Načítám...

Jiří Grygar o učitelích a dětech

Kde jste absolvoval základní a střední vzdělání?
Do chlapecké, tzv. obecné školy jsem začal chodit v r. 1942 v Brně - Černých Polích. V dubnu a květnu 1945 jsme kvůli bombardování a přechodu fronty přes město do školy nechodili, ale již v červnu byla škola opět otevřena a školní rok prodloužen do půlky července, takže jsme dostali i normální vysvědčení. Do 4. tř., která byla smíšená, jsem chodil krátce v Brně-Husovicích, ale pak jsme se přestěhovali do Opavy, kde jsme měli rovněž smíšenou třídu na obecné v Otické ulici. V 5. tř. jsme však už byli opět odděleni jako chlapecká třída.

V Opavě jsem pak chodil do primy tamějšího gymnázia, ale v r. 1948 na základě Nejedlého reformy byla osmitřídní gymnázia změněna na čtyřletá (kvinta - oktáva) a my kluci jsme začali chodit na tzv. Jednotnou střední školu, opět bez dívek. V r. 1950 jsme se znovu přestěhovali do Brna, kde jsem o rok později dokončil chlapeckou Jednotnou střední školu na Merhautově ulici a nastoupil do kvinty gymnázia na Vranovské ulici v Husovicích. V r. 1953 proběhla další reforma, která přeměnila gymnázia na jedenáctiletky, protože povinná školní docházka byla zkrácena z 9 na 8 roků. Maturoval jsem proto v r. 1954 na Jedenáctiletce v Elgartově ulici, paradoxně po 12 letech školní docházky, aniž bych kdykoliv propadl...

Celý článek najdete na stránkách Metodického portálu VÚP

Kam dál?

Zlatý Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2021 - Karel Janeček Zobrazit

Zlatý Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2021 - Karel Janeček

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS oznamuje, že v kategorii jednotlivců za rok 2021 získává zlatý Bludný balvan Mgr. Karel Janeček, PhD, MBA, za důkaz, že "matematika" a "matení" možná přece jen mají společný slovní základ.
Pá 27. 5. 2022 Přečíst
Stříbrný Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2021 - Hnutí Pro život Zobrazit

Stříbrný Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2021 - Hnutí Pro život

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS oznamuje, že v kategorii družstev za rok 2021 získává stříbrný Bludný balvan Hnutí pro život ČR za odborné poradenství a objevy v oblasti vojenství, posunutí ochrany nenarozeného dítěte až do okamžiku ejakulace, za předcházení epidemii neexistujícího syndromu a za propagaci alternativní chirurgie.
Pá 27. 5. 2022 Přečíst
Stříbrný Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2021 - Radim Grebeníček Zobrazit

Stříbrný Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2021 - Radim Grebeníček

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS oznamuje, že v kategorii jednotlivců za rok 2021 získává stříbrný Bludný balvan Radim Grebeníček za vytvoření zcela nového modelu uzdravování skrz myšlenkou indukovanou změnu genové exprese.
Pá 27. 5. 2022 Přečíst
Bronzový Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2021 - doc. PhDr. Marie Macková, PhD Zobrazit

Bronzový Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2021 - doc. PhDr. Marie Macková, PhD

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS oznamuje, že v kategorii jednotlivců za rok 2021 získává bronzový Bludný balvan doc. PhDr. Marie Macková, PhD, za zrození pro jasnovidectví, docenturu v oboru Zdravotně sociální péče, absolvování Olomoucké školy astrologie, ověřování nových modelů sociální péče a šíření světla svým studentům a klientům.
Pá 27. 5. 2022 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace