kolem ní už bylo dost, a o jejím kladném efektu se dá pochybovat. Sisyfové naštěstí do mrtvých brouků nešťouchají klacíčkem.


Bronzem byl odměněn jednotlivec, astrolog Emil Havelka

A sice za činnost své astrologické apatyky Astrál. Ta provedla na svých zákaznících nepovolené, ale záslužné klinické zkoušky s preparáty ztěžklými olovem a rtutí, a vyvinula „nadpozemské“ jogurty.

Věru, že od České zemědělské a potravinářské inspekce nebylo pěkné, že podrobila tajné složení sortimentu Havelkovy Astrologické apatyky - Astrál laboratorním rozborům. Ty zjistily, že například preparát Astrum ma Madhulene, dovezený z Indie, obsahuje 4100 µg olova na kilogram, zatímco přípustné množství je nejvýše 8 µg v kilogramu. Stejný přípravek ztěžkl navíc rtutí, které bylo 2950 µg na kilogram, když přípustné množství je 0.5 µg/kg. Další preparát Astrum fe femikalp zase obsahoval 2770 mikrogramů olova na kilogram. No a co?! Nyní alespoň najisto víme, že po těžkých kovech je člověku velmi těžko.

A vůbec - kdyby kontrolní úřady a třeba i policie, soudy a psychiatři (jako v případě pana Chobota) se takto hnidopišsky šťourali v ezoterických, komerčně úspěšných aktivitách, okultní duchovno by ztratilo kredit a co bychom si bez něj počali?

Řeč na obhajobu nominace skončila touto řečnickou otázkou. Poté se aktéři šou začali pídit po panu Havelkovi. Ten místo sebe poslal muže jménem Dalibor Rose. Muž vytáhl lejstro se zdravicí potrefeného astrologa a říkal neuvěřitelné:

„Vážení soudruzi, bohužel se nemůžu zúčastnit tohoto velkolepého divadla inscenovaného bývalými svazáky a komunisty, neboť dávám raději přednost práci, před planým žvaněním stranických farizejů. Jsem rád, že jsem obdržel toto ocenění, neboť jako horník vím, co znamená bludný balvan na rozdíl od vás, učených vědátorů.“

Řeč všechny rozjařila, posluchači i kostýmovaná komise Bl.b. se smáli. Je to totiž stará a průhledná finta podnikatelů v ezoterice, že skeptiky nazývají přednostně vulgárními materialisty, a když to skeptikům nevadí, přivrdí, a přejdou od materialistů k marxistům. Líbí se jim totiž myšlenková konstrukce, že komunisté duchovno zakazovali coby konkurenční ideu, a kdo se dnes duchovnem se ohánějícím směje nebo před nimi varuje, musí být převtělený soudruh. Jedním dechem se ezoterici zároveň dovolávají komunistického ministra Kahudy, který ezotericky a s požehnáním partaje bádal, a mnozí z dnešních záhadologů s ním.


Stříbro dostala ezoterická „univerzita“ Nové doby

Univerzita Nové doby pod vedením Milana Calábkatotižvzdělává budoucích alchymisty, astrology, hermetiky, psychology krevních skupin, šamany, vykladače aury, karet, snů a dalších zasvěcence, což jsou klíčové profese, na něž naše společnost již netrpělivě čeká.

Na počátku studia nasadí frekventanti svého křehkého ducha do boje s hmotou. Vpravují se do magického modu vědomí, a pak ohýbají silou vůle lžíce, mění kvalitu vína, chodí po skleněných střepech, snad i mléko se srazí pod jejich duchovním pohledem. Poté pokročí v vyššímu modu vědomí, o němž sám Milan Calábek řekl v rozhlase: "Nesmírně důležité je vědomí hypnotické. Když si uvědomíme, že staří Řekové v období homérském žili v hypnotickém stavu, že celé tyto civilizace byly založeny na hypnotickém vědomí a komunikaci, že vlastně to byli schizofrenici... A že vlastně schizofrenie je propad do tohoto modu vědomí. ... (Řeč končila vlasteneckou výzvou:) Vyzýváme Univerzitu Nové doby, aby se podělila s národem a lidstvem o fascinující technologie, vždyť tito duchovní velikáni jistě nejsou sebestřední egoisté! Těšíme se spolu s veřejností na dobu kdy mentální ohýbání lžic - čili tváření kovů za studena přejde do metalurgické praxe a transmutací octa na archivní víno se budou bavit čeští kutilové.“

Pro cenu si přišla šéfredaktorka Regenerace, paní Ilona Manolevská. Zasvěceně přítomné informova: „Pan Calábek je právě v Nepálu se svými studenty, jistě bude potěšen tímto oceněním. Ale každý to vidíme jinak: Já vidím pana Calábka jako skvělého léčitele, filosofa...“ Její hodnocení laureáta zaniklo v smíchu a potlesku.


Psychotronik Brázda dostal stříbro

Vlastně nedostal, protože si pro ně nepřišel. Jako ezoterický velkopodnikatel nemá na takové parádičky čas. Nicméně rozesmáté publikum si i tentokrát přišlo při obhajobě na své. Bývalý silnoproudař dostal cenu za: Za hyperaktivitu v jasnozření a v ezoterických podnikatelských aktivitách pod heslem: okultní práce všehodruhu. Dále se pravilo, že: “Svou firmu nazval Efekt, vynechav skromně přídavné jméno finanční. Zabývá se hlavně poradenstvím, které vyžaduje nicotné náklady z jeho strany a vysoké ze strany těch, kteří po jeho moudrech prahnou. Jedna ze skeptiček dodnes dojatě vzpomíná, jak ji vyléčil z přepólování radou, aby si na deset minut spojila ruce, když pronikavým vhledem zjistil, že má pravou půli těla nabitou plus a levou mínus, přičemž to má být obráceně. Brázda brázdí v psychotronice i v astrologii, umí numerologické analýzy, vykládá karty, soustřeďuje své klienty v kurzech, na přednáškách a zájezdech. Uhodne o nich všechno a poradí jim vždy, jsou-li dostatečně solventní. Přiznává, že vede neuvěřitelně pestrý život, miluje ženy a rychlá auta.Brázda rád diagnostikuje, léčí a radí na dálku, nejlépe to umí přes rozhlasové vlny. Je příkladem ezoterického playboye, který pochopil co doba žádá, a co je lepší než poplužní dvůr.“


Zlatý časopis Astro!

Na první pohled se na scéně, to jest před obrovskou tabulí popsanými řešením matematickým řešením nekonečného příkladu, zdánlivě nic neděje: Aktivisté Bludných balvanů čtou ze svých lejster, Jiří Grygar vyhlašuje laureáty a tři kostýmované skeptičky nosí balvany sem a tam. Přesto se návštěvníci baví jako při veselohře. To už jde pomalu o balvany zlaté, takže ceny nejvyšší. Za skupiny ji dostal časopis Astro, což je více než pochopilné. A za co přesně?

Za nabídku paranormálních služeb, předmětů a akcí nejen na svých stránkách ale i při ezoterických Astrovíkendech, kde lze získat nákupem čarovných předmětů zdraví, štěstí a informace o budoucím osudu.

Každý týden se čtenář Astra dozví, jaký bude vliv sluneční soustavy i Luny na dění v České republice, dále stručnou charakteristiku dětí narozených v tomto týdnu, vlastní výsek osudu(včetně, žel pouhých fragmentů, výsledků Sportky).

V č. 36/2001 varuje: Pozor na utopické touhy! ... Ve druhé polovině týdne… mohou nastat vystoupení extravagantních umělců propagujících nové umělecké a módní trendy, hrozí článek. V úterý a ve středu toho týdne čekaly prý naše kriminalisty a sportovce ostré boje se střídavými úspěchy. Pravděpodobné byly násilné trestné činy, četné havárie a úrazy.Veřejnost měla být zneklidněna rozhodnutími soudů a nemorálním chováním některých čelných představitelů.Školství a kultura měly zápasit o život. Je uklidňující že vše jmenované, co se skeptikům jeví jako stálý stav našeho koutu světa, soucitní astrologové situují do jednoho týdne. O dva týdny později jejich zásluhou svět dočista zkrásněl.V čísle 38/2001 se v článku Vlivy sluneční soustavy na dění v ČR radostně praví: „Týden ve znamení tolerance a vlídnosti. … Nejvýznamnější konstelací tohoto týdne je harmonické spojení Slunce ve znamení Vah a Neptuna ve znamení Vodnáře. Této příjemné planetární konstelace je možno využít k urovnání konfliktů vzniklých rozdílnými názory náboženskými, duchovními či politickými, a to jak mezi státy, tak v rodinném kruhu.” ... Astro klade též vzrušující a rozčilující otázky zabedněné vědě: V čísle 38/2001 se Zoša Kinkorová znepokojuje: …Věda tvrdošíjně trvá na tom, že elipsy, po kterých obíhají planety, mají jenom jedno ohnisko. A člověk se ztrapní, když se zeptá, co je v tom druhém ohnisku! Vědci tvrdí, že tam nic není. Ale to přece není možné, protože každá elipsa musí mít 2 ohniska – to ví každý žáček...”

Přítomní jsou touto otázkou rozveseleni, nejspíš dávali kdysi ve škole pozor na rozdíl od naivní tazatelky. Pro cenu již spěchá sympatizantka spřízněného Astra Ilona Manolevská a říká radostně: “Jak jste slyšeli, časopis je to zajímavý, každé pondělí na stáncích.” Kouzlo nechtěného je dovršeno.


O zlato se dělily dvě psycholožky

Závěr udělování balvanů byl rozpačitý, oceněné dámy nějak k smíchu nebyly. Posuďte sami: O první cenu se v kategoriích jednotlivců podělily PhDr. Marta Foučková a PhDr. Marie Říhová za příkladnou útěchu lidem v neštěstí. Těm tyto odbornice na psychiku říkají: Čím větší neštěstí vás potkalo, tím větší jste byla zrůda v minulém životě. “Obhajoba nominací pak zněla dosti morbidně, díky citacím výroků v médiích těchto proklamativně cituplných dam.

Malý chlapec s rozpadajícím se svalstvem byl v minulém životě kamikadze - zjistila laureátka dr. Marta Foučková při rozhovorech s postiženým dítětem. S laskavostí sobě vlastní upozornila veřejnost v médiích či ve svých knihách například na tato šokující odhalení:

V případě Kaprunské tragédie nastoupili do později hořící soupravy lanovky jen ti, co správně uhořet měli. Byli totiž v minulých životech nelítostní žháři. Na legendární Titanik se dostavila před tragickou cestou síla bývalých pirátů určených k utopení, včetně žen a dětí.

Vnucuje se otázka - kým bude naše laureátka ve svém příštím životě? Raději nedomyslet.“

I PhDr. Marta Říhová, odbornice na křehké lidské nitro má zvláště spadeno na děti. V rozhlase Svobodná Evropa zpovídána redaktorkou Přenosilovou, rozmarně vykládala:“Pokud pracujete s takovým dítětem, které nemá ani nohy ani ruce – a zjistíte, že to byl (v minulém životě) gestapák,který v koncentračním táboře házel děti do plynu, tak najednou vidíte, že všechno je jak má být.“

Ve své knize Učte se životem líčí jak za ní přišli manželé,kteří se měli rádi, ale žena trpěla depresemi. Naše laureátka je dokázala přesvědčit o tom, že manžel byl v minulém životě hostinským a ona holčičkou, kterou si vzal na vychování. Ovšem když jí bylo pět let utopil ji v rybníku, jednoduše proto, aby se jí zbavil. Po tomto povzbuzujícím odhalení se bývalá utopená prý smířila s tím, že její manžel ji kdysi zavraždil, a deprese zmizely.“ Protivně střízliví psychologové a psychiatři sice hovoří o syndromu falešné paměti, o sugesci a vstřícné fabulaci manipulovaných či zhypnotizovaných lidí, ale námi oceněné dámy sázejí s gustem na víru, odplatu, mstu a na drasťáky, které si vynucuje tzv. vesmírná spravedlnost.“

Do zaraženého ticha se ozvala drobná dáma, pověřená vědmou Foučkovou aby přednesla její cituplný dopis. Psycholožka komisi pro Bludné balvany v dopise zahrnula slovy: jsem šťastna a ráda..., vznešená společnost vědců..., potěšilo mě, vynikající, veliká rodina, duchovní společnost krásných moudrých lidí, duchovní strana světa, života a poznání, odměna, uznání...

O esesácích se tu nepravilo nic, jen o marxistickém vědomí přítomných. Skeptici byli rádi, že z toho vyvázli lacino a že je nebezpečná dáma zahrnula dokonce proklamativní duchovní láskou. Zároveň vyjádřila radost nad skutečností, že se už neupaluje zaživa. Nikdo netoužil zřejmě zvědět, jak to myslela. Kontrast s předchozími citacemi jejich reinkarnačních výroků byl podoben schizofrennímu rozštěpu osobnosti. Ale taková už je ezoterická scéna.


Filípínská operace se povedla, pacient odešel po svých

Do spontánního veselí vrátil diváky filipínský léčitel, v civilu kouzelník dr. Josef Kaiser, sympatizant a pomocník českých skeptiků.

Techniku filipínské operace s duchovním vniknutím do útrob a duchovním vyjmutí náhle zmaterializovaných drůbků předvedl sice už loni, ale musel ho pro velký úspěch opakovat. Letos měl štěstí, na místě byla i kamera České televize, a v nočních zprávách pak televizní diváci spatřili trik končící vytažením šňůry buřtů z operovaného břicha. Před lékařským zákrokem předvedl ještě mentální ohýbání lžičky, s nímž se po léta studií moří Calábkovy studenti. Je zajímavé, že ekvilibristovi to šlo i bez vstupu do módu vědomí. Když si v závěru kouzla liboval, že pacient nemá ani jizvu, předstoupila před diváky paní Manolevská, a prohlásila s vážnou důrazností, že po operaci filipínského léčitele se jizva objeví.

Na závěr vtrhla před tabuli skeptička Olga Kracíková. Odhodila šál, titul a pro tu chvíli i profesi ekoložky, a zavířila ve strhujícím břišním tanci, kterému se už léta věnuje. Obohatila svůj energetický tanec demonstrací tělesného magnetismu, když dokázala rozechvět tělo s žehličkou položenou na plecích. Ostatně tento zábavný závěr akce Bludný bulvan se jmenoval: Umíme to líp.

Skončila legrace. Na skeptickou obec dolehly o pár dní později nadávky a opovržení z druhého břehu. Nepochopení, lži, pomluvy, žlučovité reakce. Objevily se leckde, a objevovat se budou. Smích střízlivých se jen tak neodpouští.

Kam dál?

Bronzový Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2020 - redakce a spolupracovníci Jesenického týdeníku Zobrazit

Bronzový Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2020 - redakce a spolupracovníci Jesenického týdeníku

Redakce a spolupracovníci Jesenického týdeníku za to, že díky jejich práci budou obyvatelé Jesenicka v učebnicích historie stát po boku těch, kdo se báli bleskosvodu.
Út 27. 7. 2021 Přečíst
Bronzový Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev - firma Deaktivátor K Zobrazit

Bronzový Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev - firma Deaktivátor K

Český klub skeptiků Sisyfos uděluje bronzový Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev firmě Deaktivátor K z Hronova za výrobu a prodej přístroje k absorbci vln vyvěrajících z geopatogenních zón.
Pá 12. 5. 2023 Přečíst
Zlatý Bludný balvan za rok 2022 v kategorii jednotlivců - JUDr. Daniela Kovářová Zobrazit

Zlatý Bludný balvan za rok 2022 v kategorii jednotlivců - JUDr. Daniela Kovářová

Český klub skeptiků Sisyfos uděluje zlatý Bludný balvan za rok 2022 v kategorii jednotlivců JUDr. Daniele Kovářové za nenormální právní guláš uvařený nad doutnajícími ostatky rodinného práva.
Pá 12. 5. 2023 Přečíst
Zlatý Bludný koviďák v mimořádné covid kategorii družstev za rok 2020 - Gardisté a kadeti Zobrazit

Zlatý Bludný koviďák v mimořádné covid kategorii družstev za rok 2020 - Gardisté a kadeti

Bludné koviďáky Gardistům a kadetům v mimořádné covid kategorii družstev za rok 2020.
Út 27. 7. 2021 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace