Načítám...

Channeling

Channeling lze považovat za moderní analogii spiritismu. Ten byl rozšířen snad po celém světě v první polovině 20. století. Později zájem o něj upadal, ale koncem 20. století došlo k jeho náhlému oživení v nové podobě a pod novým názvem - channeling (angl. „channel“ - kanál, a „channeler“ - médium, zprostředkovatel). Vyvinul se v USA v 70. a 80. letech 20. století, v době nového zájmu o duchovno a esoteriku, v souvislosti s rozvojem hnutí New Age (Nový věk). Někteří vidí jeho počátek v publikaci knihy „Seth Speaks“ básnířky Jane Robertsové z r.1972, která popisovala rozhovory s „vyšší inteligencí“, „Sethem“. Channeling předpokládá možnost komunikace s duchy, ale zatímco spiritisté navazovali spojení jen s duchy zemřelých, stoupenci channelingu se spojují vedle vyvolávání zemřelých umělců především s jinými nadpřirozenými bytostmi: Mistry, anděly strážnými, inteligencemi dobra nebo až s božským Absolutnem. Komunikace s těmito tzv. nefyzickými „inteligencemi“ je někdy považována za komunikaci člověka s jeho nadvědomím. Vyvolané bytosti mají přicházet z duchovní oblasti, aby vyučovaly ty, kdo jim skrze médium naslouchají. Jde o hledání pomoci, o psychologické i sociálněekonomické rady nebo spíše o filosofické vyučování.

Channeling je rozšířen především v USA, zejména v Kalifornii. Snad nejslavnějším z mnoha „kanálů“ je paní Knightová a její duch „Ramtha“, který k ní přišel v záři světla, když doma v r.1977 experimentovala s pyramidami. Ramtha je údajně 35.000 let starý atlantský válečník, který se povznesl k vyššímu vědomí a je dnes hinduistickým božím mužem v Indii. Na jméno Ramtha získala Knightová dokonce copyright. Knižní publikace, video a jiné nosiče o Ramthovi přinesly paní Knightové miliony dolarů. Channelingu se věnovaly i mnohé významné osobnosti z umělecké scény, vedle J.J. Robertsové např. herečka Shirley MacLaineová, která s duchovními bytostmi hovořila i v pořadech televize ABC. Jiní „channelers“ vyvolávali Elvise Presleyho a Johna Lennona, aby svým fanouškům posílali jejich vzkazy a texty nových písní.

Channeling se od spiritismu odlišuje ještě dalšími rysy. Spiritisté vytvářeli utajená duchovní společenství a scházeli se v soukromí, kdežto technika channelingu je popisována podrobně na webu, a kanálem - „channelerem“ se tak může stát každý.

Hodnocení: Žádné duchovní bytosti ani duchovní svět nebyly objektivně prokázány, právě tak jako možnost kontaktu s duchy. Udávané cíle channelingu jsou stejně iracionální jako tomu bylo u spiritismu, i když mezi oběma variantami existují zřetelné rozdíly. Zatímco spiritismus byl spíše jen módou a koníčkem lidí většinou upřímně věřících v existenci duchů (i když se podvodná média vyskytovala rovněž), channeling je především výnosnou živností pro šarlatány. Ti nabízejí spojení s duchy i přes telefon nebo internet a inkasují značné sumy.

Odkazy: Vojtíšek Z.: Encyklopedie náboženských směrů. Portál, Praha 2004

Kam dál?

(Ne)úspěch naší výzvy ČLK aneb „ať žije a vzkvétá alternativní medicína“ Zobrazit

(Ne)úspěch naší výzvy ČLK aneb „ať žije a vzkvétá alternativní medicína“

Před měsícem jsme si postěžovali, že většina oslovených orgánů na naši výzvu České lékařské komoře (...
Pá 16. 3. 2012 Přečíst
Oznámení akce: THE SISYPHUS PRIZE – 1 milion Euro Zobrazit

Oznámení akce: THE SISYPHUS PRIZE – 1 milion Euro

Dne 1. října 2012 vyhlásili belgičtí skeptici ve spolupráci s evropskou skeptickou společností ECSO ...
St 24. 10. 2012 Přečíst
Autismus a prof. Strunecká Zobrazit

Autismus a prof. Strunecká

V poslední době se nás stále častěji obracejí rodiče autistických dětí s prosbou, abychom se vyjádři...
Ne 25. 11. 2012 Přečíst
A. Strunecká, J. Patočka: Doba jedová (Triton, Praha 2011) Zobrazit

A. Strunecká, J. Patočka: Doba jedová (Triton, Praha 2011)

Prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc. oslovila v letošním roce veřejnost další knihou s provokativním ná...
Po 13. 2. 2012 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace