Načítám...

Stanovisko k aktivitám Radka Pecha a Davida Formánka

Upozorňujeme na osobu Radka Pecha a Davida Formánka, kteří se již přes rok angažují v šíření hoaxů a dezinformací na téma COVID-19.

 

Souhrn skutečností:

Radek Pech v červenci 2020 šířil hoax na téma 5G technologie a vznik koronaviru v kožních buňkách (viz příloha 5G, autor printscreenu Kryšpín Rejpal).

Radek Pech a David Formánek dlouhodobě přispívají na dezinformační web „otevrisvoumysl.cz“. Namátkou můžeme uvést dokument s peticí ze září 2020: „40 BODŮ – Připomínky části veřejnosti k Dokumentu MZ ČR: Národní strategie očkování proti nemoci covid-19“ (viz příloha Pripominky).
Dalšími spolupracujícími dezinformačními weby, které stojí za zmínku, jsou „svobodny-vysilac.cz“, “plandemie.cz”.

Radek Pech společně s Davidem Formánkem provozují vlastní dezinformační web „kulovy-blesk.cz“, kde také můžeme najít stejné texty, jaké v podobě hoaxů šíří Radek Pech přes e-maily. Nedávno se oběťmi těchto nevyžádaných dezinformačních zpráv stali ředitelé a zřizovatelé škol, nyní krajští koordinátoři očkování. E-maily na první pohled vypadají věrohodně. Při bližším zaměření však mají manipulativní až zastrašující charakter se špatnými zdroji. Analýzu nevyžádaných e-mailů ředitelům a zřizovatelům škol ohledně roušek zpracovali manipulatori.cz.

Pro ukázku plné citace z posledního e-mailu určeného koordinátorům očkování (úplné znění e-mailu viz příloha Mail):

VZHLEDEM K ZÁVAŽNOSTI INFORMACÍ V TÉTO ZPRÁVĚ UVEDENÝCH VÁS ZÍTŘEJŠÍM DNEM tj. ČTVRTKEM 08.07.2021 00:01 hodin ČINÍM PLNĚ A OSOBNĚ ODPOVĚDNÝMI ZA JAKÉKOLIV DALŠÍ POKRAČOVÁNÍ V OČKOVÁNÍ PROTI COVID-19 SE VŠEMI TRESTNĚ PRÁVNÍMI DŮSLEDKY.“

Stanoviska EMA a SÚKLu k očkování dětí ve věku 12 až 15 let.


Východisko:

Doporučujeme veřejnosti, aby se samostatně nepouštěla do vyvracení dezinformačních zpráv nebo do komunikace s dezinformátory. Většinou se tím dezinformátorům jen zvyšuje sledovanost, což je právě jejich záměr. Proto také v tomto stanovisku nenajdete přímé odkazy, ale citace, printscreeny či zkopírované texty vložené zvlášť do přílohy, aby se klikáním na dezinformační weby nezvyšoval jejich dosah. 

Doporučujeme veřejnosti využívat transparentní zdroje, které informují o činnostech různých osob a tím si relativně rychle konkrétní osoby ověřit. 

Těmito zdroji může být:

www.hlidacstatu.cz

www.manipulatori.cz

Pokud si nejste jisti, zda jste dezinformaci poznali správně, pak neváhejte kontaktovat Český klub skeptiků Sisyfos (e-mail: dotazy@sisyfos.cz) nebo Iniciativu Sníh (e-mail: info@iniciativa-snih.cz), kde vám pomohou posoudit zprávu, dohledat zdroje, vydat odborné vyjádření atp.

Závěrem bychom chtěli upozornit, že aktivity Radka Pecha a Davida Formánka se stávají skutečně nebezpečnými.

Děkujeme všem, kterým není lhostejné šíření dezinformací a konspiračních teorií a informují nás o jejich existenci.

 

 

 


Kam dál?

Tuková tkáň Zobrazit

Tuková tkáň

Srdečně Vás zveme na přednášku Jaromíra Šrámka o tom, že tuková tkáň je z hlediska funkce mnohem bohatší, než se kdy předpokládalo. Přednáška probíhá 28. 11. 2019 od 18. hod v Centru Pant v Ostravě. Těšíme se na Vás.
Čt 28. 11. 2019 | 3 Přečíst
Antimikrobiální rezistence v informačním smogu Zobrazit

Antimikrobiální rezistence v informačním smogu

I v rámci tématu antimikrobiální rezistence bakterií a užívání antimikrobik kolují různé informační patologie. Evropský antibiotický den (18. listopadu) a začínající Světový týden antimikrobiální osvěty (18. - 24. listopadu) je vhodnou příležitostí nahlédnout do informačního smogu.
So 18. 11. 2023 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace