Načítám...

Léčba drahými kameny

Léčba drahými kameny, zvaná také lithoterapie, gemmoterapie nebo krystalterapie, je jednou z prastarých metod lidové a dnes alternativní medicíny. Drahokamy a polodrahokamy, jejich vzácnost, krystalická struktura a jejich barevnost budily vždy pozornost člověka, a proto jim byly přisuzovány mimořádné vlastnosti. Používaly se při různých magických kultech a rituálech i k léčbě pro jejich předpokládané léčivé vlastnosti. Drahokamy se používaly od starověku i v Číně a Japonsku. Římští lékaři dávali přednost kamenům rozemletým, indičtí spáleným. Dodnes je používají různí afričtí a američtí šamani. V moderní době ustupovala lithoterapie do pozadí, ale ožila znovu s dnešním vzestupem esoteriky. V naší republice se však léčivé kmeny většinou nabízejí jen na různých esoterických akcích a trzích, spíše jako amulety, ale např. v Německu je lithoterapie běžnější a je dokonce součástí léčby tzv. Hildegard-medicíny.

Kameny lze přikládat na tělo, např. nad čakry, nebo se nosí jako ozdoba na obleku. V pulverizované formě patří kameny do arsenálu homeopatie. Drahokamy si kupují pacienti většinou jako svépomocný prostředek, ale ojediněle je používají i léčitelé. Někteří z nich si vypracovali celý léčebný systém. Nejprve léčitel zjišťuje pomocí proutku (viz Virgule) nebo jinou „radioestetickou“ metodou, zda je pacient nemocný a nakolik se odchyluje od „normy“. V druhé fázi pak stejnou metodou určí, který drahokam je pro pacienta a jeho chorobu vhodný. Existují i sofistikovanější postupy, např. pomocí biorezonačních přístrojů (viz Biorezonanční terapie). lze z drahokamů sejmout jemnohmotné vibrace a předat je pacientovi. Mechanismus účinku kamenů se vysvětluje různě. Podle zastánců Hildegard-Medicíny je původcem léčebného efektu božský vznik kamenů, podle léčitelů vytváří drahokam energetické pole, vyzařuje elektromagnetické záření, odstraňuje v nemocném těle „dysharmonické informace“, vyrovnává „rušivá pole“, uzavírá díry v auře, hubí bakterie a viry apod. Někteří vysvětlují účinek magickým principem podobnosti, např. žluté kameny mají být účinné při žloutence. V knihách věnovaných gemmoterapii se pro některé kameny uvádějí přesné indikace, např: achát je účinný u epilepsie, jaspis u srdečních chorob, safír u glaukomu (zeleného zákalu oka), chrysopras při vodnatelnosti. Že jsou tyto údaje zcela libovolné a že se popisy účinku od sebe často diametrálně liší, je pochopitelné. V dnešních léčitelských knížkách jsou výroky o účinnosti opatrnější. Ti léčitelé, kteří pracují „radioesteticky“, nehledají už kámen pro určitou nemoc, ale pro konkrétního pacienta, pracují holisticky. Takový kámen pak má odstranit všechny potíže pacienta.

Hodnocení: Výklady mechanismu účinku drahokamů spočívají na iracionálních, často magických představách, ať už náboženských, pověrečných nebo jednoduše pseudovědeckých. Vědeckým poznatkům odporují jak tyto představy, tak i rádoby vědecká hantýrka, kterou léčitelé při výkladu účinnosti drahokamů používají. Ani virgule ani Vollova elektroakupunktura nemohou najít léčebný potenciál v drahokamu, a to nejen proto, že tam žádný takový potenciál nebo energie není, ale i proto, že jsou tyto „diagnostické“ metody neúčinné. Je také samozřejmé, že nebyl podán žádný experimentální důkaz o léčebném účinku drahokamů. Spíš lze uvažovat o riziku otravy, jestliže se použijí minerály práškované nebo spálené. Přesto je léčba kameny stále nabízena, dnes zejména na webu. K dispozici je i zásilková služba, která dodává široké spektrum kamenů s různými účinky.

Odkazy: Lexikon der Parawissenschaften
Handbuch Die Andere Medizin (viz Edelsteinmedizin)

Kam dál?

Autismus a prof. Strunecká Zobrazit

Autismus a prof. Strunecká

V poslední době se nás stále častěji obracejí rodiče autistických dětí s prosbou, abychom se vyjádři...
Ne 25. 11. 2012 Přečíst
Ben Goldacre: Prolhaná věda a Zkorumpovaná farmacie Zobrazit

Ben Goldacre: Prolhaná věda a Zkorumpovaná farmacie

V r. 2008 a 2012 napsal Ben Goldacre, lékař, komentátor a spisovatel, dvě knihy, které se setkaly s ...
Čt 6. 2. 2014 Přečíst
Oznámení akce: THE SISYPHUS PRIZE – 1 milion Euro Zobrazit

Oznámení akce: THE SISYPHUS PRIZE – 1 milion Euro

Dne 1. října 2012 vyhlásili belgičtí skeptici ve spolupráci s evropskou skeptickou společností ECSO ...
St 24. 10. 2012 Přečíst
A. Strunecká, J. Patočka: Doba jedová (Triton, Praha 2011) Zobrazit

A. Strunecká, J. Patočka: Doba jedová (Triton, Praha 2011)

Prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc. oslovila v letošním roce veřejnost další knihou s provokativním ná...
Po 13. 2. 2012 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace