Načítám...

Fyzik RNDr. Jan Rak, PhD.

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků Sisyfos oznamuje, že v kategorii jednotlivců za rok 2019 získává
zlatý Bludný balvan
fyzik RNDr. Jan Rak, PhD.
    
za přínos v oblastech kvantového egocentrismu, alternativní anatomie, alternativní genetiky a alternativní fyziky   

           
 
Jan Rak se již dlouhé roky snaží udělat z kvantové mechaniky v očích veřejnosti ezoterický blábol. Pokud bychom měli běžné výroky pana Raka brát vážně, pak bychom snad museli i uvěřit, že se do našeho všedního světa “prokvantoval” skrz extradimenzionální membránu z jiné reality. V jeho vesmíru totiž lidské bytosti oplývají téměř neomezenou mocí formovat zákonitosti přírody dle vlastních představ. Batolata v něm dokážou využít kvantového tunelového efektu a procházet zdmi. Tedy pokud se skeptická mysl dospělého zrovna na onu zeď nedívá. Na aktivitě mozku však v této realitě tolik nesejde, lidské srdce zde totiž utváří mnohem silnější neurální síť než mozek. To jen tak na začátek, jedeme dál. Věděli jste, že se v takovém světě mohou z vajíček mloků rodit žáby? Stačí jen správně zárodek ozářit světlem nakaženým žabí DNA...

Je to však především fyzika, která není blábolením pana Raka nijak ušetřena. Údajně to byli sami fyzikové, kdo svým cíleným skepticismem proměnili zákony přírody tak, že například proces studené fúze v našem vesmíru z ničeho nic přestal fungovat. A protože je fyzikální komunita buď nekompetentní a nebo zcela spiknuta proti lidstvu, kdokoliv se o studené fúzi jen zmínil, byl samozřejmě zákeřně vyhozen z práce a kariérně zlikvidován.

Konspirace tím nekončí. Einsteinovu speciální teorii relativity jsme do reality údajně přijali jen proto, aby mohla být popřena existence etheru a převratnost vynálezů Nikoly Tesly. Dle výroků pana Raka si Einstein tuto chybu samozřejmě uvědomoval a ve svých článcích označil popření etheru za mladickou nerozvážnost. O těchto článcích, dle pana Raka dohledatelných, je však zakázáno mluvit. Zjevně proto se nám je nepodařilo dohledat. Nezbývalo než, aby se pan Rak do výzkumu etheru a jeho potenciálu pro světovou energetiku pustil sám. K tomu mu můžeme snad jen popřát mnoho úspěchů při shánění důvěřivých investorů a sponzorů.

S velkou nelibostí ovšem sledujeme, jakým způsobem pan Rak diskredituje svůj bývalý obor v očích veřejnosti. Ve svých jemnějších, zejména televizních, vystoupeních víceméně jen oprášil zastaralou a překonanou von Neumannovu–Wignerovu interpretaci kvantové mechaniky, kterou mimochodem v pozdější fázi pracovního života opustil i samotný Wigner. Prapodivnou a nekonzistentní verzi této interpretace, dle které naše vědomí a upřená pozornost kolabuje vlnové funkce a tvoří realitu, nyní Rak prezentuje jako nepopiratelný důsledek kvantové mechaniky, na který sám přišel procesem osvícení při běhu finskými lesy. V důsledku toho pak na veřejných besedách bez uzardění podpoří téměř jakýkoliv ezoterický či konspirační nesmysl z pozice autority bývalého kompetentního vědeckého pracovníka.

Zneužití Wignerovy interpretace není nijak nový fenomén, nemůžeme tudíž udělit ani ocenění za originalitu. Egocentrické představy o absolutní důležitosti člověka pro vesmír okouzlily již řadu jedinců považujících se za duchovně povznesené nad zbytek lidstva. Z lidské arogance a sebestřednosti tak nemalé jmění vytěžila řada představitelů New Age kultů a esoteriky. Ovšem kam nemůže Deepak Chopra, Jan Rak zachází dál. Je to natolik ostudné, že bývalý zaměstnavatel pana Raka opakovaně žádal o to, aby přestal neoprávněně užívat titul pedagoga finské univerzity – „profesor” a s ním spojenou afiliaci k Fyzikálnímu ústavu univerzity v Jyväskylä. Nemluvě o tom, že zvyšovat si lesk jména titulem, který má v našich končinách jiný význam, je přinejmenším opovrženíhodné.

Kvantová mechanika je seriózní vědecký obor s extrémně sofistikovaným matematickým aparátem. Má dalekosáhlé důsledky pro naši společnost od urychlovačů částic přes samotnou existenci počítačů až po zobrazovací metody v medicíně. Žádný bývalý ani současný pracovník CERN by neměl lidi nabádat k tomu, že pokud budou opravdu chtít, mohou vědomě zkolabovat vlnovou funkci obsílky z finančního úřadu a vytvořit tak z nedoplatku přeplatek. Ti z nich, kteří se momentálně topí v dluzích, mu to z čirého zoufalství uvěří. A ruka úředníkova již takových plánů zkolabovala nespočet.

ČKS Sisyfos, včetně členů, kteří mají rovněž profesní vazby k laboratoři CERN, proto oceňuje Jana Raka Zlatým bludným balvanem za kvantové kutilství a fantaskní objevy v oblasti anatomie, patologie a mentální termodynamiky, tedy propagaci fyzikálních nesmyslů z pozice falešné autority.

Video na YouTube Pátečníci Sisyfos.


Kam dál?

Stříbrný Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2021 - Radim Grebeníček Zobrazit

Stříbrný Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2021 - Radim Grebeníček

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS oznamuje, že v kategorii jednotlivců za rok 2021 získává stříbrný Bludný balvan Radim Grebeníček za vytvoření zcela nového modelu uzdravování skrz myšlenkou indukovanou změnu genové exprese.
Pá 27. 5. 2022 Přečíst
Zlatý Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev - Institut transformační psychologie Zobrazit

Zlatý Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev - Institut transformační psychologie

Český klub skeptiků Sisyfos uděluje zlatý Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev Institutu transformační psychologie za jejich podíl na rozšíření nabídky psychošmejdů, kteří to snad ani nemyslí zle.
Pá 12. 5. 2023 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace