Načítám...

Bludný balvan za rok 2001 - podrobné zdůvodnění

Komise pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků Sisyfos oznamuje, že v kategorii jednotlivců získává

Zlatý Bludný balvan 2001
PhDr. Marta Foučková
a PhDr. Marie Říhová
Za příkladnou útěchu lidem v neštěstí. Těm tyto odbornice na psychiku říkají: Čím větší neštěstí vás potkalo, tím větší jste byl(a) zrůda v minulém životě.

Malý chlapec s rozpadajícím se svalstvem byl v minulém životě kamikadze - zjistila naše laureátka dr. Marta Foučková při rozhovorech s postiženým dítětem. Když dítě zemře - vyzývá tím prý rodiče aby se změnili a položili si otázku: Je duše nesmrtelná? Je to zřejmě nejdrastičtěji zaplacená otázka, o to víc, má-li například věřící rodič v této věci jasno. Ale na každého, i na neviňátko se v minulých životech najde nějaká špína a Marta Foučková je tu od toho, aby ji z lidí vydolovala, odhadla či vyfabulovala. Umí to báječně.

S laskavostí sobě vlastní upozornila veřejnost v médiích či ve svých knihách například na tato šokující odhalení:

V případě Kaprunské tragédie nastoupili do později hořící soupravy lanovky jen ti, co správně uhořet měli. Byli totiž v minulých životech nelítostní žháři. Na legendární Titanik se dostavila před tragickou cestou síla bývalých pirátů určených k utopení, včetně žen a dětí.

Svůj způsob hlubinné terapie, pomocí níž z nešťastníků získá podobné "doznání" popisuje velmi konkrétně: "Vyčlenila jsem si některé úspěšné prvky z jiných terapií, postavila je na jiný základ, doplnila jimi stav meditace a metodu nazvala hlubinná terapie." Vnucuje se otázka - kým bude naše laureátka ve svém příštím životě? Raději nedomyslet.

I PhDr. Marie Říhová, odbornice na křehké lidské nitro má zvláště spadeno na děti. V rozhlase Svobodná Evropa zpovídána redaktorkou Přenosilovou, která neskrývala svůj obdiv ke zpovídané, rozmarně vykládala:“Pokud pracujete s takovým dítětem, které nemá ani nohy ani ruce – a zjistíte, že to byl (v minulém životě) gestapák,který v koncentračním táboře házel děti do plynu, tak najednou vidíte, že všechno je jak má být.“

Ve své knize Učte se životem líčí jak za ní přišli manželé,kteří se měli rádi, ale ona trpěla depresemi. Naše laureátka je dokázala přesvědčit o tom, že manžel byl v minulém životě hostinským a ona holčičkou, kterou si vzal na vychování. Ovšem když jí bylo pět let utopil ji v rybníku, prý proto, aby se jí zbavil. Po tomto povzbuzujícím odhalení se údajně bývalá utopená smířila s tím, že její manžel ji kdysi zavraždil a deprese zmizely. Protivně střízliví psychologové a psychiatři sice tvrdí cosi o syndromu falešné paměti, o sugesci a vstřícné fabulaci manipulovaných či zhypnotizovaných lidí, ale námi oceněné dámy sázejí s gustem na víru, odplatu, mstu a na drasťáky, které si vynucuje tzv. vesmírná spravedlnost.

--------------------------------------------------------------------------------

Komise pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků Sisyfos oznamuje, že v kategorii jednotlivců získává

Stříbrný Bludný balvan 2001
Stanislav Brázda
Za hyperaktivitu v jasnozření a v ezoterických podnikatelských aktivitách pod helsem:
okultní práce všeho druhu.

Psychotronik Stanislav Brázda je bývalý silnoproudař, jak sám řekl: Vždycky jsem pracoval s energiema. Elektřinu opustil pro jemnější byť nedokazatelné energie s poznáním, že psychotroničina má na rozdíl od běžných řemesel opravdu zlaté dno. Svou firmu nazval Efekt, vynechav skromně přídavné jméno finanční. Zabývá se hlavně poradenstvím, které vyžaduje nicotné náklady z jeho strany a vysoké ze strany těch, kteří po jeho moudrech prahnou. Jedna ze skeptiček dodnes dojatě vzpomíná, jak ji vyléčil z přepólování radou, aby si na deset minut spojila ruce, když pronikavým vhledem zjistil, že má pravou půli těla nabitou plus a levou mínus, přičemž to má být obráceně. Brázda brázdí v psychotronice i v astrologii, umí numerologické analýzy, vykládá karty, soustřeďuje své klienty v kurzech, na přednáškách a zájezdech. Uhodne o nich všechno a poradí jim vždy, jsou-li dostatečně solventní.

Přiznává, že vede neuvěřitelně pestrý život, miluje ženy a rychlá auta.

Napsal několik knih, o něž je mezi příznivci ezoteriky obrovský zájem. Jejich názvy odpovídají tolik žádané vševědoucnosti:

Tak to nebylo! Co nás čeká, co nás nemine, O magii, lásce a sexu, Jak se dožít 140 let, Nevysvětlitelné záhady, Škola psychotroniky, atd.

Brázda rád diagnostikuje, léčí a radí na dálku, nejlépe to umí přes rozhlasové vlny. Je příkladem ezoterického playboye, který pochopil co doba žádá, a co je lepší než poplužní dvůr. Je obletován médii a jeho psychotronické impérium se rozrůstá nekontrolovatelným bujením.

--------------------------------------------------------------------------------

Komise pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků Sisyfos oznamuje, že v kategorii jednotlivců získává

Bronzový Bludný balvan 2001
Emil Havelka
Za činnost jeho astrologické apatyky Astrál. Ta provedla na svých zákaznících nepovolené, ale záslužné klinické zkoušky s preparáty ztěžklými olovem a rtutí a vyvinula „nadpozemské“ jogurty.

Astrolog Emil Havelka, zvaný též Český Nostradamus, v rozhovoru v časopise Naše rodina rodičům sděluje, že při narození dítěte je mu přiřazen spolu s horoskopem i genetický kód. Geny dítě tedy nedědí po předcích, ale po planetách a jejich konstelacích. Nebeská tělesa mu zároveň dodají budoucí zdraví prokládané nemocemi. Když pak takto naprogramovaný jedinec onemocní, Emil Havelka mu naordinuje kombinaci bylinek a léků podle jeho tajných astrologicky vypočítaných receptů. Na bázi astrologických Havelkových receptur, aplikovaných v kosmické medicině (zřejmě se jimi živí i mimozemšťané) se vyrábějí také tři druhy „nadpozemských“ zdravotních jogurtů.

Od České zemědělské a potravinářské inspekce nebylo pěkné, že podrobila tajné složení sortimentu Havelkovy Astrologické apatyky - Astrál laboratorním rozborům. Ty zjistily, že například preparát Astrum ma Madhulene, dovezený z Indie, obsahuje 4100 µg olova na kilogram, zatímco přípustné množství je nejvýše 8 µg v kilogramu. Stejný přípravek ztěžkl navíc rtutí, které bylo 2950 µg na kilogram, když přípustné množství je 0.5 µg/kg. Další preparát Astrum fe femikalp zase obsahoval 2770 mikrogramů olova na kilogram. No a co?! Nyní alespoň najisto víme, že po těžkých kovech je člověku velmi těžko.

A vůbec - kdyby kontrolní úřady a třeba i policie, soudy a psychiatři (jako v případě pana Chobota) se takto hnidopišsky šťourali v ezoterických, komerčně úspěšných aktivitách, okultní duchovno by ztratilo kredit a co bychom si bez něj počali?

--------------------------------------------------------------------------------

Komise pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků Sisyfos oznamuje, že v kategorii družstev získává

Zlatý Bludný balvan 2001
Týdeník Astro
Za nabídku paranormálních služeb, předmětů a akcí nejen na svých stránkách ale i při ezoterických Astrovíkendech, kde si lze pořídit skrze čarovné předměty zdraví, štěstí a informace o budoucím osudu.

Každý týden se čtenář Astra dozví, jaký bude vliv sluneční soustavy i Luny na dění v České republice, dále stručnou charakteristiku dětí narozených v tomto týdnu, vlastní výsek osudu(včetně, žel pouhých fragmentů, výsledků Sportky). Astro seznamuje s bílou magií,radí jak věštit budoucnost z odlévání vosku, vržených kostek, seznamuje se šamanismem, tarotem, psychotronikou, jasnovidectvím, numerologií, aurou a mnoha jinými úkazy a činnostmi, kterým musíte věřit aby fungovaly.

V č. 36/2001 varuje: Pozor na utopické touhy! ... Ve druhé polovině týdne… mohou nastat vystoupení extravagantních umělců propagujících nové umělecké a módní trendy, hrozí článek. V úterý a ve středu toho týdne čekaly prý naše kriminalisty a sportovce ostré boje se střídavými úspěchy. Pravděpodobné byly násilné trestné činy, četné havárie a úrazy.Veřejnost měla být zneklidněna rozhodnutími soudů a nemorálním chováním některých čelných představitelů.Školství a kultura měly zápasit o život. Je uklidňující že vše jmenované, co se skeptikům jeví jako stálý stav našeho světa, soucitní astrologové situují do jednoho týdne. O dva týdny později jejich zásluhou náš svět dočista zkrásněl.V čísle 38/2001 se v článku Vlivy sluneční soustavy na dění v ČR radostně praví: „Týden ve znamení tolerance a vlídnosti. … Nejvýznamnější konstelací tohoto týdne je harmonické spojení Slunce ve znamení Vah a Neptuna ve znamení Vodnáře. Této příjemné planetární konstelace je možno využít k urovnání konfliktů vzniklých rozdílnými názory náboženskými, duchovními či politickými, a to jak mezi státy, tak v rodinném kruhu.” Astro klade též vzrušující a rozčilující otázky zabedněné vědě: V čísle 38/2001 se Zoša Kinkorová znepokojuje: …Věda tvrdošíjně trvá na tom, že elipsy, po kterých obíhají planety, mají jenom jedno ohnisko. A člověk se ztrapní, když se zeptá, co je v tom druhém ohnisku! Vědci tvrdí, že tam nic není. Ale to přece není možné, protože každá elipsa musí mít 2 ohniska – to ví každý žáček...

V č. 40 /2001 se Jarmila Gričová zase diví: … V těchto krajích (tj. islámských) se rodí doma, registrace narozených dětí v podstatě záleží na libovůli otce, … děti se pojmenovávají po zemřelých sourozencích a se jménem od nich převezmou i datum narození… V souvislosti s výše uvedenými fakty nechápu, jak mohla v takovém zmatku s daty narození vzniknout arabská astrologie, která dodnes udivuje přesností prognóz a precizností výpočtů…“ Ani komise Bl.b. nechápe, a je vděčná Astru za údiv. Kde je údiv, tam je vděk. Kde vděk, tam Balvan.

--------------------------------------------------------------------------------

Komise pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků Sisyfos oznamuje, že v kategorii družstev získává

Stříbrný Bludný balvan 2001
Univerzita Nové doby
pod vedením Milana Calábka

Za vzdělávání budoucích alchymistů, astrologů, hermetiků, psychologů krevních skupin, šamanů, vykladačů aury, karet, snů a dalších zasvěcenců.

Univerzita Nové doby zajišťuje rozkvět klíčových profesí, na něž naše společnost již netrpělivě čeká.

Na počátku studia nasadí frekventanti svého křehkého ducha do boje s hmotou. Vpravují se do magického modu vědomí, a pak ohýbají silou vůle lžíce, mění kvalitu vína, chodí po skleněných střepech, snad i mléko se srazí pod jejich duchovním pohledem. Poté pokročí v vyššímu modu vědomí, o němž sám Milan Calábek řekl v rozhlase: "Nesmírně důležité je vědomí hypnotické. Když si uvědomíme, že staří Řekové v období homérském žili v hypnotickém stavu, že celé tyto civilizace byly založeny na hypnotickém vědomí a komunikaci, že vlastně to byli schizofrenici... A že vlastně schizofrenie je propad do tohoto modu vědomí. ... Na druhé straně je pro nás někdo tak hypnabilní, že dokáže neuvěřitelné věci, je-li správně veden. Hypnotické vědomí je tak silné, že ten schizofrenik může změnit nejen barvu očí, ale má-li v sobě tři postavy, jedna může mít diabetes a druhá ho nemá - během vteřiny."

Milan Calábek není jediným, ale je významným ezoterikem kterého fascinují duševní choroby. K univerzitě Nové doby se slétají jako pilné včelky postmoderní lektoři pod heslem:

VŠECHNO JE PRAVDA!

Vyučuje tu dokonce slavný profesor Zdeněk Neubauer, dále Rudolf Starý, Vlastimil Marek, Bohumil Vurm, Jiří Janča, Josef Zentrich a Marie Říhová a další.

Vyzýváme Univerzitu Nové doby, aby se podělila s národem a lidstvem o fascinující technologie, vždyť tito duchovní velikáni jistě nejsou sebestřední egoisté! Těšíme se spolu s veřejností na dobu kdy mentální ohýbání lžic - čili tváření kovů za studena přejde do metalurgické praxe a transmutací octa na archivní víno se budou bavit čeští kutilové.

--------------------------------------------------------------------------------

Komise pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků Sisyfos oznamuje, že v kategorii družstev získává

Bronzový Bludný balvan 2001
TV Nova
pořad Věštírna

Za příkladné zvyšování sebevědomí. Věštírna ukazuje, že i zcela nevýrazný člověk je vlastně senzibilem či zázračníkem, protože ve Věštírně se jím snadno a rychle může před kamerami stát.

Nedejme se zmást pouťově vyzdobeným studiem, polopaticky adjustovanou moderátorkou nebo zdánlivou prostoduchostí dějů. Pod pláštíkem zábavnosti tu proudí mohutné věštecké síly, aktéři po mnoha nápovědích klidně uhodnou, kdo ze známých osobností se skrývá pod pláštěm s kápí.

Pozvaní duchovní pracovníci tu propagují své metody, ať už čtou z hvězd, z karet, z kávové sedliny nebo z kozích bobků.

Nelze než vítat i příkladný altruismus pořadu, který paranormálně pomáhá divákům v řešení partnerských, rodinných a zdravotních problémů radami sice mlhavými ale upřímnými.

Například zpěvákovi Michalu Davidovi pomohlo když mu přítomní hadači vyjevili, že má potíže s hlasivkami proto, že mu v 15. století jakýsi nelida probodl krk kordem. (V 15. století kordy sice ještě nebyly, ale realita je cosi tak vulgárního...)

Do Věštírny přilákali i matku dvou unesených dětí. Doporučili jí, aby si děti vizualizovala, a poté se je astroložka a psychotronik pokoušeli lokalizovat. Věc se jako vždy nepovedla, ale zúčastnění alespoň předvedli divákům svůj cit pro lidské neštěstí.

Věštírna využila i zájmu národa o případ zabité malé Terezky. Citlivci tu vykonali rituál na zahánění zlých duchů.

Někteří z pozvaných astrologů se ve Věštírně mohli chlubit tím, že předem věděli o teroristickém útoku na World Trade Center 11. září 2001.

Svěřili se s tím až po tragédii. Útlocitně Američany raději předem nevarovali, aby je prý nevyděsili.

Ve Věštírně se bojuje za jasnozřivé duchovno s vulgárním materialismem, protivnou střízlivosti a nudným zdravým rozumem.

fotogalerie

Kam dál?

Zlatý Bludný balvan za rok 2022 v kategorii jednotlivců - JUDr. Daniela Kovářová Zobrazit

Zlatý Bludný balvan za rok 2022 v kategorii jednotlivců - JUDr. Daniela Kovářová

Český klub skeptiků Sisyfos uděluje zlatý Bludný balvan za rok 2022 v kategorii jednotlivců JUDr. Daniele Kovářové za nenormální právní guláš uvařený nad doutnajícími ostatky rodinného práva.
Pá 12. 5. 2023 Přečíst
Bronzový Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2020 - Daniela Drtinová Zobrazit

Bronzový Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2020 - Daniela Drtinová

Novinářka a moderátorka Daniela Drtinová za excelentní ukázku špatné novinářské práce ve vleku vlastních kognitivních zkreslení.
Út 27. 7. 2021 Přečíst
Zlatý Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2021 - Zdravé fórum a spol. Zobrazit

Zlatý Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2021 - Zdravé fórum a spol.

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS oznamuje, že v kategorii družstev za rok 2021 získává zlatý Bludný balvan Zdravé fórum, z.s., a spol. za obohacení Public Health o cherry picking, datovou magii a konspirační teorie vůbec.
Pá 27. 5. 2022 Přečíst
Zlatý Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev - Institut transformační psychologie Zobrazit

Zlatý Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev - Institut transformační psychologie

Český klub skeptiků Sisyfos uděluje zlatý Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev Institutu transformační psychologie za jejich podíl na rozšíření nabídky psychošmejdů, kteří to snad ani nemyslí zle.
Pá 12. 5. 2023 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace