Načítám...

Bronzový bludný balvan 2011 - Karolína Loskotová zvaná Aluška

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS
oznamuje, že v kategorii jednotlivců za rok 2011 získává
bronzový Bludný balvan

Karolína Loskotová zvaná Aluška (reakce laureátky)

za propagaci přímého hledění do Slunce „pro lepší zrak a odblokování mozku“

„Díváte-li se dlouho přímo do Slunce, k poškození oka dojít nemůže, ale síla fotonů, které necvičeným okem projdou, zanechá na čočce flek, přes který nejde vidět.“
Najdeme na webu slečny Loskotové. Foton v mozku má prý ještě další, nanejvýš důležitou funkci: „OTEVÍRÁ ZAKRNĚLÉ A ZTRACENÉ SCHOPNOSTI, OTEVÍRÁ ZABLOKOVANÝ MOZEK“.

Pokud se dá věřit internetu, Aluška je dvacetiletá hezká blondýnka, esoterička nové generace. Vžila se do role vševědoucí poradkyně napojené na svého anděla a na vesmírné vědomí, nabádá, informuje, peskuje, radí - například dívence se čtyřmi dioptriemi, jak se má zbavit svého problému:
„Oči se léčí sluncem. Nebudeš tomu věřit, ale dívání se do slunce léčí zrak a nejen to, nabíjí tělo vitamíny. Pokud slunce vykoukne, dívej se přímo do něj bez brýlí. Nemůže ti to poškodit sítnici, já se do slunce dívám pořád a mám zrak jako rys.“


Dívka ji poslechla, a pak se svěřila: „Oči sice slzely, ale po chvilce si zvykly a uviděla jsem takovou narůžovělou skvrnu. Poté jsem viděla ještě hodinu oranžovou skvrnu. Další den jsem to praktikovala znovu. Oči slzely více, pak mi před nimi zůstala oranžová skvrna. Šok nastal, když nezmizela ani následující dny. Měla jsem problémy s viděním, ani číst jsem pořádně nemohla. Řekla jsem to rodičům, pořádně mi vynadali a hned se jelo na pohotovost. Skvrna po devíti dnech zmizela, ale doteď vidím špatně některé barvy. Že bych někde udělala chybu?“

Jak Aluška – s očima jako rys - vidí svět: „Na slunce byste si mohli sáhnout a nic se vám nestane", tvrdí a vzpomíná na nedávné dětství: „Učili nás ve škole, že slunce je žhavá hvězda. Ve skutečnosti je rezonátor, který vyzařuje fotony. Na povrchu je horké asi tak, jako naše pokožka. Když jsem byla malá, věděla jsem, že žiji uvnitř duté země a ne naopak, jak mě to později přeučili ve škole“, zlobí se na školu opakovaně na svém webu a je navíc toho mínění, že „Náš mozek neobsahuje ŽÁDNÉ vědomosti. Nic se do něj neukládá. Přijímáme data z univerzálního vesmírného vědomí.“

Aluško, mluv jen za sebe, mozky jiných lidí vědomosti obsahují!

„Lidé v jiných částech Vesmíru oplývají velikou moudrostí a mají neomezené schopnosti. Teleportace, Levitace, Jasnozřivost, Materializace, to vše je pro ně naprosto přirozená věc.“ Aluška žijící v pohádkovém světě víl, skřítků a andělů, vehementně radí na všechny strany, šíří své dětské fantazie a ty jsou mnohdy s povděkem přijímány. Je důležitá, sebevědomá, nesnáší kritiku: „nejsem ochotná poslouchat, že něco dělám blbě“, odmítá s výsměchem i nadávkami zpochybnění svých představ, legračních tvrzení a nebezpečných rad. Jistý školák komunikoval se skřítky, říkal jim čajové pytlíčky a jeho duchovně potrefená matka se radovala, že je tím pádem napojený na duchovní svět; o tuto schopnost však jaksi přišel. Aluška jí radí, jak se opět na skřítky – čajové pytlíčky napojit. Rakovinu prý vyléčíte hlívou ústřičnou. Píše: „Kaše z hlívy ústřičné se vaří JEDNU HODINU při teplotě 50-60°C.“ (Aluško, var je až při 100 stupních Celsia.) „Jsou lidé, kteří svojí nízkou energií narušují příjemnou harmonii našeho společenství. Před takovými se částečně skrýváme, ale vždy je někdo bedlivě pozoruje. Takové úkoly spadají na mne.“ Aluščin web je bohatý, dívčino ego se v něm rozpíná jako bojový plyn. Ale neprozradí, kde žije, jestli má jinou, než základní školu, co ji živí.

Kdyby nebylo internetu, nebylo by zřejmě takových Alušek. Sebestředná osůbka šířící nebezpečné hlouposti jen mezi kamarádkami v obci by riskovala, že ji nějaká paňmáma vycinká, nebo na ni vezme pantáta opasek za to, že dcerka přišla její vinou o předtím bezchybný zrak. V obci nebude vážená, neboť se její intelektová nedostačivost stane známou. Na internetu ale láká a oslovuje další desítky a stovky podobných lidí, stává se sociologickým fenoménem.

Může ublížit především mladým, nezkušeným lidem nehoráznostmi svých doporučení.



Reakce nositelky Bludného balvanu Karolíny Loskotové zvané Aluška:

Zdravice přednesená při předávacím ceremoniálu v zastoupení Jiřím Maškem (osud.cz)

Velevážené publikum a televizní diváci,

Když jsem zjistila, že mi Sisyfos udělil recesistickou cenu, má radost neznala mezí. Možná jsem si až v tu chvíli uvědomila, kam až moje práce sahá a že dokonce leží v žaludku i členům Sisyfa, kterým stojím za to, aby se mnou zabývali a dali mi bronzové místo.

Skvělý je také fakt, že mi v září bude dvacet let a tak jsem jako ještě náctiletá získala balvan, který už dostali tak významní lidé, jako třeba Jiří Mašek, Jarda Dušek, nebo Karel Gott.

Hned jsem ale věděla, že převezmout cenu si nepůjdu. Praha je daleko a zrovna v tuto chvíli, kdy můj zástupce předčítá proslov, sedím zrovna v kurzu Němčiny, který považuji za konstruktivnější činnost.

Leží mi totiž v hlavě otázka, zda-li je to blbost nebo odvaha, jít si vyzvednout posměšnou cenu od lidí, kteří předstírají seriozní výzkum a ukájí své ego na tom, že udělují bludné balvany. Můj názor na lidi s tituly MUDR JUDR PUDR, se opět potvrdil.

Sisyfos má příznačný název. Udělení bludného balvanu je totiž značně diskutabilní záležitost. Na jednu stranu by to měla být ostuda, stát se laureátem, na stranu druhou z toho kouká skvělá reklama a spousta nových čtenářů, aniž by člověk musel hnout prstem.

Já sice o příliv nových fanoušků a čtenářů své knihy nouzi nemám, avšak užitečné věci je vždy dobré šířit mezi co nejvíce lidí. Podle slov pana Grygara mám balvan za masivní sledovanost. Teď pánové sledujte, protože jestli do této doby byla moje sledovanost masivní, po živém vstupu v televizi se mi počítadlo na webu uvaří a knížky na skladě vykoupí. Už se na to těším a už se na to chystám.

Bez ohledu na to, že Sisyfos uděluje balvany ve zlomyslné víře, přesto jsem vděčná a děkuji za reklamu zdarma. Na svůj balvan už se těším, moji přátelé si ho chtějí všichni potěžkat a společně se zasmát na účet Sisyfa, který mi tímto prokazuje skvělou a velmi prospěšnou službu.

A tak vás tedy všechny srdečně zvu na své stránky www.aluska.org, kde najdete obrovské množství skvělých poznatků a přes které si také můžete zakoupit moji knihu, která již teď slaví neuvěřitelný úspěch. A bude ještě líp. Doba přiostřuje a my jdeme dopředu s ní.

…. S láskou, úsměvem a srdečnými díky Alue K. Loskotová …..

Kam dál?

Bronzový Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2020 - redakce a spolupracovníci Jesenického týdeníku Zobrazit

Bronzový Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2020 - redakce a spolupracovníci Jesenického týdeníku

Redakce a spolupracovníci Jesenického týdeníku za to, že díky jejich práci budou obyvatelé Jesenicka v učebnicích historie stát po boku těch, kdo se báli bleskosvodu.
Út 27. 7. 2021 Přečíst
Proslov při předávání XXIII. Bludných balvanů Sisyfa za rok 2020 Zobrazit

Proslov při předávání XXIII. Bludných balvanů Sisyfa za rok 2020

Slovutní laureáti a jejich fanynky, vzácní hosté, příznivci i odpůrci kritického skeptického myšlení, dámy a pánové!
Út 27. 7. 2021 Přečíst
Bronzový Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2013 - Igor Chaun za velkorysou mediální propagaci pseudovědeckých idejí a jejich nositelů Zobrazit

Bronzový Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2013 - Igor Chaun za velkorysou mediální propagaci pseudovědeckých idejí a jejich nositelů

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS oznamuje, že v kategorii je...
Pá 28. 3. 2014 Přečíst
Výroční diamantový bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2017 - Prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc. za mimořádný celoživotní přínos pseudovědě Zobrazit

Výroční diamantový bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2017 - Prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc. za mimořádný celoživotní přínos pseudovědě

Paní profesorku Struneckou zná každý český skeptik. Renomovaná vědkyně-fyzioložka publikovala dle Wi...
Pá 23. 3. 2018 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace