Načítám...

Skepticon 2020

Kdy: 28. 11. 2020 10:00
Kdo: Jiří Grygar, Jakub Kroulík a Zdeněk Zadražil
Kde: ONLINE
Organizátor: Sisyfos

Program Skepticonu:

10:00 Zahájení
10:15 - 12:00 Jiří Grygar: Mnohopásmová astronomie (přednáška s diskusí)
12:00 - 12:15 Přestávka
12:15 - 13:15 Jakub Kroulík: Paranormální výzva (přednáška s diskusí)
13:15 - 13:30 Přestávka
13:30 - 15:00 Zdeněk Zadražil: (přednáška s diskusí)
15:00 Zakončení

 

Anotace přednášek:

Jiří Grygar: Mnohopásmová astronomie

Od starověku až do počátku XX. století měla astronomie k dispozici jen úzké okénko optických pozorování. Během první třetiny XX. stol. se k tomu přidalo ultraenergetické veleokno kosmického záření a extrémně široké pásmo rádiového záření. S nástupem raketové techniky a kosmonautiky přibyla okna ultrafialového, infračerveného, rentgenového a gama záření. Začalo též radarové zkoumání Sluneční soustavy doprovázené kosmickými sondami k planetám, kometám, planetkám i ke Slunci. Od r. 1987 přibylo pásmo neutrin a v r. 2016 pásmo gravitačních vln. Propojení údajů z těchto pásem radikálně mění naše znalosti o vesmíru.

Jakub Kroulík: Paranormální výzva

Paranormální schopnosti jsou takové schopnosti, jejichž existence je podle dnešních vědeckých poznatků vysoce nepravděpodobná. Řadí se mezi ně telepatie, telekineze, předvídání budoucnosti, ale i zázračné léčení nebo hledání vody proutkaři a hledání osob senzibily. Pro existenci těchto schopností neexistuje žádný solidní důkaz, jen anekdoty. Přesto jsou pro mnoho lidí takovou samozřejmostí, jako je působení gravitace. Podíváme se stručně na historii testování paranormálních schopností a na nejčastější argumenty, proč ve výzkumu pokračovat i proč s výzkumem přestat a to ze stran skeptiků, tak i věřících v paranormálno.

Zdeněk Zadražil: Koronavirus

Zdá se vám téma o koronaviru již ohrané? Možná vás tato přednáška zaujme, protože se zaměříme na ty nejaktuálnější problémy z pohledu imunologa. Zdeněk Zadražil se věnuje stárnutí imunitního systému v souvislosti s infekcemi virů, a zavede nás tak přímo mezi buňky imunitního systému. Jaké zbraně naše buňky tasí, když onemocníme virovým onemocněním? V čem se koronavirus liší od jiných virů? Co se děje v těle při přirozené infekci a při podání vakcín? Uvidíme.

Stream:


Kam dál?

Hypnóza v zločinu a zločin v hypnóze Zobrazit

Hypnóza v zločinu a zločin v hypnóze

Možnost zneužití sugesce či hypnózy k nemorálnímu chování, protispolečenskému jednání, ke zneužití subjektu samotného nebo ke spáchání zločinu, je projednávána v lékařských i právních kruzích od okamžiku, kdy věda začala brát tyto fenomény vážně. U laické veřejnosti tomu bylo pravděpodobně mnohem dříve. Fantazie v tomto směru lze dobře stopovat v tajemných kriminálních zápletkách krásné literatury a nověji i u filmů a seriálů.
St 18. 1. 2023 | Sisyfos Přečíst
5 momentů Space X v roce 2020 Zobrazit

5 momentů Space X v roce 2020

Odkaz na stream v článku.
Pá 8. 1. 2021 | Dušan Majer Přečíst
Biorytmy a světlo v noci Zobrazit

Biorytmy a světlo v noci

Odkaz na stream v článku.
Pá 5. 3. 2021 | Zdeňka Bendová Přečíst
Vaccine Hesitant vs. Anti-Vax Activist And how to communicate with both Zobrazit

Vaccine Hesitant vs. Anti-Vax Activist And how to communicate with both

Europe is facing a resurgence of preventable disease as anti-vaccine movements from across the continent are growing This talk will focus on the tactics the AV movement uses to gain influence, followers and political power. It will also discuss how to approach, counteract and fight against the AV movement, how to recruit experts by your side, turn the tide and save lives. Ovidiu Covaciu is an independent patient advocate, founder of Coaliția România Sănătoasă (The Coalition of Healthy Romania), administrator of Vaccinuri si Vaccinare (Vaccinations and Vaccinating) and producer of the podcast Sceptici în România (Skeptics in Romania).
St 15. 2. 2023 | Sisyfos Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace