Načítám...

Sisyfos sleduje dění ohledně novely zákona o ochraně veřejného zdraví

Dne 12. 2. 2020 byla Poslaneckou sněmovnou schválena novela zákona o ochraně veřejného zdraví. Co to pro nás znamená? Na školy v přírodě mohou také neočkované děti, ale na zotavovací akce je podmínka řádného očkování zachována. Byla zachována povinnost uvádět informace o očkování ve zdravotních posudcích. Nebylo povoleno přijímat neočkované děti do dětských skupin a soukromých zařízení. Do předškolních zařízení, škol v přírodě a na zotavovací akce lze posílat děti, které mají vystavenou trvalou nebo dočasnou kontraindikaci očkování.  

 

Během roku 2019 se zpracovávaly návrhy novely zákona o ochraně veřejného zdraví. Následné usnesení vlády proběhlo 24. 6. 2019 s příslušnými úpravami textu
V druhé polovině roku 2019 až do 12. 2. 2020 byla novela dále projednávána

Dne 13. 11. 2019 proběhlo 213. usnesení Výboru pro zdravotnictví, které bylo, po úvodním slovu Mgr. et Mgr. Adama Vojtěcha, MHA, ministra zdravotnictví, zpravodajské zprávě poslankyně prof. MUDr. Věry Adámkové, CSc., zastupující poslankyni PhDr. Olgu Richterovou, Ph.D., a po rozpravě, přerušeno. Další usnesení se konalo 9. 1. 2020, na kterém již padlo doporučení novelu schválit.

Dne 21. 1. 2020 ve 2. čtení v Poslanecké sněmovně podány opět pozměňovací návrhy (více níže). K těmto návrhům byla vydána opět stanoviska Výboru pro zdravotnictví (v poznámkách u jednotlivých návrhů níže).

Novela se týká řady oblastí, nicméně nás zajímá část řešící očkování dětí v předškolním věku, na kterou se níže zaměříme. 

Klíčové pozměňovací návrhy byly tyto:

1) Aby byla vypuštěna podmínka řádného očkování z podmínek pro účast dětí na školách v přírodě a zotavovacích akcí a současně aby byla vypuštěna povinnost uvádět informace o očkování ve zdravotních posudcích. poslancem Farským (STAN) a poslancem Třešňákem (Piráti)

Ministerstvo zdravotnictví i Výbor pro zdravotnictví vydalo k tomuto návrhu nesouhlasná stanoviska.

Tento návrh byl ZAMÍTNUT.
Výsledky hlaslování č. 248 ve 3. čtení dne 12. 2. 2020:

Jednoznačné zamítnutí ze strany: ANO, ODS
Jednoznačné přijmutí ze strany: Piráti, SPD, KDU-ČSL, STAN

Bez jasného stanoviska: ČSSD, KSČM, TOP09, Nezařazení

 

 

2) Aby byla vypuštěna podmínka řádného očkování z podmínek pro účast dětí na školách v přírodě. Podmínka řádného očkování zachována u zotavovacích akcí. 
poslancem Třešňákem (Piráti) - "modifikace bodu 1")

Výbor pro zdravotnictví vydalo k tomuto návrhu souhlasná stanoviska.

Tento návrh byl PŘIJAT.
Výsledky hlasování č. 249 ve 3. čtení dne 12. 2. 2020:
Jednoznačné zamítnutí ze strany: nikdo
Jednoznačné přijmutí ze strany: ANO, ODS, ČSSD, KSČM, TOP09, Piráti, SPD, KDU-ČSL, STAN, Nezařazení
Bez jasného stanoviska: nikdo

 

 

3) Aby mohly být přijímány děti bez ohledu na očkování do dětských skupin a soukromých zařízení. 
poslancem Třešňákem (Piráti)

Výbor pro zdravotnictví vydalo k tomuto návrhu nesouhlasná stanoviska.

Tento návrh byl ZAMÍTNUT.
Výsledky hlasování č. 250 ve 3. čtení dne 12. 2. 2020:
Jednoznačné zamítnutí ze strany: ANO, ODS, ČSSD, KSČM
Jednoznačné přijmutí ze strany: Piráti, SPD, STAN
Bez jasného stanoviska: KDU-ČSL, TOP09, Nezařazení

 

4) Aby byla zavedena dočasná kontraindikace očkování, se kterou bude možné děti umístit do předškolních zařízení, škol v přírodě a na zotavovací akce. poslancem Válkem (TOP09)

Ministerstvo zdravotnictví i Výbor pro zdravotnictví vydalo souhlasná stanoviska s připomínkou Romana Prymuly o nutnosti zavedení kritérií, jak předcházet zneužití dočasné kontraindikace. Zatím je v novele stanoveno, že doklad o kontraindikaci smí vydat pouze praktický lékař pro děti a dorost.

Tento návrh byl PŘIJAT.
Výsledky hlasování č. 251 ve 3. čtení dne 12. 2. 2020:
Jednoznačné zamítnutí ze strany: nikdo
Jednoznačné přijmutí ze strany: ANO, ODS, ČSSD, KSČM, TOP09, Piráti, SPD, KDU-ČSL, STAN, Nezařazení

 

 

Celý návrh novely zákona byl po výše schválených návrzích dne 12. 2. 2020 PŘIJAT v Poslanecké sněmovně s tímto výsledkem hlasování č. 254 ve 3. čtení dne 12. 2. 2020:
Jednoznačné zamítnutí ze stran: nikdo
Jednoznačné přijmutí ze stran: ANO (75/0/3), ČSSD (11/0/4), KSČM (12/0/3), TOP09 (4/0/3), Piráti (20/0/2), SPD (14/0/5), KDU-ČSL (9/0/1), STAN (6/0/0)

Bez jasného stanoviska: ODS (1/0/22), Nezařazení (1/0/4)

 

Dále byl přijat neméně významný pozměňovací návrh Andrey Brzobohaté (ANO), který přidává do hrazených služeb očkování proti meningokoku typu B (do jednoho roku věku) a typu A, C, W, Y (do dvou let věku) v novele zákona o veřejném zdravotním pojištění. Pro tento návrh rovněž Výbor pro zdravotnictví vydalo souhlasná stanoviska.

Výsledky jednotlivých hlasování v Poslanecké sněmovně.
Článek k novele na webu Ministerstva zdravotnictví

Český klub skeptiků Sisyfos souhlasí se stanovisky Výboru pro zdravotnictví a vítá zohlednění těchto stanovisek většinou politiků. Novela nyní putuje do Senátu.

 

Komu vadí některá hlasování, která proběhla v souladu se souhlasnými stanovisky Výboru pro zdravotnictví a Ministerstva zdravotnictví? 

A)    ROZÁLIU  (Zlatý bludný balvan za rok 2017)

Rozalio a spol doufá, že Senát se pokusí o prosazení těchto bodů:

1) Pozměňovacího návrhu poslance Válka (TOP09), který navrhl, aby bylo možné přijímat děti bez očkování proti hepatitidě B do předškolních zařízení.

2) Velice jim leží v žaludku, že se opatření o nemožnosti přijímat neočkované děti do předškolních zařízení rozšířilo také na dětské skupiny a soukromá zařízení, kterými rodiče odmítající očkování dosud situaci řešili.

 

B)    JIŘÍMU MARIU MAŠKOVI 

Jiří Maria Mašek nás zdraví z Asie a informuje nás, že si celou noc studoval novelu zákona o ochraně veřejného zdraví a přichází s revolučním videem, aby nás ochránil před přicházející totalitou a varoval před zkázou, protože mas média, farmalobby, elity všeho druhu včetně 200 politiků v parlamentu a škodlivé očkování se spolčili! Čeká vás 1 % dobra a 99 % zla, tak bacha!

 


Kam dál?

Od denacifikácie po svätú vojnu proti satanizmu – vojna na Ukrajine a kresťanské pozadie ruskej vojnovej propagandy Zobrazit

Od denacifikácie po svätú vojnu proti satanizmu – vojna na Ukrajine a kresťanské pozadie ruskej vojnovej propagandy

Hoci kresťansky motivované násilie nie je ani v modernej dobe nezvyčajné (od organizovaného násilia napr. Ku-Klux-Klanu až po dnešné útoky na interupčné kliniky, či členov LGBTQI+ komunity), väčšina verejnosti si zrejme pojmy ako “svätá vojna” dnes spája skôr s islamizmom. V kresťanskom kontexte potom najmä so stredovekom a križiackymi vojnami. Priamo za hranicami Európy pritom vo februári 2022 eskaloval konflikt, v ktorom agresor čoraz častejšie využíva kresťanský naratív na ospravedlnenie agresie voči inému národu, navyše s priamou podorou najvyššej autority jedného z kresťanských pravoslávnych patriarchátov. Je možné tvrdiť, že Rusko dnes vedie “svätú vojnu”?
St 21. 12. 2022 | Sisyfos Přečíst
Plenární schůze 2021 ve středu 27. 10. 2021 od 18:00 v online formě Zobrazit

Plenární schůze 2021 ve středu 27. 10. 2021 od 18:00 v online formě

Na online plenární schůzi se prosím registrujte na mail Pierzynovaa@gmail.com do pondělí 25. 10. 2021 do 24:00, abychom vám mohli zaslat veškeré informace a podklady e-mailem.
St 27. 10. 2021 | Sisyfos Přečíst
Plenární schůze 2023 ve středu 20. 9. 2023 od 17:00 v Pražském kreativním centru Zobrazit

Plenární schůze 2023 ve středu 20. 9. 2023 od 17:00 v Pražském kreativním centru

Milí členové spolku, zveme Vás na plenární schůzi dne 20. 9. 2023 od 17:00 v Pražském kreativním centru.
St 20. 9. 2023 | Výbor Sisyfos Přečíst
Všechno na Mars! Vyřeší nejnovější sondy záhadu života na Rudé planetě? Zobrazit

Všechno na Mars! Vyřeší nejnovější sondy záhadu života na Rudé planetě?

Odkaz na stream uvnitř článku.
St 13. 1. 2021 | Tomáš Petrásek Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace