Načítám...

Tisková zpráva Českého klubu skeptiků Sisyfos

Český klub skeptiků Sisyfos uspořádá v pondělí 17. března 2008 v 17:30 h v budově Matematicko-Fyzikální fakulty UK, Ke Karlovu 5, Praha 2, v posluchárně F1

Jubilejní X. slavnostní udílení Bludných balvanů Sisyfa

Ceny Bludný balvan (BlB) uděluje Sisyfos „za matení české veřejnosti a za přínos k rozvoji blátivého myšlení“ od roku 1998, vždy ve třech stupních (zlato, stříbro, bronz) v obou kategoriích: jednotlivců a družstev. Jejich nositeli se staly významné osobnosti a kolektivy z nejrůznějších oborů lidského konání, například:

Jednotlivci - Družstva

Ivo A. Benda (1998) - firma Aquapol (1999)
Erich von Däniken (2006) - Nedělník Blesk (2000)
Karel Gott (2002) - Institut MUDr. Josefa Jonáše (1999)
Petr Messany (2003) - časopis Regenerace (1998)

Český klub skeptiků SISYFOS je součástí mezinárodních skeptických organizací - evropského sdružení ECSO (Evropská rada skeptických organizací) se sídlem v SRN a světového sdružení CSI (Komitét pro skeptické zkoumání) se sídlem v USA. Od r. 2000 je rovněž kolektivním členem Rady vědeckých společností ČR.

Klub SISYFOS vznikl v roce 1995 na podnět spisovatelky a novinářky Věry Noskové, astronoma Jiřího Grygara a řady dalších racionálně myslících lidí. Dnes má téměř 400 členů, z nichž přibližně dvě třetiny mají vysokoškolské vzdělání. Kromě Prahy je silnější členská základna také v Brně a Ostravě.

V Praze SISYFOS pořádá ve školním roce každý měsíc přednášky v cyklu „Věda kontra iracionalita“ v budově Akademie věd. Pravidelné přednášky jsou organizovány rovněž v Brně, Kladně a Ostravě. Klub skeptiků také nabízí celou řadu přednášek školám i jiným organizacím či sdružením.

Na webu SISYFA můžete vedle odborných článků, aktualit a Zpravodajů nalézt také Skeptický slovník s více než 290 hesly, který přehlednou formou vysvětluje podstatu řady pojmů a jevů z racionálního a kritického hlediska.

Cíle klubu jsou definovány v našich stanovách. Snahou členů klubu je šířit a obhajovat poznatky současné vědy. Mimořádný význam přičítáme výchově k racionálnímu, kritickému myšlení a pochopení vědecké metody. Za významné považujeme poskytování informací a pomoci občanům v ochraně před podvodnými výrobky a před neúčinnými nebo nebezpečnými metodami alternativní medicíny. Klub nezasahuje do sféry politické a náboženské.

Svou činnost na domácí scéně koordinujeme s evropskými i zámořskými skeptickými organizacemi, mj. tím, že se pravidelně zúčastňujeme evropských a světových kongresů skeptiků.

Světová skeptická organizace CSI, Committee for Skeptical Inquiry (Komitét pro skeptické zkoumání) vznikla v r.1976 v USA z iniciativy desítek vědců a filozofů, mezi nimi několika nositelů Nobelových cen, jako reakce na vzestup iracionality ve společnosti. Její vůdčí osobností a dlouholetým předsedou je humanistický filozof Paul Kurtz. Jejím původním programem byla vědecká analýza pseudovědeckých názorů a údajně nadpřirozených jevů, ale zájem skeptiků se postupně rozšiřoval i na další oblasti, ve kterých začaly převládat nevědecké a sporné názory, a stranou nezůstala ani popularizace vědy. Dnes je CSI silnou organizací s více než 50 tis. členy; má v USA několik výzkumných center a vydává kritický časopis Skeptical Inquirer.

Evropská rada skeptických organizací ECSO (European Council of Skeptical Organisations), vznikla v roce 1995 a od roku 2001 je jejím vicepresidentem jeden ze zakladatelů SISYFA RNDr. Jiří Grygar.

Více informací na:

www.sisyfos.cz

http://www.sysifos.cz//old/files/statut_blb.htm

http://www.sysifos.cz/index.php?id=homepage&idd=bludný%20balvan

Kontakty pro novináře:

Ing. Lenka Přibylová, předsedkyně – 602 321 874

Věra Nosková, místopředsedkyně – 737 033 977

Doc. RNDr. Čeněk Zlatník, CSc., místopředseda – 737 584 683

Kam dál?

Bronzový Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev - firma Deaktivátor K Zobrazit

Bronzový Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev - firma Deaktivátor K

Český klub skeptiků Sisyfos uděluje bronzový Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev firmě Deaktivátor K z Hronova za výrobu a prodej přístroje k absorbci vln vyvěrajících z geopatogenních zón.
Pá 12. 5. 2023 Přečíst
Bronzový Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2020 - Daniela Drtinová Zobrazit

Bronzový Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2020 - Daniela Drtinová

Novinářka a moderátorka Daniela Drtinová za excelentní ukázku špatné novinářské práce ve vleku vlastních kognitivních zkreslení.
Út 27. 7. 2021 Přečíst
Zlatý Bludný koviďák v mimořádné covid kategorii družstev za rok 2020 - Gardisté a kadeti Zobrazit

Zlatý Bludný koviďák v mimořádné covid kategorii družstev za rok 2020 - Gardisté a kadeti

Bludné koviďáky Gardistům a kadetům v mimořádné covid kategorii družstev za rok 2020.
Út 27. 7. 2021 Přečíst
Stříbrný Bludný balvan za rok 2022 v kategorii jednotlivců - JUDr. Jindřich Rajchl Zobrazit

Stříbrný Bludný balvan za rok 2022 v kategorii jednotlivců - JUDr. Jindřich Rajchl

Český klub skeptiků Sisyfos uděluje stříbrný Bludný balvan za rok 2022 v kategorii jednotlivců JUDr. Jindřichovi Rajchlovi za úspěšné přetavení strachu, zloby a dezinformace na zboží.
Pá 12. 5. 2023 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace