Načítám...

Detoxikační terapie

Detoxikace, existující v mnoha variantách je dnes jednou z nejpopulárnějších „alternativních“ léčebných metod. Základní idea vychází z prastaré představy, že nemoci jsou způsobeny špatnými tělesnými šťávami (dnes jedy, toxiny). Léčba proto musí spočívat v jejich vypuštění (dnes v detoxikaci). Možností je mnoho. Patří k nim vyvolání pocení, zvracení, průjmu, pouštění krve, odstraňování hnisu, vysávání jedů baňkami, pijavkami, výplachy střeva, nebo dnes módní colonhydroterapie nebo homotoxikologie. K detoxikaci se dnes nabízejí desítky nejrůznějších postupů. Mnohé z nich jsou založeny na změně výživy nebo celého způsobu života, na speciální dietě, hladovce nebo na podávání různých potravinových doplňků. Existují i detoxikační přístroje.

Na rozšíření detoxikace v ČR má zásluhu zejména MUDr. J. Jonáš, který vypracoval vlastní variantu detoxikace a zpopularizoval ji vydáním knihy „Praktická detoxikace podle MUDr. Josefa Jonáše“ (Eminent, Praha 2004). Postupuje se tak, že se pomocí přístroje Salvia, což je modifikovaný přístroj pro elektroakupunkturu podle Volla, provede tzv. „vegetativní funkční test“, analogon „medikamentózního testu“ (viz Elektroakupunktura dle Volla), zjistí se, které toxiny tělo pacienta obsahuje, a pak se informace o těchto toxinech „holografickou technologií“ přenesou do počítače. Pak se „pomocí informačních a rezonančních preparátů problémy odstraní.“. Informačních preparátů nabízí dr. Jonáš a jeho firma Joanis téměř nepřehlednou řadu ve třech sériích, Abelie, Joalis a Help, a kromě toho i tzv. detoxikační balíčky pro jednotlivé choroby po 1200 Kč, obsahující léčivé informace.

Hodnocení: Obecně platná idea, že choroby jsou vyvolány špatnými šťávami nebo jedy, je dnes překonána, detoxikační postupy nejsou racionální. Už sám termín „detoxikace“ je chybný. Toxiny jsou organické látky biologického původu, nikoli spektrum všech škodlivých faktorů, které působí na člověka. A představa o hromadění toxinů v těle jako o obecné příčině nemocí patří do středověké mytologie.

Všechny detoxikační přípravky patří do skupiny potravinových doplňků. To znamená, že obsahují látky v doporučených dávkách neškodné, ale jejich účinnost nebyla zkoumána a nelze ji ani předpokládat. Teoretická východiska jsou chybná, většina navrhovaných postupů zjevně odporuje poznatkům moderní medicíny. Vše, co jsme řekli o detoxikaci, platí i o „detoxikační medicíně“ dr. Jonáše, která je snad nejtypičtější ukázkou, do jakých absurdit může dnešní alternativní medicína dospět. Jde o fantaskní kompilaci chybných medicínských názorů, archaické čínské filosofie a několika vědecky vyvrácených metod, např. Vollovy elektroakupunktury a biorezonance, a to vše je obaleno pseudovědeckou terminologií. Přístroj Salvia nemůže snímat z jediného bodu na povrchu těla žádné relevantní informace (viz Informace v pseudovědě) už proto, že nic takového, jako jakási celková informace o orgánu neexistuje.

Odkazy: Die andere Medizin

Kam dál?

Oznámení akce: THE SISYPHUS PRIZE – 1 milion Euro Zobrazit

Oznámení akce: THE SISYPHUS PRIZE – 1 milion Euro

Dne 1. října 2012 vyhlásili belgičtí skeptici ve spolupráci s evropskou skeptickou společností ECSO ...
St 24. 10. 2012 Přečíst
(Ne)úspěch naší výzvy ČLK aneb „ať žije a vzkvétá alternativní medicína“ Zobrazit

(Ne)úspěch naší výzvy ČLK aneb „ať žije a vzkvétá alternativní medicína“

Před měsícem jsme si postěžovali, že většina oslovených orgánů na naši výzvu České lékařské komoře (...
Pá 16. 3. 2012 Přečíst
Ben Goldacre: Prolhaná věda a Zkorumpovaná farmacie Zobrazit

Ben Goldacre: Prolhaná věda a Zkorumpovaná farmacie

V r. 2008 a 2012 napsal Ben Goldacre, lékař, komentátor a spisovatel, dvě knihy, které se setkaly s ...
Čt 6. 2. 2014 Přečíst
A. Strunecká, J. Patočka: Doba jedová (Triton, Praha 2011) Zobrazit

A. Strunecká, J. Patočka: Doba jedová (Triton, Praha 2011)

Prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc. oslovila v letošním roce veřejnost další knihou s provokativním ná...
Po 13. 2. 2012 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace