Načítám...

MMS - Miracle Mineral Supplement

MMS byl původně potravinový doplněk, který navrhl americký inženýr Jim V. Humble. V r.1996, kdy pracoval jako zlatokop v Guayaně, použil náhodně silné oxidační činidlo, chlordioxid, jako lék pro své dělníky, kteří onemocněli malárií. Protože byl lék úspěšný, několik let s ním Humble experimentoval a v r. 2001 začal vyrábět preparát MMS - Zázračný minerální doplněk. V letech 2001-2006 údajně ověřoval jeho účinek na 75.000 dobrovolnících. Od r. 2006 jej již podle Humbleova tvrzení použil milion občanů v USA a další milion v celém světě. V posledních letech přesunul Humble svou aktivitu do zemí střední Afriky, kde už údajně vyléčil 100.000 lidí z malárie.

Preparát MMS je roztok chloritanu sodného (NaClO2), který v směsi s roztokem kyseliny citronové uvolňuje účinné oxidační činidlo chlordioxid (ClO2). Pacienti jej používají vnitřně v minimálních, postupně se zvyšujících dávkách od 1 do 25 kapek v krátkých několikahodinových intervalech. MMS má být účinný jako panacea u všech chorob, infekčních i neinfekčních včetně astmatu, Tbc, AIDS, rakoviny, arteriosklerózy aj. Podle Humblea MMS ničí selektivně jen patogenní bakterie, viry a toxiny. V těle zvyšuje stonásobně účinnost imunitního systému a detoxikuje organismus. Život prodlužuje o 25 let.

Humble je zdatný organizátor: vydává vlastní časopis pro MMS, založil "Institut of Advanced MMS Studies", dvě nadace na podporu šíření své metody a rozvinul na webu kolosální propagační kampaň, kde vedle bohaté základní stránky prezentuje rozhovory, videa, nabízí školení, svůj lék i svou knihu "Breakthrough", přeloženou v r.2009 i do češtiny pod názvem: "MMS - Miracle Mineral Supplement. Zázračný minerální doplněk pro 21. století." V posledních dvou letech pronikla jeho metoda i do ČS a zájem o ní prudce narůstá.

Hodnocení: Jde evidentně o metodu šarlatánskou. Lék, provázený bombastickou reklamou, nemůže mít ohlašované účinky. Jako silný oxidant je chlordioxid používán k bělení a desinfekci. Hubí ovšem všechny, nikoli jen patogenní bakterie a viry. Jeho průnik sliznicí trávicího traktu do červených krvinek a buněk těla je sporný a prokázán nebyl. Neexistuje žádný experiment, který by prokázal vliv chlordioxidu na imunitu, natož potom stonásobné zvýšení její aktivity. Proti pozitivnímu působení na buňky lidského těla existuje zásadní námitka: buňky nejsou volnými kyslíkovými radikály aktivovány, ale poškozovány, mluvíme o oxidativním stresu. Proto se v medicíně doporučuje jako preventivní prostředek proti chorobám podávání antioxidantů, tedy např. vitamin C a E. Použití chlordioxidu je zcela protichůdné těmto snahám. Neexistují také žádné studie o účinnosti MMS proti jakékoli chorobě. Humblova zpráva o vyléčení malárie u tisíců pacientů v Africe je prokázaná lež. a jeho knihy i výklady na webu jsou plny odborných nesmyslů.

Zahraniční odborné společnosti MMS preparát odmítají, Americká FDA (Food and Drug Administration) zakázala používat název MMS, protože jednoduchá chemická látka jako chloritan sodný nemůže být nabízena jako potravinový doplněk. Humble proto v USA lék přejmenoval na "Water Purification Drops".

Reklamní kampaň J. Humbla má mimořádnou razanci a rozsah a může přesvědčit neinformované pacienty jak u nás, tak zejména v Africe. MMS je však toxická látka, při vnitřním užití nebezpečná a bez jakýchkoli prokázaných léčebných účinků. Humblovu šarlatánskou činnost pokládám za velmi nebezpečnou.

Kam dál?

Oznámení akce: THE SISYPHUS PRIZE – 1 milion Euro Zobrazit

Oznámení akce: THE SISYPHUS PRIZE – 1 milion Euro

Dne 1. října 2012 vyhlásili belgičtí skeptici ve spolupráci s evropskou skeptickou společností ECSO ...
St 24. 10. 2012 Přečíst
Ben Goldacre: Prolhaná věda a Zkorumpovaná farmacie Zobrazit

Ben Goldacre: Prolhaná věda a Zkorumpovaná farmacie

V r. 2008 a 2012 napsal Ben Goldacre, lékař, komentátor a spisovatel, dvě knihy, které se setkaly s ...
Čt 6. 2. 2014 Přečíst
A. Strunecká, J. Patočka: Doba jedová (Triton, Praha 2011) Zobrazit

A. Strunecká, J. Patočka: Doba jedová (Triton, Praha 2011)

Prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc. oslovila v letošním roce veřejnost další knihou s provokativním ná...
Po 13. 2. 2012 Přečíst
(Ne)úspěch naší výzvy ČLK aneb „ať žije a vzkvétá alternativní medicína“ Zobrazit

(Ne)úspěch naší výzvy ČLK aneb „ať žije a vzkvétá alternativní medicína“

Před měsícem jsme si postěžovali, že většina oslovených orgánů na naši výzvu České lékařské komoře (...
Pá 16. 3. 2012 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace