Načítám...

Stříbrný Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2013 - firma DAP Services, a.s. za iracionální psychodiagnostiku „Barvy života“

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS oznamuje, že v kategorii družstev za rok 2013 získává stříbrný Bludný balvan

firma DAP Services, a.s. - za iracionální psychodiagnostiku „Barvy života“

V internetových sítích se dá vydělávat všelijak, i prodejem zázračného zboží a zázračných metod. Člověk by řekl, že ty méně solidní obchody budou mít na jedné straně obchodníka bez skrupulí či podvodníka a na straně druhé důvěřivého jedince. Kupodivu, i na té druhé straně se často nacházejí různé instituce a orgány.

Jednou z takových úžasných metod, prezentovaných na internetu, je psychodiagnostická metoda „Barvy života“. Podle autorů dokáže objasňovat průběh a strukturu myšlení, cítění, prožívání i seberealizačního chování, jak u jednotlivců, tak i u skupin.

Firma DAP Services na svých stránkách nabízí celou řadu aplikací své unikátní metody. Aby se zákazník v problematice lépe orientoval, nechybí ani „tisíce děkovných dopisů“. Probírat se jimi je docela nudné a deprimující. Na druhou stranu způsob fungování je odbyt stručně a povrchně, s ne příliš konkrétními odkazy na starší i novější autority, od sumerských a čínských myslitelů přes J. W. Goetha a Maxe Plancka až po Maxe Lüschera a jeho barvový test. Lüscherův barvový test je sice rychlý a pro klienta zajímavý, ale ve srovnávacích výzkumech s běžnými metodami vykazuje nízkou validitu. I přes tvrzení autorů barev života se vnímání barev ukazuje závislé na kulturním i rasovém prostředí a – dovolím si malou spekulaci – v případě žen a dívek i na módních trendech.

Unie psychologických asociací ČR podrobně analyzovala materiály dostupné na internetu i dokumenty poskytnuté speciálně společností DAP Services a vydala kritické stanovisko, ve kterém „metodu v žádném případě nedoporučuje“ (viz Zpravodaj SISYFOS 3/2013, spolu s článkem M. Waltera „Barevný psychobyznys“). Obává se, že „používání této metody v praxi může vést k poškození klientů“. K tomuto stanovisku se kloní i ministerstvo školství.

Z podaných argumentů uveďme:
„Předložené „statistické důkazy“ představují samoúčelná, iracionální tvrzení, zneužívající laické uživatele, kteří je nemohou ověřit; kvalitu metody však nedokládají.“
Výstupy metody jsou natolik obecné, že je nelze jednoznačně přijmout ani vyvrátit, a podléhají Barnumovu efektu.“


Kvůli systematickým chybám může metoda „Barvy života“ vést ke stigmatizaci klientů nebo je může uvést v omyl (např. při vyšetření kolektivu ve třídě nebo při kariérním poradenství). Nerespektuje individualitu člověka a variabilitu jeho potřeb a může diskriminovat znevýhodněné jedince.“

Přes všechna tato i další rizika je metoda dále nabízena a bohužel i využívána. Navíc byl její rozvoj opakovaně podporován z veřejných zdrojů a „testováním“ prošli žáci a studenti řady škol. Tam metodu „Barvy života“ pokládáme za zvlášť nebezpečnou.

Šestnácté předávání Bludných balvanů 2013 - fotogalerie

Video z šestnáctého předávání Bludných balvanů Sisyfa

Kam dál?

Stříbrný Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2021 - Radim Grebeníček Zobrazit

Stříbrný Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2021 - Radim Grebeníček

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS oznamuje, že v kategorii jednotlivců za rok 2021 získává stříbrný Bludný balvan Radim Grebeníček za vytvoření zcela nového modelu uzdravování skrz myšlenkou indukovanou změnu genové exprese.
Pá 27. 5. 2022 Přečíst
Zlatý Bludný koviďák v mimořádné covid kategorii družstev za rok 2020 - Gardisté a kadeti Zobrazit

Zlatý Bludný koviďák v mimořádné covid kategorii družstev za rok 2020 - Gardisté a kadeti

Bludné koviďáky Gardistům a kadetům v mimořádné covid kategorii družstev za rok 2020.
Út 27. 7. 2021 Přečíst
25. Bludné balvany Zobrazit

25. Bludné balvany

Pá 12. 5. 2023 | Sisyfos Přečíst
Bronzový Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2020 - redakce a spolupracovníci Jesenického týdeníku Zobrazit

Bronzový Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2020 - redakce a spolupracovníci Jesenického týdeníku

Redakce a spolupracovníci Jesenického týdeníku za to, že díky jejich práci budou obyvatelé Jesenicka v učebnicích historie stát po boku těch, kdo se báli bleskosvodu.
Út 27. 7. 2021 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace