Načítám...

Česká psychoenergetická společnost a Ministerstvo zemědělství ČR

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS
oznamuje, že v kategorii družstev za rok 2019 získává
stříbrný Bludný balvan

Ministerstvo zemědělství ČR a Česká psychoenergetická společnost
za autorizaci povolání Proutkař



Povolání? Proutkař. Odborný směr? Služby provozní a osobní. Kvalifikační stupeň? Střední vzdělání s maturitní zkouškou (NSP4). Profesní kvalifikace? Detekci anomálií zemské kůry (kód: 69-057-M). Platové rozmezí? 16 – 28tis Kč. Národní Soustava Povolání

Chcete-li provozovat proutkařské povolání a mít na to i papír, zajistí vám to nově Ministerstvo zemědělství, které umožňilo vznik standardu povolání Proutkař a jako autorizující orgán jej zastřešuje (alespoň to tvrdí Národní soustava povolání, kterou spravuje Ministerstvo práce a sociálních věcí). Punc odbornosti dodává vzniklému povolání Autorizovaná osoba Česká psychoenergetická společnost, pobočný spolek. Tento spolek se na svých stránkách pyšní být členem ČSVTS, nicméně jednoduchým ověřením na stránkách csvts.cz, seznam členských spolků, zjistíte, že tomu tak není.

Spolek je expertem na harmonizování energetického systému člověka, obnovování fyzického zdraví, jakož i zdraví duševního. Dále vládne expertýzou z oblasti filosofie, etikoterapie a psychoenergetiky a pořádá semináře na komunikaci s dušemi zemřelých, ale i na ekonomiku a management. Záběr jeho odborností je široký.
Přesvědčování důvěřivých lidí pomocí polopravd je efektivním způsobem dlouhodobého klamání. Zásadní problém nastává tehdy, když se nechá zmást autorizační kapacita. Na to se musí jít od lesa. Představuji si následující scénku:
Proutkař? To se mi nezdá. Co musí umět? Vychodit vaše kurzy? A to se tedy senzibilem člověk rodí, nebo se to dá naučit? Jak obojí? Aha. Hele, to zní divně, pod to se asi nepodepíšeme.

Setkání za týden. Už jste tady zase? Jo tentokrát jinak, no tak ukažte. Aha, odstranili jste všechny ty esoterické bláboly z charakteristiky, pracovní činnosti i nutné kvalifikace, to je dobře, hm, co tedy musí proutkař umět? Aha, mít střední školu s maturitou v oboru užitá geologie nebo geodézie a kartografie… Heleďte se, to zní dobře a proč se to tedy jmenuje proutkař? Jo, ono se to bude líp prodávat. No tak dobře, no, tohle mi nikdo asi na hlavu nehodí. Kanceláří se rozlehne bouchnutí razítka.

A to je ten zásadní omyl. Společenská nebezpečnost kroku, kdy nazveme povolání proutkař, i když po něm žádnou proutkařskou esoterickou dovednost nepožadujeme a daný člověk má mít v podstatě vzdělání na nalézání vody na základě faktů, poté ho v kurzu naučí jak zákazníky ošálit máváním proutku a ČEPES může sbírat “důkazy” o tom, jak proutkařství funguje a zapšklí vědci nebo popularizátoři vědeckého přístupu si nevidí na špičku nosu – vždyť tady jsou desítky a desítky případů, kdy to fungovalo. A posvětilo to i ministerstvo. TAK O CO VÁM VLASTNĚ JDE?

Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky! Národní Soustava Kvalifikací

Video na YouTube Pátečníci Sisyfos


Kam dál?

25. Bludné balvany Zobrazit

25. Bludné balvany

Pá 12. 5. 2023 | Sisyfos Přečíst
Redakce Českého rozhlasu Plzeň Zobrazit

Redakce Českého rozhlasu Plzeň

získávají zlatý Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2019 za šíření potenciálně nebezpečných dezinformací zejména z oblasti medicíny.
Pá 9. 10. 2020 Přečíst
Bronzový Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev - firma Deaktivátor K Zobrazit

Bronzový Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev - firma Deaktivátor K

Český klub skeptiků Sisyfos uděluje bronzový Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev firmě Deaktivátor K z Hronova za výrobu a prodej přístroje k absorbci vln vyvěrajících z geopatogenních zón.
Pá 12. 5. 2023 Přečíst
MUDr. Jan Vojáček, CFMP Zobrazit

MUDr. Jan Vojáček, CFMP

získává stříbrný Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2019 za odvážnou redefinici epigenetiky a téměř úspěšné znovuobjevování základního učiva normální a patologické fyziologie.
Pá 9. 10. 2020 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace