Načítám...

Zlatý bludný balvan v kategorii družstev za rok 2017 - ROZALIO – Rodiče za lepší informovanost a svobodnou volbu v očkování, z.s. za příspěvek k alternativním technikám analýzy rizik, zejména pak rizik očkování

Svět lidí 21. věku je plný nebezpečí. Na každém rohu nás může zahubit terorista přestrojený za slušného člověka, slušný člověk přestrojený za teroristu, nový a dosud nepopsaný kmen nebezpečného viru, nebo padající omítka, zejména pokud je obohacena i o kus cihly. Jedním z těchto rizik je zřejmě i očkování, které podle některých zdrojů zabíjí dokonce smrtelně.

Varováním před tím posledním se zabývá spolek ROZALIO. Podle paní Suchánkové, předsedkyně spolku, je třeba, aby měli rodiče dobré informace, na základě kterých by se sami mohli rozhodnout i tom, zda očkovat či nikoliv. Zdrojem takových informací je například právník, kulturista a superkonspirační teoretik Ty Bollinger. Jeho poslední hit, spolkem ROZALIO propagovaná série „Pravda o vakcínách“, je plný snadno odhalitelných lží a manipulací. Domácí zdroje lepších informací, taktéž doporučovaní hnutím ROZALIO, jsou například doktorka Eleková nebo profesorka Strunecká.

Ano, vakcíny skutečně mohou mít nežádoucí účinky, někdy i vážné. V minulosti bylo dokonce několik vakcín zcela staženo z trhu, protože jejich nežádoucí účinky byly vážné a závažné. Na druhou stranu je třeba zdůraznit, že u zavedených vakcín jsou nežádoucí účinky sledovány a i ty, které jsou hodnoceny jako závažné, vážně ohrožují život nebo zdraví jen za výjimečných okolností. Zejména u povinných vakcín se tato rizika pečlivě hodnotí a srovnávají se s benefity očkování. Jenže to je práce epidemiologů a biostatistiků − podivínů, kteří zastávají takové zvláštní názory. Tak například se domnívají, že to, že se někdy objeví nějaký stav v časové souvislosti s očkováním, je špatné znamení jen v případě, že se takový stav objevuje častěji než bez očkování.

ROZALIO proto zřejmě prosazuje epidemiologii novou, lepší. Když se například v systému hlášení nežádoucích účinků SÚKLu objevilo skoro tisíc hlášení možných vážných nežádoucích účinků očkování, měla paní Suchánková jasno. Tisíc, to je hrozivé číslo. Tisíc dětí, zřejmě zápasících o život. Infanticida za bílého dne. Ano, mohlo by to tak být. Jenže to tak není. Většinou, i když samozřejmě ne vždy, jde o nepříjemné reakce typu zvýšená teplota, místní zarudnutí nebo bolestivost v místě vpichu a o stavy s tímto související. Navíc systém hlášení zaznamenává koincidence, nikoliv prokázané souvislosti. No a někdy je hlášeno i to, co se nestalo.

Tato nová epidemiologie má i čísla. Nemusí být nijak konkrétní. Stačí, když paní Suchánková prohlásí, že táhnoucí se diskuze mezi pediatry a ftizeology, která po několik let oddalovala vyřazení očkování proti tuberkulóze z povinného očkování, způsobila X úmrtí. Tato úmrtí prý byla evidována jako úmrtí na tuberkulózu. Je asi jen chybou v Matrixu, že za období povinného očkování proti tuberkulóze zemřel kojenec na tuberkulózu naposledy v roce 1972. Je pravda, že pokud se podá vakcína dítěti s těžkým defektem imunity, může být velmi nebezpečná a může vést až k život vážně ohrožujícímu stavu a že každý rok několik kojenců s touto nemocí zemře. Pokud se vakcína proti tuberkulóze podá zdravému dítěti, je riziko takového průběhu mizivé, pravděpodobně nulové. To už ale asi není ta lepší informace. Podobně není lepší informací ani to, že zrovna očkování proti tuberkulóze snižuje v pozdějším životě riziko melanomu.

Tou zásadní pravou, kvalitní a věrohodnou informací je ale až příběh. Hluboký lidský příběh s očkováním v roli superpadoucha. A právě takové příběhy přináší série brožur „Jak zasáhl systém očkování do života některých rodin“. Bohužel často jde o příběhy, kde je vazba popisovaného postižení s vakcínou málo pravděpodobná, případně vyvrácená tak spolehlivě, jak je to jen možné. Takové příběhy vlastně příliš nezvyšují informovanost. Mají ale jinou vlastnost, efektivně působí na emoce a vyvolávají strach. Asi je strach novou jednotkou významnosti v epidemiologii, je lepší než statistická významnost, o které se hovoří ve zkostnatělé a revmatické tradiční epidemiologii.

Protože jsme staromódní, oceňujeme toto vyvolávání strachu lepšími desinformacemi o očkování zlatým Bludným balvanem.

Kam dál?

Zlatý Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2020 - Karel Nejedlý Zobrazit

Zlatý Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2020 - Karel Nejedlý

Karel Nejedlý za metodu RUŠ, její neúnavnou a letitou propagaci, jakož i za zneužívání odborných pojmů z oblasti psychologie a fyziky.
Út 27. 7. 2021 Přečíst
Bronzový Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2021 - doc. PhDr. Marie Macková, PhD Zobrazit

Bronzový Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2021 - doc. PhDr. Marie Macková, PhD

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS oznamuje, že v kategorii jednotlivců za rok 2021 získává bronzový Bludný balvan doc. PhDr. Marie Macková, PhD, za zrození pro jasnovidectví, docenturu v oboru Zdravotně sociální péče, absolvování Olomoucké školy astrologie, ověřování nových modelů sociální péče a šíření světla svým studentům a klientům.
Pá 27. 5. 2022 Přečíst
Zlatý Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2013 - MUDr. Ludmila Eleková za udatné tažení proti očkování Zobrazit

Zlatý Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2013 - MUDr. Ludmila Eleková za udatné tažení proti očkování

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS oznamuje, že v kategorii je...
Pá 28. 3. 2014 Přečíst
Stříbrný Bludný balvan za rok 2022 v kategorii jednotlivců - JUDr. Jindřich Rajchl Zobrazit

Stříbrný Bludný balvan za rok 2022 v kategorii jednotlivců - JUDr. Jindřich Rajchl

Český klub skeptiků Sisyfos uděluje stříbrný Bludný balvan za rok 2022 v kategorii jednotlivců JUDr. Jindřichovi Rajchlovi za úspěšné přetavení strachu, zloby a dezinformace na zboží.
Pá 12. 5. 2023 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace