Načítám...

Iracionální hnutí proti geneticky modifikovaným potravinám

I.

Přijměte, prosím, nejprve omluvu za název: potraviny nemají dědičnost a nelze je proto geneticky upravovat. Jenže správný název: Potraviny vyrobené z geneticky modifikovaných organismů ve smyslu legislativy EU" je moc dlouhý, proto se běžně používá tato zkratka. Nestačí totiž říci jen "geneticky modifikovaný organismus (GMO)" , protože to česky znamená "dědičně změněný organismus", a tím je každá umělá i přirozená mutace. Jenže právě ty se EU politicky rozhodla do klasifikace ke GMO nepočítat.
Moderní biotechnologie postavená na cílených změnách genetického materiálu – tj. DNA nebo RNA – je současnou fází přirozeného vývoje biologických věd. Od svého vzniku v sedmdesátých letech se však zejména v Evropě její vědecká podstata přesunula do zákulisí a na scéně dominuje pouze její ekonomicko-politický obraz.
Evropa v tom hraje smutnou roli. Z pohledu USA, Kanady a dalších rozvinutých zemí je jakýmsi skanzenem středověku, z pohledu rozvojových zemí, kde rostoucí populace klade otázku potravin a oblečení na první místo, jsme klubem přesycených intelektuálů, kteří po vzoru dekadentních Římanů si vymýšlejí různé fantazie, etické zábrany a principy předběžné opatrnosti.
Hledáme-li cestu, kterou jsme se k této "cti" dostali, dojdeme k předmětu těchto přednášek – k iracionalitě. Individuální iracionalita je zbytkem našeho dětství, základem umění a náboženství. Každý má na ní právo, pokud tím neomezuje práva druhých. Dovolte mi však parafrázi poučky z období ne tak dávno minulého: "Iracionalita, která ovládne masy, se stává politickou silou." Důkazům na konkrétních příkladech geneticky modifikovaných potravin chci věnovat tuto přednášku...

Celý článek v PDF najdete zde

Kam dál?

Zlatý Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2018 - MUDr. Jan Šula alias MUDr. Ian Sulla Zobrazit

Zlatý Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2018 - MUDr. Jan Šula alias MUDr. Ian Sulla

Zlatý Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2018 získal MUDr. Jan Šula alias MUDr. Ian Sulla za propagaci myšlenky, že by akademické tituly měly být dědičné, a za příspěvek k poznání významu zmrzliny pro laboratorní medicínu.
So 16. 3. 2019 Přečíst

Srážka s planetkou - fikce či realita?

Pátečníci vás zvou na přednášku Miloše Tichého na téma Srážka s planetkou - fikce či realita? Přednáška se koná ve Velké zoologické posluchárně (B7) na Přírodovědecké fakultě UK (Viničná 7, Praha 2).
Pá 22. 2. 2019 | 103 Přečíst
Stříbrný Bludný balvan za rok 2008 - JUDr. Darja Macáková Zobrazit

Stříbrný Bludný balvan za rok 2008 - JUDr. Darja Macáková

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS oznamuje, že v kategorii je...
Po 16. 3. 2009 Přečíst

Memetika

Mem je termín, zavedený darwinistou R. Dawkinsem, tvůrcem termínu sobecký gen. Memy mají být základn...
Čt 6. 9. 2007 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace