Načítám...

Zakladatel ceny Ig Nobel v Praze

Kdy: 20. 3. 2019 17:00
Kdo: Marc Abrahams
Kde: Akademie věd
Organizátor: Sisyfos

Záznam rozhovoru Marca Abrahamse můžete shlédnout na Věda24 v iVysílání České televize zde

 

Marc Abrahams je spoluzakladatel časopisu Anály nepravděpodobného výzkumu a vymyslel cenu, kterou tento časopis bude udělovat - Ig Nobel. Ig Nobel je parodická cena, která "vás má pobavit a pak donutit přemýšlet."

Ig Nobel je parodická cena, která "vás má pobavit a pak donutit přemýšlet." Je udělována od roku 1991 za neobvyklé či triviální vynálezy a výkony ve vědeckém výzkumu. Slavnostní ceremoniál se odehrává v Sanders Theater Harvardské univerzity, kde je cena předána laureáty skutečných Nobelových cen. Laureáti ceny Ig Nobel mají pak veřejnou přednášku na půdě MIT.
Mezi nejzajímavější oceněné patří plamenomet jako autoalarm, magnetické žáby, podprsenka jako plynová maska, proč datla nebolí hlava, rozpoznání brouka podle typu jeho rozplácnutí na předním skle auta, co je v pupíku a neschopnost lidí rozlišit mezi skutečnými citáty Deepaka Chopry a citáty z náhodného generátoru citátů.

Přednáška Marca Abrahamse bude o ceně Ig Nobel, o tom, jak se rozhodujeme, co je důležité a co bezvýznamné a jak se i z něčeho na první pohled absurdního můžeme dozvědět něco nového.

 

Událost na Facebooku zde

 

Doporučujeme se přijít podívat, poněvadž z přednášky nebude videozáznam!

Přednáška bude v angličtině s překladem.

 

Po přednášce bude možné zakoupit knihu "Stručnější historie času" Erica Schulmana, astronoma a kolegy Marca Abrahamse z Análů nepravděpodobného výzkumu. K této knize psal doslov Jiří Grygar. Cena 200Kč.


Kam dál?

Přínosné a nepřínosné postupy v popularizaci vědy Zobrazit

Přínosné a nepřínosné postupy v popularizaci vědy

Dr. Tom J. Carruthers je popularizátor vědy, myslitel a kreativec, který působí v australské Canbeře. Vášnivě se zasazuje o rozmanitost a rovnost, o potřebu zapojení do vědy, které přesahuje rámec vědecké gramotnosti, a o zvýšení společenské hodnoty odborných znalostí ve všech odvětvích.
St 19. 4. 2023 | Sisyfos Přečíst
Hypnóza v zločinu a zločin v hypnóze Zobrazit

Hypnóza v zločinu a zločin v hypnóze

Možnost zneužití sugesce či hypnózy k nemorálnímu chování, protispolečenskému jednání, ke zneužití subjektu samotného nebo ke spáchání zločinu, je projednávána v lékařských i právních kruzích od okamžiku, kdy věda začala brát tyto fenomény vážně. U laické veřejnosti tomu bylo pravděpodobně mnohem dříve. Fantazie v tomto směru lze dobře stopovat v tajemných kriminálních zápletkách krásné literatury a nověji i u filmů a seriálů.
St 18. 1. 2023 | Sisyfos Přečíst
Etika očkování (datum bude změněno) Zobrazit

Etika očkování (datum bude změněno)

Odkaz na stream v článku.
Út 30. 3. 2021 | David Černý Přečíst
Biorytmy a světlo v noci Zobrazit

Biorytmy a světlo v noci

Odkaz na stream v článku.
Pá 5. 3. 2021 | Zdeňka Bendová Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace