Načítám...

Ajurvéda

Ajurvéda je „věda o zdravém způsobu života“, tradiční indický pohled na život s morálními kategoriemi, daný údajně lidem bohy před 3500 léty. Jeho součástí je i podrobně rozpracovaný systém medicíny (zcela odlišný od medicíny západní), dodnes živý a užívaný dvěma třetinami Indů. Základem Ajurvédy jsou Védy, svaté spisy. Člověk jako mikrokosmos je odrazem makrokosmu a je, jako vše, stvořen z pěti základních prvků: země, vody, ohně, vzduchu a prostoru. Z nich vznikají v těle tři základní systémy, tělo, smysly, duch, které jsou propojeny třemi regulačními principy „dosha“: Vata, Pitta a Kapha. Jejich nesoulad má být příčinou chorob, popisovaných v osmi oborech medicíny. Diagnostika je velice složitá, patří k ní i pulsová diagnostika, určení tělesného typu („praktiti“) a obsahuje i astrologické prvky. Léčena není nemoc, ale člověk. Léčebnými prostředky, které mají obnovit soulad organismu, jsou potraviny, byliny, kovy, minerály, zvířecí produkty i fyzikální terapie. Jako medikamenty slouží kombinované směsi, jejichž účinnost se posuzuje podle jejich fyzikálních vlastností, chuti i podle vyvolaných reakcí a jejich vlivu na „doshy“. Zdůrazňuje se zdravý způsob života, cílem je dosažení harmonie. Ajurvédu praktikuje v Indii 300.000 lékařů, vyškolených v 50 ajurvédských univerzitách.

V západních zemích v posledních desetiletích rozšířil a oživil ajurvédu guru Maharishi Mahesh Yogi, který vytvořil i finančně silnou organizaci, podporující výzkum ajurvédy. Jeho metodu, která zdůrazňuje především duchovní terapii a transcendentální meditaci, používají lékaři i léčitelé pod názvem Maharishi ajurvéda.

Hodnocení: Ajurvéda je konzervativní systém, v posledních dvou stoletích upadající, i když některé její metody a léčebné prostředky jsou účinné. V Evropě, např. v Německou však schváleny nebyly a jsou považovány za rizikové. Ajurvéda je podporována indickou vládou i WHO, a o bylinná léčiva mají zájem farmaceutické firmy. Ajurvéda může být účinná především u psychických a funkčních problémů nebo u chronických potíží. Vzhledem k tomu, že účinnost většiny jejích metod a prostředků nebyla objektivně potvrzena, a že její výchozí principy jsou v rozporu s vědeckými poznatky, je ajurvéda řazena do rámce alternativní medicíny (viz Alternativní medicína) se všemi jejími problémy.

Maharishiho ajurvéda se stala spíše náboženskou sektou a její transcendentální meditace je pokládána za medicínsky i společensky rizikovou.

Odkazy: Handbuch Die Andere Medizin
The Skeptic´s Dictionary, www.skepdic.com

Kam dál?

Ben Goldacre: Prolhaná věda a Zkorumpovaná farmacie Zobrazit

Ben Goldacre: Prolhaná věda a Zkorumpovaná farmacie

V r. 2008 a 2012 napsal Ben Goldacre, lékař, komentátor a spisovatel, dvě knihy, které se setkaly s ...
Čt 6. 2. 2014 Přečíst
Autismus a prof. Strunecká Zobrazit

Autismus a prof. Strunecká

V poslední době se nás stále častěji obracejí rodiče autistických dětí s prosbou, abychom se vyjádři...
Ne 25. 11. 2012 Přečíst
A. Strunecká, J. Patočka: Doba jedová (Triton, Praha 2011) Zobrazit

A. Strunecká, J. Patočka: Doba jedová (Triton, Praha 2011)

Prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc. oslovila v letošním roce veřejnost další knihou s provokativním ná...
Po 13. 2. 2012 Přečíst
Oznámení akce: THE SISYPHUS PRIZE – 1 milion Euro Zobrazit

Oznámení akce: THE SISYPHUS PRIZE – 1 milion Euro

Dne 1. října 2012 vyhlásili belgičtí skeptici ve spolupráci s evropskou skeptickou společností ECSO ...
St 24. 10. 2012 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace