Načítám...

Aura

V medicíně značí aura (aura = lat. vánek, třpyt, vzduch) změněný psychický stav se zrakovými nebo čichovými vjemy, předcházející epileptickému záchvatu.

Esoterická představa (viz Esoterika) o auře je starého data a na středověkých malbách je znázorňována v podobě aureoly kolem hlavy svatých. V esoterické oblasti je aura termínem pro záři, fluidum, emanaci nebo moderně pro energetické pole, které obklopuje lidské tělo, dle některých i zvířata a dokonce předměty. Má být projevem astrálního těla a jeho spojení s kosmem. Aura může mít několik vrstev, různou barvu - bílou nebo zlatou u zdravého, tmavou u nemocného - a podle vitality, nálady a zdravotního stavu osoby dosahuje různě daleko. Podle některých senzibilů zasahuje aura do nekonečna, podle jiných má tři vrstvy: vnější zasahuje do vzdálenosti 60 cm, u senzibilů a jogínů až do několika metrů, druhá dosahuje jen do 2-3 cm, a třetí je na povrchu těla a jsou na ní body, ze kterých lze ovládat organismus. „Slavný“ český parapsycholog B. Kafka popisuje auru takto: „Fluid oduší uvolňuje se ze všech buněk, samotných jader buněčných, které ze sebe vydávají výboje jednotlivých částic zářivé energie, fluid oduší tvořící, a plně vyhovuje schopnostem duše.“ Aura je normálním zrakem neviditelná, ale esoterici a senzibilové tvrdí, že jsou schopni vnímat ji hmatem nebo ji přímo vidí. Auru je údajně možno také objektivizovat speciálním fotoaparátem. Jejím obrazem je také Kirlianova fotografie. Auru využívají bohatě léčitelé, a to jak k diagnóze, kdy se řídí velikosti, barvou i deformacemi aury, tak i k léčbě, kdy chorobnou auru snímají holou rukou, odhazují za hlavu a ruce si pak očistí plamenem. Na defekty aury naopak mohou nanášet kosmickou energii a auru opravit.

Hodnocení: Aura je termínem z oblasti hermetické, právě tak jako astrální tělo. Snímky, které jsou za obraz aury vydávány, jsou zobrazením infračerveného záření těla, výsledkem fotomontáže, pohledu skrze speciální aura-filtry nebo jde o Kirlianův obraz. Kirlianův fenomén není ovšem ničím jiným, než zobrazením tzv. korónového výboje. Rychlé elektrony v silném elektrickém poli excitují ionty do vyšších energetických stavů, a při následném přechodu do nižšího energetického stavu vydávají viditelné i UV záření. Diagnostika a terapie pomocí aury je čirý podvod, šarlatánství.

Odkazy: Kolektiv autorů: Alternativní medicína, možnosti a rizika. Grada, Praha 1995

Kam dál?

Ben Goldacre: Prolhaná věda a Zkorumpovaná farmacie Zobrazit

Ben Goldacre: Prolhaná věda a Zkorumpovaná farmacie

V r. 2008 a 2012 napsal Ben Goldacre, lékař, komentátor a spisovatel, dvě knihy, které se setkaly s ...
Čt 6. 2. 2014 Přečíst
Autismus a prof. Strunecká Zobrazit

Autismus a prof. Strunecká

V poslední době se nás stále častěji obracejí rodiče autistických dětí s prosbou, abychom se vyjádři...
Ne 25. 11. 2012 Přečíst
A. Strunecká, J. Patočka: Doba jedová (Triton, Praha 2011) Zobrazit

A. Strunecká, J. Patočka: Doba jedová (Triton, Praha 2011)

Prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc. oslovila v letošním roce veřejnost další knihou s provokativním ná...
Po 13. 2. 2012 Přečíst
Oznámení akce: THE SISYPHUS PRIZE – 1 milion Euro Zobrazit

Oznámení akce: THE SISYPHUS PRIZE – 1 milion Euro

Dne 1. října 2012 vyhlásili belgičtí skeptici ve spolupráci s evropskou skeptickou společností ECSO ...
St 24. 10. 2012 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace