Načítám...

Homocystein

Homocystein (Hcy) je jednou z módních látek, kterým jsou připisovány léčebné účinky u širokého spektra chorob a které jsou dnes masivně propagovány aniž by byl jejich účinek prověřen. Homocystein je aminokyselina, která vzniká v našem organismu při metabolismu methioninu. Její vysoká hladina, jak je tomu u jedné vzácné dědičné choroby, je toxická a vede k vážným poruchám. Z toho vyvodil v r.1969 McCully, že i mírné zvýšení hladiny Hcy vede ke vzniku chorob, především cévních, se všemi důsledky - trombózou, mrtvicí, infarkty. Snížení hladiny Hcy pomocí vitaminu B6, B12 a kyseliny listové mělo proto vést k prevenci i léčbě cévních nemocí. Ke snížení hladiny Hcy po podávání těchto látek skutečně dojde, ale klinické studie žádný léčebný efekt u cévních chorob neprokázaly. V naší republice se propagátorem této léčby stali MUDr. Erben a Svaz pacientů. Opakovaně od r.2001 podávají všem ministrům zdravotnictví petice s požadavkem, aby se prováděl celostátní screening Hcy a poté i celostátní prevence civilizačních chorob podáváním vitaminů. Za tento požadavek se postavili i někteří poslanci. Nezůstalo ale jen u prevence kardiovaskulárních chorob. Hcy má být podle dr. Erbena účinný i při dlouhé řadě dalších chorob, od migrény přes poruchy imunity až po vrozené vývojové vady, je to téměř panacea.

V r.1994 uveřejnil McCully další práci, „Carcinogenesis and Homocysteine Thilactone Metabolism“, ve které tvrdil, že Hcy je zodpovědný i za vznik nádorů. Podle jeho názoru „bez účasti Hcy většinou nádor nevznikne“. Dr. Erben McCullyho názory převzal a ještě rozvinul. Tvrdí, že „homocystein je tedy jedinou známou a uznatelnou příčinou vzniku civilizačních chorob včetně nádorů“ (Meduňka, 3/2007).

Hodnocení: Protirakovinný efekt snižování hladiny Hcy nebyl nikdy prokázán, právě tak jako nebyl prokázán žádný příznivý vliv snižování jeho hladiny na výskyt cévních nebo duševních chorob. Jednoznačně negativně vyzněly rozsáhlé zahraniční klinické studie NORVIT, HOPE 2 a VISP. Jak Americká, tak i Česká kardiologická společnost se proto opakovaně vyjádřily negativně k používání vitaminů v těchto indikacích. Dlouhodobé dodávání vitaminů může mít spíše škodlivý efekt. A ještě k výše uvedené citaci dr. Erbena: jde o naprostý nonsens ve světle faktu, že existují desítky různých civilizačních chorob a typů nádorů, a také stejně široké spektrum nezávislých faktorů, které se na vzniku civilizačních chorob včetně nádorů mohou podílet. Žádný všelék, panacea, proto už z principu nemůže u těchto různorodých civilizačních chorob existovat. Přesto je vitaminová léčba u uvedených chorob stále přes různá média propagována. Pokud jde o účinnost takové léčby u ostatních, např. nervových chorob, jde o ryzí spekulace. Neexistuje jediná studie ani teoretický důvod, aby byl v doporučovaných indikací preparát účinný.

Odkazy: Heřt J.: Homocystein - klíč ke zdraví? Zpravodaj Sisyfos 13/3, 2007
Češka R.: Homocystein - pád velkého mýtu. Medical Tribune 4/2007

Kam dál?

A. Strunecká, J. Patočka: Doba jedová (Triton, Praha 2011) Zobrazit

A. Strunecká, J. Patočka: Doba jedová (Triton, Praha 2011)

Prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc. oslovila v letošním roce veřejnost další knihou s provokativním ná...
Po 13. 2. 2012 Přečíst
Ben Goldacre: Prolhaná věda a Zkorumpovaná farmacie Zobrazit

Ben Goldacre: Prolhaná věda a Zkorumpovaná farmacie

V r. 2008 a 2012 napsal Ben Goldacre, lékař, komentátor a spisovatel, dvě knihy, které se setkaly s ...
Čt 6. 2. 2014 Přečíst
(Ne)úspěch naší výzvy ČLK aneb „ať žije a vzkvétá alternativní medicína“ Zobrazit

(Ne)úspěch naší výzvy ČLK aneb „ať žije a vzkvétá alternativní medicína“

Před měsícem jsme si postěžovali, že většina oslovených orgánů na naši výzvu České lékařské komoře (...
Pá 16. 3. 2012 Přečíst
Autismus a prof. Strunecká Zobrazit

Autismus a prof. Strunecká

V poslední době se nás stále častěji obracejí rodiče autistických dětí s prosbou, abychom se vyjádři...
Ne 25. 11. 2012 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace