Načítám...

Bludné balvany Sisyfa za rok 2019 se už valí

Milí skeptici,
dne 4. ledna 2020 ve 14:00 nejmenovaného času se na středoevropském místě sešel přísně tajný Komitét pro udělování Bludných balvanů, aby projednal všechny došlé nominace, zhodnotil úrodnost kandidátů v průběhu jejich plodných let a posoudil, kdo ještě nedozrál, kdo dozrál a kdo přezrál.

Desetičlenný Komitét pro udělování Bludných balvanů (BlBů) zahájil schůzi. Členové usedli ke svým zápiskům a jednotlivě předložili své roční poznámky a komentáře. Po seznámení se vzájemně s důležitými událostmi a jejich aktéry v roce 2019, následoval přehled nominací zaslaných na e-mail: balvany@sisyfos.cz.

Zkrotit pokušení rozšířit počet cen, aby bylo možné ocenit všechny nominované, je každoročně velmi náročné. Zásadou číslo jedna je proto nevybírat laureáty nalačno, protože by se lehce mohlo stát, že se zvedne tlak nebo kufr. Vše jistí dlouholetá dobrá duše, kterou neodradilo připravovat hostinu ani pro v řadě již dvaadvacáté udělování Bludných balvanů.

Nominací nám přišlo tolik, že kdybychom je všechny vytiskli a papíry podélně rozstříhali na jeden milimetr široké proužky, dostali bychom pruh papíru dlouhý něco přes 6,2 kilometru. Tuto vzdálenost bychom průměrně rychlou chůzí ušli za jednu hodinu a patnáct minut. To je méně než dvě vyučovací hodiny. Podle tohoto srovnání jste si, doufám, udělali názornou představu o tom, že mašíbloviny je snazší vymýšlet než studovat.

Stalo se, že se řada na sobě nezávislých nominací shodovala, z čehož Komitét naznal, že nastudování daného kandidáta bude minimálně stejně tak hluboké jako doly na Ostravsku. Doufáme jen, že nenarazíme na zatopené oblasti, kde bychom museli začít s odčerpáváním levitující a notně naspinované vody s pamětí, protože v takovém případě byste se laudatií pro rok 2019 nemuseli vůbec dočkat. My, Češi, jsme ale prý imaginativní, umíme improvizovat a máme smysl pro srandu, a tak předávání anticen Bludných balvanů ve Strouhalově posluchárně Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy dne 27. března 2020 na sto procent uskutečníme.

Co říci závěrem? Snad mi nebudete mít za zlé, když si dovolím citovat Jana Sterna z jeho fejetonu Háčkaři, v němž se snaží vtipnou formou charakterizovat Čechy. Nikdy bych to nedokázala vystihnout lépe, a tak:

„A tak se nenechte otrávit, milí malí háčkaři/(skeptici – vloženo námi). Ještě jsme to neprohráli. Ještě není po honu. Ba dokonce, řekl bych, ještě není ani úplně jasné, kdo bude vlastně honěn. On i každý hon má svůj háček.“ [Stern Jan, Česko je hezko, Nový Prostor, Praha 2017]

Další přísně tajná schůze Komitétu stanovena na 15. února 2020.

Držte nám palce, tedy balvany.

 

Váš Komitét pro udělování Bludných balvanů.

 


Kam dál?

Tuková tkáň Zobrazit

Tuková tkáň

Srdečně Vás zveme na přednášku Jaromíra Šrámka o tom, že tuková tkáň je z hlediska funkce mnohem bohatší, než se kdy předpokládalo. Přednáška probíhá 28. 11. 2019 od 18. hod v Centru Pant v Ostravě. Těšíme se na Vás.
Čt 28. 11. 2019 | 3 Přečíst
Sisyfos sleduje dění ohledně novely zákona o ochraně veřejného zdraví Zobrazit

Sisyfos sleduje dění ohledně novely zákona o ochraně veřejného zdraví

Neočkované děti bez dokladu kontraindikace nemohou nastoupit do žádných předškolních zařízení. Novela nyní putuje do Senátu.
Ne 16. 2. 2020 Přečíst
Antimikrobiální rezistence v informačním smogu Zobrazit

Antimikrobiální rezistence v informačním smogu

I v rámci tématu antimikrobiální rezistence bakterií a užívání antimikrobik kolují různé informační patologie. Evropský antibiotický den (18. listopadu) a začínající Světový týden antimikrobiální osvěty (18. - 24. listopadu) je vhodnou příležitostí nahlédnout do informačního smogu.
So 18. 11. 2023 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace