Načítám...

Posvátná erotika a nová náboženská hnutí - veřejné mínění vs. soukromá skutečnost

Kdy: 16. 11. 2022 17:00
Kdo: Sisyfos
Kde: Akademie věd
Organizátor: Sisyfos

Přednáškový cyklus Věda kontra iracionalita Českého klubu skeptiků Sisyfos uvádí:

Posvátná erotika a nová náboženská hnutí - veřejné mínění vs. soukromá skutečnost

Pojďme se podívat za oponu nových náboženských hnutí, které se točí kolem netradičních sexuálních praktik. Slyšeli jsme mnohé o českém guru Járovi, rumunském guru Bivolaru, či o maďarském guru Harun Yahya. Co z toho se zakládá na pravdě? Které kritiky těchto guru a jejich praktik jsou trefné? Které vyvolávají zbytečnou paniku? A naopak, v čem jsou média a společnost příliš shovívaví? 
O tomto a více bude přednášet Jitka Schlichtsová.
 

Jitka Schlichtsová 

Magisterské vzdělání v oboru učitelství etiky, náboženství a filozofie pro SŠ na Husitské teologické fakultě UK zakončila v roce 2013 diplomovou prací na téma Výchova a vzdělání v hnutí Haré Kršna. V současnosti je doktorandkou filosofie náboženství na katedře religionistiky Evangelické teologické fakulty UK. V disertačním projektu se věnuje otázce domácího vzdělávání dětí v náboženských komunitách.Po celou dobu svého studia se zajímá zejména o českou, ale i světovou současnou náboženskou scénu, role a postavení dětí v náboženských společnostech, mechanismy vzniku a rozvoje nových náboženských hnutí a jejich vztahu ke společnosti a  o poradenství v této oblasti. Jejím dlouhodobým cílem je zejména zprostředkovávání informací o činnosti náboženských společností veřejnosti, proto se podílí také na osvětové a popularizační činnosti v oboru.Od roku 2011 spolupracuje na vydávání religionistického čtvrtletníku o současné náboženské scéně Dingir a je členkou jeho redakční rady. Je stálou redaktorkou webového portálu Náboženský infoservis. Své texty publikuje také v dalších odborných a profesních periodicích, které se věnují otázkám pedagogiky, psychologie a sociologie.Od roku 2020 je členkou Společnosti pro studium sekt a nových náboženství. Na ETS vyučuje od roku 2020.Vydané odborné práce:

  • Výchova a vzdělání v hnutí Haré Kršna. Praha, 2013. Diplomová práce. HTF UK.

  • Before and after of the Gurukula phenomenon. Central European Journal for Contemporary Religion: CEJCR. Praha: Karolinum, 2018, 2(1).

  • Doma, nebo ve škole? Principy a východiska vzdělání v hnutí Haré Kršna. In: DOJČÁR, Martin. Alternatívna religiozita a vzdelávanie. Trnava: Trnavská univerzita, 2020, s. 51-75.

Výběr z časopisu Dingir:

Výběr z online médií:

(zdroj životopisu https://etspraha.cz/cs/profil/3947-jitka-schlichtsova)


Kam dál?

Šok! Američané na Měsíci opravdu přistáli! Zobrazit

Šok! Američané na Měsíci opravdu přistáli!

Odkaz na stream v článku.
Út 22. 12. 2020 | Dan Černý Přečíst
Plenární schůze 2021 ve středu 27. 10. 2021 od 18:00 v online formě Zobrazit

Plenární schůze 2021 ve středu 27. 10. 2021 od 18:00 v online formě

Na online plenární schůzi se prosím registrujte na mail Pierzynovaa@gmail.com do pondělí 25. 10. 2021 do 24:00, abychom vám mohli zaslat veškeré informace a podklady e-mailem.
St 27. 10. 2021 | Sisyfos Přečíst
Etika očkování (datum bude změněno) Zobrazit

Etika očkování (datum bude změněno)

Odkaz na stream v článku.
Út 30. 3. 2021 | David Černý Přečíst
Přínosné a nepřínosné postupy v popularizaci vědy Zobrazit

Přínosné a nepřínosné postupy v popularizaci vědy

Dr. Tom J. Carruthers je popularizátor vědy, myslitel a kreativec, který působí v australské Canbeře. Vášnivě se zasazuje o rozmanitost a rovnost, o potřebu zapojení do vědy, které přesahuje rámec vědecké gramotnosti, a o zvýšení společenské hodnoty odborných znalostí ve všech odvětvích.
St 19. 4. 2023 | Sisyfos Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace