Načítám...

Stříbrný Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2018 - Česká asociace veterinárních lékařů malých zvířat

 

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků Sisyfos

oznamuje, že v kategorii družstev za rok 2018 získává

stříbrný Bludný balvan

Česká asociace veterinárních lékařů malých zvířat

za podporování odborné úrovně veterinárních lékařů v homeopatii jakožto alternativní metodě.

Česká asociace veterinárních lékařů malých zvířat v roce 2018 na svých oficiálních webových stránkách propagovala v pořadí 1. výroční konferenci veterinární homeopatie, kterou 24. 11. 2018 pořádala Rada pro podporu veterinární homeopatie, z. s., na Mléčné farmě Fadom s. r. o., v Dolním Městě. Na místo se sjeli přední veterinární homeopaté z celé České republiky, kterými jsou například Pavol Čech, Michal Jiřička, Markéta Londinová, Leona Nepejchalová, Josef Prášek, Ivana Prášková a Jiří Zábojník.

Jedním z cílů Rady pro podporu veterinární homeopatie, z. s., je uvádění údajně účelové argumentace až dezinformace cílené proti homeopatii v České republice i ve světě na pravou míru. A to nejen na veřejnosti, ale i před úředními autoritami. Zdá se, že se cíl daří plnit, protože odborná společnost, jakou je Česká asociace veterinárních lékařů malých zvířat, činnost této organizace bezesporu podpořila.

Česká asociace veterinárních lékařů malých zvířat (ČAVLMZ) byla založena v roce 1993, je členem Světové asociace veterinárních lékařů malých zvířat (WSAVA) a Federace evropských asociací veterinárních lékařů malých zvířat (FECAVA) a úzce spolupracuje s obdobnými organizacemi v okolních zemích, s Komorou veterinárních lékařů České republiky a se Státní veterinární správou České republiky. Česká asociace veterinárních lékařů malých zvířat na svém webu jasně uvádí, že organizuje semináře a konference s účastí předních domácích i zahraničních specialistů, usnadňuje komunikaci se zahraničními kolegy a společnostmi i přístup k odborné literatuře. Dále, že podporuje publikační činnost svých členů a v neposlední řadě i informovanost laické veřejnosti o novinkách ve veterinární medicíně. Českou asociaci veterinárních lékařů malých zvířat tak lze považovat za odbornou společnost, která by měla klást důraz na odbornou kvalitu prezentovaných akcí.

Avšak propagace 1. výroční konference veterinární homeopatie nepatří ani mezi zvyšování odborné úrovně jejich členů, ani k novinkám ve veterinární medicíně. Zároveň propagace této alternativní konference na první pohled vyvolává dojem, že jedním z organizátorů je odborná společnost, což této konferenci dodává věrohodnost.

Vzhledem k tomu, že Česká asociace veterinárních lékařů malých zvířat uvádí, že v současné době připravuje podmínky pro vznik Certifikovaných veterinárních praxí pro malá zvířata v České republice, se oprávněně obáváme, aby se homeopatie jako prokazatelně klinicky neúčinná metoda nestala jednou z uznávaných metod a nevzniklo tak nějaké certifikované homeopatické veterinární pracoviště. To by mohlo vyvolat řadu skutečně odborných diskuzí např. na téma, zda na obsluhu homeopatického rentgenu musí veterinární lékař podstupovat odborná školení nebo jaké dávkování použít v případě podávání homeopatického inzulínu či homeopatické vakcíny.

Naštěstí jsou alternativně zaměření veterinární lékaři zapojující se do celoživotního vzdělávání a účastnící se 1. výroční konference veterinární homeopatie odměněni tím nejvhodnějším způsobem, který musel veterinární homeopaty jistě velice potěšit. Jejich účast totiž byla vzdělávací komisí Komory veterinárních lékařů ohodnocena přímo homeopatickými nula kredity, které si do svého celoživotního vzdělávání jistě rádi homeopaticky doředí.

Komora veterinárních lékařů České republiky totiž vyvíjí zdravou aktivitu a momentálně aktualizuje vzdělávací řád s uvedením, že autorizaci bude moci veterinární lékař získat pouze v oboru založeném na vědeckém poznání a na ověřených důkazech (evidence based medicine). Tento chvályhodný přístup Komory veterinárních lékařů kontrastuje s přinejmenším laxním přístupem České asociace veterinárních lékařů malých zvířat.

Přestože jsme letos museli Českou asociaci veterinárních lékařů malých zvířat za propagaci homeopatické konference ohodnotit stříbrným Bludným balvanem v kategorii družstev za rok 2018, pevně věříme, že šlo o první a zároveň poslední konferenci tohoto druhu, která ještě nebyla dostatečně homeopaticky potencována.



Zdroje:

https://www.cavlmz.cz/vzdelavaci-akce/archiv-akci/1-vyrocni-konference-veterinarni-homeopatie-a11535051

https://www.veterinarnihomeopatie.cz/

https://www.homeopatie.cz/rada-podporu-veterinarni-homeopatie/?hilite=%27rada%27%2C%27podporu%27



 


Kam dál?

Stříbrný Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev - Dokonalá láska, s. r. o. Zobrazit

Stříbrný Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev - Dokonalá láska, s. r. o.

Český klub skeptiků Sisyfos uděluje stříbrný Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev firmě Dokonalá Láska s. r. o. stříbrný Bludný balvan za rok 2022 za praktický důkaz toho, že Dokonalou Lásku lze vyjádřit i nevyjádřeným louhem či kadidlem.
Pá 12. 5. 2023 Přečíst
Stříbrný Bludný balvan za rok 2022 v kategorii jednotlivců - JUDr. Jindřich Rajchl Zobrazit

Stříbrný Bludný balvan za rok 2022 v kategorii jednotlivců - JUDr. Jindřich Rajchl

Český klub skeptiků Sisyfos uděluje stříbrný Bludný balvan za rok 2022 v kategorii jednotlivců JUDr. Jindřichovi Rajchlovi za úspěšné přetavení strachu, zloby a dezinformace na zboží.
Pá 12. 5. 2023 Přečíst
Stříbrný Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2020 - Jan Válek Zobrazit

Stříbrný Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2020 - Jan Válek

PhDr. Jan Válek, Ph.D. za vedení a podporu kvalifikační práce, která má za cíl zavedení výukové látky plné diagnostických bludů.
Út 27. 7. 2021 Přečíst
Bronzový Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2021 - kolektiv autorů knihy Achillovy paty evoluce Zobrazit

Bronzový Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2021 - kolektiv autorů knihy Achillovy paty evoluce

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS oznamuje, že v kategorii družstev za rok 2021 získává bronzový Bludný balvan kolektiv autorů knihy Achillovy paty evoluce v čele s překladatelem a autorem české předmluvy Liborem Votočkem za roszáhlý multioborový příspěvek unikátní disciplíně negativní evoluční teorie.
Pá 27. 5. 2022 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace