Načítám...

Když dva dělají totéž...

Anticenu skeptické společnosti GWUP (Gesellschaft zur wissenschaftlichen Untersuchung von Parawissenschaften) Goldene Brett vorm Kopf (Zlaté prkno před hlavou) za rok 2019 získal výrobce homeopatik Heveret-Arzneimittel. Této firmě se podařilo obstát v konkurenci jiných výrobců homeopatik a dalších nominovaných borců především tím, že se pokusili homeopatii zachránit žalobou na autory článku v die Tageszeitung, ve kterém padaly takové nehoráznosti jako že homeopatie nepůsobí lépe než jako placebo.(1)

Homeopaté zabývající se humánní i veterinární medicínou všech devíti rakouských spolkových zemí nyní vrací úder. GWUP se tak může pyšnit anticenou se strohým názvem Auszeichnung für Pseudowissenschaft 2019 (Cena za pseudovědu 2019), kterou jim udělili homeopaté. Ve zdůvodnění homeopaté uvádějí, že skeptici agitují proti alternativní medicíně a homeopatii, aniž by přiznali, o co jim doopravdy jde a kdo je platí. Navíc to dělají špatně, tedy špatně podle homeopatů, protože prý ignorují vědecké výsledky pro homeopatii příznivé. Navrch přidávají ještě několik floskulí o fanatickém a agresivním lobbování, omezování plurality a svobody.(2)

Inu, když dva dělají totéž, není to totéž. Myslím, že na tuto anti-anticenu mohou být kolegové z GWUP právem hrdí.


Kam dál?

„Švédský experiment″ - Koronovirová strategie, která neměla obdoby Zobrazit

„Švédský experiment″ - Koronovirová strategie, která neměla obdoby

Švédský přístup k pandemii kovidů se setkal s ostrou kritikou z domácích i zahraničních zdrojů. Byl to úspěch, nebo obrovské selhání? Hrály úřady s životy svých občanů ruskou ruletu? Po téměř třech letech se podíváme na to, co říká věda a co se vlastně stalo.
St 17. 5. 2023 | Sisyfos Přečíst
Šok! Američané na Měsíci opravdu přistáli! Zobrazit

Šok! Američané na Měsíci opravdu přistáli!

Odkaz na stream v článku.
Út 22. 12. 2020 | Dan Černý Přečíst
Pozvánka na předávání Ceny Jiřího Heřta Zobrazit

Pozvánka na předávání Ceny Jiřího Heřta

Srdečně Vás zveme na slavnostní předání 1. ročníku Ceny Jiřího Heřta, která se koná 15.11. od 15:00 hodin v Planetáriu Praha. K účasti je nutná registrace.
Po 15. 11. 2021 | redakce Přečíst
Stalinova Smrt - Diktátorův konec pohledem patologa Zobrazit

Stalinova Smrt - Diktátorův konec pohledem patologa

Odkaz na stream v článku.
Pá 18. 12. 2020 | Jaromír Šrámek Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace