Načítám...

Proslov při předávání XII. Bludných balvanů Sisyfa za r. 2009

Strouhalova posluchárna MFF UK; Ke Karlovu 5; Praha 2
(8. 3. 2010)


Slovutní laureáti a jejich fanynky, vzácní hosté, příznivci i odpůrci kritického skeptického myšlení, dámy a pánové!

V zastoupení Strašného Sisyfa předstupuji před toto tradiční slavnostní shromáždění již potucetkráté. Mohlo by to malověrné příznivce matení české veřejnosti a rozvoje blátivého způsobu myšlení přivést ke zcela zcestné myšlence, že udělovaná ocenění budou příliš tuctová. Pravý opak je však pravdou.

Výroční Tříkrálová schůze Bludného komitétu Sisyfa letos připadla až na sobotu 9. ledna a její účastníci se proto brodili hlubokým sněhem k podzemnímu sisyfovskému bunkru, který je chráněn před elektronickým odposlechem nejmodernějšími virgulemi a proti vniknutí Strašického poltergeista pozor, zlým psem! Po rutinní kontrole bezpečnostním rámem a letištním skenerem v Terminalu Sever se v hlavním kumbálu bunkru sešlo devět zasvěcenců, kteří si nejprve v šeru za blikotání tuctu svící na svícnu tvaru Eneagramu slíbili obvyklou mlčenlivost o úzkostlivě střežených tajemstvích Grálu, Rálu a Lu.

Na bytelném umakartovém stolečku se vršila hromada asi 50 nominací, které nasbírali během uplynulého roku členové Sisyfa, jeho příznivci, ale dokonce i odpůrci, protože jsme zaznamenali nový úkaz: v rámci konkurenčního boje začínají někteří dříve ocenění laureáti žalovat na své kolegy, kolegyně i celé firmy v tomto výnosném odvětví podnikání.

Pro objektivní posouzení přínosu nominovaných jsme nahlas předčítali jednotlivé nominace a podobně jako císař Nero nebo digitální matematici jsme polohou svého palce v polohách nahoru nebo dolů rozhodovali v I. kole, zda nominace zapadne do temnoty zapomnění, anebo se kvalifikuje pro II. kolo výběru. Komitét byl tentokrát tak přísný, že sítem prvního výběru propadla většina nominací, takže do II. kola postoupila podstatně menší polovina, spíše slabá pětina. Je to škoda, protože i v té větší polovině byste zajisté našli nemalé perly, ale Darwinův zákon přírodního výběru je zkrátka neúprosný. Poprvé v historii se tak stalo, že již na konci lednového zasedání Komitétu jsme mohli jednotlivým zpravodajům přidělit vypracování laudatií a opravdu si cením toho, že více času na laudatia se projevilo v jejich kvalitě, jak za chvíli sami seznáte.

Únorové zasedání Bludného komitétu se proto zjednodušilo – nedošlo ani na tajné mručení, jak jsme byli zvyklí hlasovat v předešlých ročnících. Celé zasedání se omezilo na jednoduché formality, tj. podle kvality laudatií jsme laureátům přidělili barvy jejich Bludných balvanů a kvůli vyrovnanosti výkonů v cílové rovince jsme dokonce museli dva Balvany rozpůlit, což – jak uznáte – je v případě žulových balvanů docela fuška.

Chtěl bych proto při této příležitosti poděkovat jednak laureátům, že svou neúnavnou a nápaditou činností nám poskytli možnost je ocenit a jednak členům Komitétu za oponentní dřinu, vykonávanou po nocích a o víkendech zcela bez nároku na jakékoliv zdaněné či nezdaněné benefity.

Jak vzápětí seznáte, i do výběru našich laureátů se promítly důsledky ekonomické krize. Dokonce se odvažuji vyslovit pracovní domněnku, že s prohlubující se krizí se prohlubují i metody a rozsah matení veřejnosti. Některé oceněné nápady jsou totiž tak bizarní (a přitom úspěšné), že v době hospodářské prosperity by snad nikoho ani nemohly napadnout. Jenže – jak už dávno postřehlo české mudrosloví, –„Nouze naučila Dalibora housti“.

Ezoterici se zkrátka více snaží, takže paradoxně čím více obecná populace chudne, tím více a rychleji stoupají zisky ezoterického byznysu, což je na první pohled až nepochopitelné: kde na to ti chudí klienti berou? Hodlám tuto domněnku v příštím období dále prohlubovat, protože již delší dobu prahnu po Nobelově ceně za ekonomii a tady tuším dosud neprozkoumanou zkratku k vytoužené metě.

Jak naši bludní štamgasti vědí, v případě, že jsou nejstatečnější z vyznamenaných mezi námi v sále, budou mít během necelých devíti hodin trvání naší skromné komorní slavnosti možnost převzít diplomy i balvany osobně. Podobně jako v předešlých letech budou pak mít právo na nanejvýš pětiminutový děkovný proslov, protože času není opravdu nazbyt. Ostatním laureátům budou balvany i diplomy deponovány pro pozdější individuální převzetí, ale o jejich poděkování budete dnes bohužel ošizeni.

Zato bych chtěl poděkovat všem, kdo se na přípravě dnešního ceremoniálu podíleli. Především děkuji děkanovi Matematicko-fyzikální fakulty UK prof. Zdeńku Němečkovi za poskytnutí Strouhalovy posluchárny pro bludnou slavnost, ale dík patří také všem členům Komitétu i výboru Sisyfa jakož i našim příznivcům za aktivní pomoc při organizaci a zajištění programu dnešního podvečera.

V závěru svého úvodního slova dovolte mi pochlubit se sympatiemi, které náš Komitét i já osobně požíváme u našich protivníků. Je to opravdu doklad jejich velkorysosti a nadhledu, takže aspoň pár ukázek z mé loňské elektronické korespondence:

------------------------------------------------------------------------------------------
19. III. 2009 - lapidární oslovení:
kreteni od sisyfosu

týž den – ojedinělá sebekritika:
Napriklad eneagramovy obrazek, no, ta hezka deviticipa hvezdicka -celych tech sest let jsem byl presvedcen, ze jde o zcela exaktni mapu interakci psychickych vzorcu a dokonce si to mel moznost overovat na mnoha prikladech. Teprve Vas spolek mi vysvetlil, ze je to vlastne carodejnicky okultni symbol. Nevim sice, jak jste k tomu dospeli, ale to nevadi, ja vam verim, vy jste doktori a ja jen takovy lehkoverny prostacek.

12. V. – nezištná rada:
Dobrý den pane Grygar,
Svůj úkol danný temnotou, (kterou máš navíc i ve svém srdci), plníš skvěle, ale postupem času Ti musí být jasné - že snaha o odvrácení lidí od duchovních věcí - typu: " veškeré kartářky, horoskopy jsou ve světe kritického myšlení nepřijatelné, snahy o zastavení pořadu jako je DETEKTOR, dementování všech záhadných věcí a další a další odmítání jakýchkoliv odkrývání skyrytých pravd." Tak tato Snaha je marná.


19. VII. – CCCP náš vzor!
Jezdím služebně velmi často do zemí bývalého SSSR. Došel jsem k názoru, že buď se ruští vědci a publicisté zbláznili, anebo Vy - (si nevidíte na špičku nosu). Každopádně byste se tam vyřádily a balvanů by Vám nestačil ani vlak.
O to více zarážející jsou výpovědi vědců, kteří byly zaměstnáni desetiletí už za SSSR na tajných vojenských programech, vysoce postavených důstojníků a osobností. A otevřená svobodná diskuze na tato témata v médiích i značný prostor věnovaný problematice NLO (angličané a američané říkají UFO) a dalších je zarážející.
Vyražte na expedici do Ruska!
Zatím jsem docela na vážkách komu věřit - zda Vám, kteří to co neznáte popíráte zuby nehty a k absolutní tečce nad Tunguzkou Vám stačí Sekanina, nebo těm, kteří to co neznají zkoumají. I přesto, že někdo jiný tvrdí, že má jasno.


6. IX. – dekadentní Sisyfos:
Tož jsem si přečetl udílení Sisyfa za loňský rok. Jen potvrzuje, jak dekadentní je vaše společnost.
Od té doby, co jste v televizi obludným způsobem zesměšnil dílo Wildera Smithe, od té doby, co jsem musel opustit vaši přednášku, neboť jste bez důkazů blábolil, že nic lepšího než evoluční teorii člověk nevymyslel, od té doby, co jste si dovolil uvést, že největší chybou Einsteina bylo jeho pohlášení o jeho největší chybě, od té doby, co propagujete evoluci, patříte mezi ty, kteří ušima neslyší a očima nevidí.
Modlím se za Vás, aby Vás Bůh přesto uzdravil, aby Vás zbavil přebytečného tuku neserióznosti!


27. IX. – galaxie spočitatelné na prstech rukou:
Často sleduji vaše výklady v televizi. Vaše pohádky o vesmíru z nichž je pravda tak pět procent. Už vy chytří byste měli procitnout z namyšlenosti jak všemu rozumíte, vždyť nevíte ani kde žijete. Mluvíte o galaxiích ale nevíte že je jich jen sedm.

29. IX. – spiknutí o atentátu na newyorská dvojčata:
Od té doby, co Pan RNDr. Jiří Grygar obhajoval oficiální verzi o pádu dvojčat a budovy WTC7 (11. Září) k vaší instituci již necítím důvěru. Je paradoxní, že člen „klubu skeptiků“ bez jakýchkoli otázek přejímá názory nejenom hlavního vědeckého proudu, ale i toho mediálního. Je to důkaz, že konformitě a skupinové hlouposti se nelze vyhnout ani s kritickým myšlením.

7. XI. – konečně vím, proč bují esoterika:
A zvláštní je , že se ani nepokoušíte zjistit proč esoterika vlastně tak bují? Nabídl bych třeba tuto možnost. Lidé chtějí být šťastnějšími, bohatšími, hezčími a věda jim to moc neumožňuje - tak je třeba najít alternativu.
A když už tak za drahé peníze. Tudíž upozorňuji na druhou věc a tou je - nejste zas tak levní a neděláte zadarmo.


15. XII. – tiskový magnát konečně demaskován:
Již před 40 lety (1969) jsme v souvislosti s okupací ČR objevili "tajemství" klasického Rámu a klasické virgule a také moderní fyzikálně i chemickou strukturou zdůvodněnou formu virgule , t.j. fotonovou anténu z chemicky čistého taženého PVC-drátu. Tuto anténu jsem poslal k ověření redakci Vesmíru , Doc. Bohačíkovi. Ten ji vyzkoušel , ověřil a slíbil uveřejnit i proti vůli jednoho z redaktorů, bohabojného Jiřího Grygara, absolventa polského katolického gymnázia . Nakonec se mi však kolega Bohačík omluvil, že proti vůli tiskového magnáta Grygara dnes nikdo nic nemůže. Grygar kontroluje všechna naše média , rozhlas i televizi. Jemu nevyhovující besedy musely být zrušeny !!!
Byl jsem odpůrcem komunizmu, ale za éry komunizmu se mi přesto povedlo uveřejnit řadu kritických článků na různé organizace - na příklad na vodohospodáře.
Katolická církev během inkvizice popravila spoustu proutkařů jako podvodníky, pan Grygar to dobře ví, ale nechce připustit ,aby se to dověděla veřejnost.


23. XII. – Strašice konečně vědecky objasněny:
Strašice - záhadný dům
Z informací, které jsem získal na Internetu, jsem odvodil, že anomálie v domku pana Mráčka, zejména jako je samovolné zahoření různých předmětů, mohou být vysvětleny seskupením nábojů statické elektřiny. Jedním z nábojů jsou ve Strašicích všude přítomná ložiska železné rudy, která v okolních horninách i ve hmotě staveb akumulují statickou elektřinu.
Nejde o nový poznatek, již od dávných dob byly sakrální stavby budovány nad ložisky kovů. V příbramském okrese byl postaven poutní kostel na Makové hoře, nad rudným ložiskem. Energie akumulovaná ve hmotě stavby vytváří větší náboj oproti náboji lidského těla. Kontaktem dvou nábojů různých velikostí dochází k vyrovnání jejich energetických potenciálů, tedy lidé uvnitř kostela přejímají z jeho hmoty samovolně energii.
Dalším nábojem je vodárna, která se nachází v blízkosti domku. Statická elektřina vzniká třením o sebe dvou různorodých látek. Ve vodárně se tře voda o potrubí a statická elektřina se akumuluje v obsahu nádrže. V tomto případě rovněž nejde o nový poznatek, v dávné historii využívali lidé náboje Jeruzalémského rybníka k ozdravným účelům - kontaktem s vodou získávali energii.

------------------------------------------------------------------------------------------

Jak patrno, neberou si naši úhlavní protivníci servítky a vyjadřují se razantně, srozumitelně a takříkajíc na rovinu. Pochopitelně my Bludníci nemůžeme zůstat pozadu, takže cituji ze statutu Cen Bludné balvany Sisyfa:

"Na udělení Ceny není právní nárok. Proti udělení Ceny není odvolání ani slitování. V případě, že oceněný jednotlivec získá posléze Nobelovu cenu, je povinen svůj Bludný balvan vrátit výboru Sisyfa, jenž musí jmenovaného vymazat z rejstříku laureátů Ceny a tvrdit, že nikdy vyznamenán nebyl."

Po této poslední výstraze prohlašuji ceremoniál předávání Bludných balvanů Sisyfa za výkony v r. 2009 za zahájený.

Jiří Grygar
mimořádný a zplnomocněný velvyslanec Strašného Sisyfa, v. r.

Fotografie z předávání XII. Bludných balvanů Sisyfa

Kam dál?

Bronzový Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2020 - Daniela Drtinová Zobrazit

Bronzový Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2020 - Daniela Drtinová

Novinářka a moderátorka Daniela Drtinová za excelentní ukázku špatné novinářské práce ve vleku vlastních kognitivních zkreslení.
Út 27. 7. 2021 Přečíst
Zlatý Bludný balvan za rok 2022 v kategorii jednotlivců - JUDr. Daniela Kovářová Zobrazit

Zlatý Bludný balvan za rok 2022 v kategorii jednotlivců - JUDr. Daniela Kovářová

Český klub skeptiků Sisyfos uděluje zlatý Bludný balvan za rok 2022 v kategorii jednotlivců JUDr. Daniele Kovářové za nenormální právní guláš uvařený nad doutnajícími ostatky rodinného práva.
Pá 12. 5. 2023 Přečíst
Bronzový Bludný balvan za rok 2022 v kategorii jednotlivců - Veronika Vendlová Zobrazit

Bronzový Bludný balvan za rok 2022 v kategorii jednotlivců - Veronika Vendlová

Český klub skeptiků Sisyfos uděluje bronzový Bludný balvan za rok 2022 v kategorii jednotlivců Veronice Vendlové za objev jemnohmotné struktury emocí a aplikaci tohoto objevu v politickém marketingu.
Pá 12. 5. 2023 Přečíst
Stříbrný Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev - Dokonalá láska, s. r. o. Zobrazit

Stříbrný Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev - Dokonalá láska, s. r. o.

Český klub skeptiků Sisyfos uděluje stříbrný Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev firmě Dokonalá Láska s. r. o. stříbrný Bludný balvan za rok 2022 za praktický důkaz toho, že Dokonalou Lásku lze vyjádřit i nevyjádřeným louhem či kadidlem.
Pá 12. 5. 2023 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace