Načítám...

Stříbrný Bludný balvan 2011 - Bioinstitut o.p.s.

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS
oznamuje, že v kategorii družstev za rok 2011 získává
stříbrný Bludný balvan

Bioinstitut o.p.s.

za podporu iracionálních stránek tzv. „ekologického zemědělství“

V roce 2011 dovršil Bioinstitut (Institut pro ekologické zemědělství a udržitelný rozvoj krajiny, www.bioinstitut.cz) osmý rok své činnosti. Byl založen za účelem zastřešení aktivit výzkumu a vzdělávání v ekologickém zemědělství v České republice a v zemích střední a východní Evropy. Není pochyb, že mnohé jeho snahy jsou záslužné, že skutečně přispívají k ochraně přírody, krajiny i biodiverzity.
Bioinstitut bohužel podporuje zemědělské metody a prostředky, které jsou neúčinné; naproti tomu zamítá ty, které jsou ověřené a účinné. Příčinou bývají hlavně ekonomické zájmy doprovázené zavádějící reklamou. Tato iracionalita zasahuje nezřídka i akademické instituce.
Příkladem je biodynamické zemědělství, jehož zásady formuloval charismatický zakladatel antroposofie Rudolf Steiner již v létech po první světové válce. Používá se speciálních preparátů, které se v „homeopatických dávkách“ vkládají do půdy. Nejde o hnojení, ale o stimulaci půdy vědě neznámými „silami kosmu“. Je to asi takhle: Nejprve se tajemnými astrálními silami během života aktivují vzhůru čnící rohy dobytka. Po úhynu zvířete se kravský roh plní substrátem organické nebo anorganické povahy (může jím být i čistý křemitý písek). Kosmické síly posléze přejdou kontaktem do substrátu a po aplikaci je půda jimi oživena tak, aby se dle Steinera „sama chtěla stát rostlinou“. Je to příklad čiré kontaktní magie. Výnosy jsou sice asi o 20% nižší, než při obvyklém hospodaření, nicméně produkty jsou na trhu značně ceněny. Máte o ně zájem? Hledejte pod značkou Demeter – má ji v oblibě také nejvýše společensky postavený biofarmář, princ Charles.

Obvyklé (předražené) biopotraviny, které nalézáme na pultech našich obchodů pocházejí většinou z biofarem, kde se drží „moderních “ axiomů:

žádná minerální hnojiva
žádné „průmyslové“ pesticidy
žádné genetické modifikace

Nákladná, s různými riziky spojená výroba biopotravin bývá zdůvodňována smyšlenými fámami o ochraně zdraví. Heslo „biopotraviny jsou zdravější“ rozhodně obecně neplatí, může tomu být i naopak, kdy neošetřenými plodinami se dostanou do potravin škodlivé látky. Rozumné užívání hnojiv, pesticidů i geneticky modifikovaných odrůd neohrožuje ani krajinu ani organismy, které v ní žijí. Přitom je pro výživu lidské populace nezbytností. Přesto Ministerstvo zemědělství ČR plánuje zvýšit u nás výrobu i konzumaci biopotravin a podporuje biofarmy dotacemi.

Co s tím dělat? Výnosný byznys sotva přímo ovlivníme. Potřebujeme poctivý výzkum a širší osvětu, které proklamuje jako náplň své práce Bioinstitut.

Ať naše cena povzbudí Bioinstitut k obrácení o sto osmdesát stupňů!

Doporučená literatura
Zdeněk Opatrný: Jsou biopotraviny opravdu zdravější? In: J.Heřt, Č.Zlatník (eds.): Věda kontra iracionalita 5. Academia, Praha 2012

Kam dál?

Zlatý Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev - Institut transformační psychologie Zobrazit

Zlatý Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev - Institut transformační psychologie

Český klub skeptiků Sisyfos uděluje zlatý Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev Institutu transformační psychologie za jejich podíl na rozšíření nabídky psychošmejdů, kteří to snad ani nemyslí zle.
Pá 12. 5. 2023 Přečíst
Zlatý Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2021 - Zdravé fórum a spol. Zobrazit

Zlatý Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2021 - Zdravé fórum a spol.

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS oznamuje, že v kategorii družstev za rok 2021 získává zlatý Bludný balvan Zdravé fórum, z.s., a spol. za obohacení Public Health o cherry picking, datovou magii a konspirační teorie vůbec.
Pá 27. 5. 2022 Přečíst
Stříbrný Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2021 - Hnutí Pro život Zobrazit

Stříbrný Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2021 - Hnutí Pro život

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS oznamuje, že v kategorii družstev za rok 2021 získává stříbrný Bludný balvan Hnutí pro život ČR za odborné poradenství a objevy v oblasti vojenství, posunutí ochrany nenarozeného dítěte až do okamžiku ejakulace, za předcházení epidemii neexistujícího syndromu a za propagaci alternativní chirurgie.
Pá 27. 5. 2022 Přečíst
Zlatý Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2021 - Karel Janeček Zobrazit

Zlatý Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2021 - Karel Janeček

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS oznamuje, že v kategorii jednotlivců za rok 2021 získává zlatý Bludný balvan Mgr. Karel Janeček, PhD, MBA, za důkaz, že "matematika" a "matení" možná přece jen mají společný slovní základ.
Pá 27. 5. 2022 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace